Farklı ihtiyaçlar için en iyi PC'yi toplayın

CHIP Online farklı ihtiyaçlar için en iyi PC konfigürasyonlarını belirledi. Sizin PC'niz hangisi?

Herkese süper PC!

Giriş seviyesi PC'miz, bilgisayarı sadece internette gezinmek, ödev yapmak, ofis amaçlı olarak veya yüksek işlem gücü gerektirmeyen her türlü uygulamada kullanmayı düşünenler için ideal. Bu PC, aslında çoğu uygulamanın üstesinden gelecek kadar iyi, ancak oyun oynamak, HD kalitesinde film izlemek veya yüksek işlemci gücü gerektiren multimedya uygulamaları için yeterli değil. Ofis PC'sinde amaç, mümkün olduğunca yeni teknolojiye sahip, fazla elektrik harcamayan, uygun fiyatlı bir sistem toplamak.

ANAKART VE İŞLEMCİ: Giriş seviyesi PC'nin anakartı, mümkün olduğunca çok bileşeni üstünde barındırmalı (tümleşik) ve mümkün olduğunca ucuz olmalı. Intel'in yeni Atom 230 işlemcisini entegre halde üzerinde sunan Intel Little Falls 945GCLF anakartı, yaklaşık 67 dolar'lık fiyatıyla giriş seviyesi PC için ideal bir platform oluşturuyor. Uygun fiyatlı bir dizüstü ve netbook PC'ye karşı tek mantıklı masaüstü PC alternatifi şu anda böyle bir sistem. Mini ITX yapıdaki anakart aynı zamanda Micro ATX format uyumlu. Alternatif olarak AMD Sempron LE-1150 ve ECS Ge- Force 7050M-M anakart kombinasyonunu (32+43 dolar) önerebiliriz. Bu sistem Intel'in Little Falls sistemine göre daha performanslı, daha işlevsel ve daha esnek bir sistem.

BELLEK: Bellek fiyatları halen oldukça düşük bir seviyede. Ofis bilgisayarı için 1 GB RAM yeterli olacaktır. Tümleşik ekran kartının da sistem belleğinden çalacağını düşünürseniz, ideal seçenek 1GB DDR2 bellek (yaklaşık 15 dolar) olacaktır. İleride yapacağınız olası bir terfiyi veya hız aşırtmayı da dikkate alarak 800 MHz'lik bellek modülü almanızda yarar var.

SABİT DİSK: Hiç şüphesiz bulabileceğiniz en ucuz sabit disk, giriş seviyesi PC için yeterlidir. Ancak 160 GB'lık bir sabit disk 45 dolar ve 250 GB'lık bir disk de 48 dolar iken, mantıklı olan geleceği de düşünerek daha yüksek kapasiteli bir diski tercih etmek. Bizim önerimiz Samsung 250 GB 16 MB önbellekli SATA2 sabit disk.

OPTİK SÜRÜCÜ: Çok biçim desteği sunan DVD yazıcılar, artık bir PC'nin olmazsa olmaz parçalarından. DVD yazıcılar arasında fazla fiyat farkı olmadığı için en iyisini seçmekte bir sakınca yok. Bizim önerimiz yüksek hızı, medya uyumluluğu ve düşük gürültüsü ile Samsung SH-S202J (23 dolar).

KASA: Giriş seviyesi PC'nin güç sarfiyatı oldukça düşük olacağı için, kasayı seçerken güç kaynağına çok dikkat etmenize gerek yok. Burada daha çok estetik seçimler öne çıkacaktır. 34 dolar civarındaki 250 watt güç kaynaklı bir kasa işinizi görecektir.

ÇEVRE BİRİMLERİ: Giriş seviyesi PC'nin çevrebirimlerini yine ihtiyacınıza ve estetik beğenilerinize göre seçebilirsiniz. 29 dolar'lık fiyatıyla Logitech Cordless Desktop EX 90 oldukça cazip bir kablosuz klavye ve fare seti. Ses çıkışı için basit bir stereo kulaklık veya 2.1 hoparlör seti yeterli olacaktır. Monitör olarak bir LCD şart. Yine bütçenize uygun olarak 17 inçlik bir model tercih edebilirsiniz. DELL E178FP şu anda 188 dolar'lık kampanya fiyatıyla oldukça cazip bir seçenek.

İŞLETİM SİSTEMİ: İnternet ve ofis amaçlı kullanım için Ubuntu, OpenSUSE veya Pardus gibi bir ücretsiz Linux dağıtımı fazlasıyla yeterli. Linux işletim sistemine bir türlü ısınamayanlardansanız ve bütçeniz biraz daha genişse Vista Home Premium işletim sisteminin akademik upgrade sürümünü (yaklaşık 70 dolar) tercih edebilirsiniz.

Giriş seviyesi PC fiyat listesi

Giriş seviyesi PC fiyat listesi
Giriş Seviyesi PC
Sistem bileşeni Fiyat (USD)
Intel Little Falls 945GCLF 67
1GB DDR2 bellek 15
Samsung 250 GB 16 MB önbellekli SATA2 sabit disk 48
2.1 hoparlör seti 13
DELL E178FP LCD Monitör 188
Logitech Cordless Desktop EX 90 29
250 watt güç kaynaklı bir kasa 34
Samsung SH-S202J 23
Toplam 417

Önemli not: Bu fiyatlar 21.01.2009 tarihinde güncellenmiştir. Fiyatların zamanla değişmesinden kaynaklanacak farklardan CHIP Online sorumlu değildir.

Ev Sineması PC'si

Ev Sineması PC'si
Dev ekranda film keyfi

Her türlü video ve ses biçimini, salonunuzdaki dev ekran LCD'de oynatabilen, küçük boyutlu ve şık bir PC'niz olsun ister miydiniz? Home Theater PC'ler (kısaca HTPC) giderek yaygınlaşıyor ve donanım üreticileri de bunun farkında. HTPC'ler için birbiri ardına çözümler piyasaya çıkıyor. Bizim oluşturacağımız HTPC, öncelikle uygun fiyatlı ve terfiye açık, kolay genişletilebilir bir sistem olacak.

ANAKART: HTPC için anakart seçiminde daha önce işiniz zordu, zira karşınızda çok fazla seçenek vardı. HTPC için mükemmel bir yonga seti olan AMD 780G yonga setinin çıkmasıyla seçenekler sınırlanmış oldu. Dört fazlı güç tasarımı, harici eSATA ve firewire yuvasıyla, Gigabyte GA-MA78GMS2H rakiplerinden bir adım önde. Yaklaşık olarak 100 dolar'lık bir fiyat etiketine sahip anakart, üzerindeki DirectX 10 destekli HD3200 grafik yongasıyla aynı zamanda üç boyutlu oyunlarda da sınıfta kalmıyor. Anakartın üzerindeki HDMI çıkışı, plazma ve LCD TV'ler için ideal bir bağlantı sağlıyor. Ses çıkışını HDMI üzerinden televizyonunuza verebileceğiniz gibi, optik çıkışla dijital müzik setinize veya 5.1 ve 7.1 PC hoparlör setinize de dağıtabilirsiniz.

İŞLEMCİ: Donanımsal video desteğine sahip yonga setine rağmen, HTPC'de diğer işlemler ve özellikle aynı anda birden fazla uygulama çalıştırabilmek için, çift çekirdekli bir işlemci ideal. Aslında yaptığımız test lerde Sempron LE 1150 (45 dolar) işlemciyle bile çoğu HD filmi akıcı bir şekilde izlemek mümkün oldu. Ancak MKV biçimindeki 1080p filmleri oynatmak için Athlon X2 4600+ veya üzeri bir işlemci gerekiyor. Bizim tavsiyemiz 78 dolar'lık fiyatıyla X2 5200+.

BELLEK: Tümleşik HD3200 grafik için 512 MB sistem belleği kullanıma ayıracağınızı düşünürsek, en az 2 GB sistem belleği şart. Windows Vista kullanacaksanız, 4 GB kullanmanızı öneriyoruz. Hesaplı ve performanslı bellek olarak önerimiz Kingston HYPERX 2x1 GB DUAL DDR2 1066 (48 dolar).

SABİT DİSK: Yüksek çözünürlüklü filmlerinizi ve videolarınızı kaydedeceğiniz sabit diskin kapasitesi hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. HTPC'niz için hızlı ve sessiz bir sabit disk tercih etmelisiniz. Kapasite ihtiyacınızı USB, eSATA veya firewire yuvalarına bağlayacağınız harici disklerle de giderebilirsiniz. Dâhili sabit disk sürücü olarak önerimiz 32 MB önbellekli 640 GB'lık Seagate ST3640323AS (113 dolar).

OPTİK SÜRÜCÜ: Blu-ray sürücüler halen oldukça pahalı. HTPC'lerde bu yüzden fiyatlar makul seviyelere inene kadar bu sürücüleri önermiyoruz. Bunun yerine bir DVD yazıcı işinizi görecektir. SATA bağlantılı Samsung SH-S202J (23 dolar) HTPC için oldukça uygun bir çözüm. Bütçe sorunu olmayanlar Blu-ray filmleri izlemek için LG GGW-H20L (yaklaşık 210 dolar) ile oldukça performanslı bir Blu-ray yazıcısına sahip olabilirler.

TV KARTI: Ülkemizde HD kalitesinde yayın yapan kanal sayısı maalesef henüz bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Evinizde kullandığınız yayın platformuna göre
(kablo TV, dijital uydu, normal anten gibi) uygun bir TV kartı seçmeniz gerekiyor. Hem analog hem de dijital yayınları alabilen melez bir TV kartı iyi bir çözüm olabilir. DVB-S2, DVB-S, DVB-T, analog TV ve radyo yayınlarını da alabilen Hauppauge WinTVHVR- 4000 (270 dolar), HD yayınları H264 biçiminde dijital olarak sabit diskinize kaydedebilen üst seviye bir çözüm. Uygun fiyatlı alternatif olarak Avermedia DVB-S Hybrid (90 dolar) TV kartını tavsiye ediyoruz.

KASA: HTPC'nin en önemli parçalarından biri hiç şüphesiz kasası. Estetik beğenilerinize, bütçenize ve ihtiyaçlarına göre çok sayıda Micro ATX yapıda kasa mevcut. Uygun fiyatlı alternatifler olarak önerimiz 250 watt güç kaynaklı Asus TS-631 Vento (51 dolar), 300 watt güç kaynaklı Aopen H420B (71 dolar) ve 350 watt güç kaynaklı Aopen G325 (91 dolar).

ÇEVRE BİRİMLERİ: HTPC'nize bağlayacağınız ergonomik bir kablosuz set, PC'nizi kolayca yönetmenizi sağlayacaktır. Logitech EX110 (47 dolar) veya S510 (66 dolar) uygun fiyatlı ve HTPC'ye yakışan estetik çözümler. Ses çıkış sistemi olarak HTPC'nizi salondaki ses sistemine veya müzik setine bağlamanızı öneriyoruz. Yine Full-HD destekli 40 inçlik bir LCD de görüntü çıkışı için tercih edilmelidir.

YAZILIMLAR: İşletim sistemi olarak Windows Vista, XP veya Media Center Edition kullanabilirsiniz. HTPC kullanımında işletim sistemleri arasında büyük bir fark yok.

Ev Sineması PC'si fiyat listesi

Ev Sineması PC'si fiyat listesi
Ev sineması PC'si
Sistem bileşeni Fiyat (USD)
Gigabyte GA-MA78GMS2H 100
AMD ATHLON 64 X2 DUAL X2 5200+ 78
Kingston HYPERX 2x1 GB DUAL DDR2 1066 48
Seagate ST3640323AS 113
Samsung SH-S202J 23
Avermedia DVB-S Hybrid 90
Asus TS-631 Vento 51
Logitech EX110 47
Aopen H420B 72
Toplam 622

Önemli not: Bu fiyatlar 21.01.2009 tarihinde güncellenmiştir. Fiyatların zamanla değişmesinden kaynaklanacak farklardan CHIP Online sorumlu değildir.

Genel amaçlı PC

Genel amaçlı PC
Her işe uygun PC

Genel amaçlı bir PC, bir bilgisayar ile yapılabilecek hemen her işi sorunsuz bir şekilde yapabilen, yeni teknolojili donanımlara sahip, fazla pahalı olmayan bir PC'dir. Bu PC'yi fiyat/performans oranı yüksek olan bir PC olarak da düşünebiliriz. Genel amaçlı PC'mizle yeni çıkan oyunları bile (en yüksek kalite ayarlarında olmasa bile) rahatça oynayabilirsiniz.

ANAKART: Gigabyte GA-EP45-DS3L (yaklaşık 113 dolar), yeni bir yonga seti olan Intel P45 (+ICH10) yonga setine sahip. Gigabyte'ın bu modelinde ise enerji tasarruf özellikleri öne çıkıyor. Elektriğe ardı ardına gelen zamlardan sonra elektrik tasarrufu
artık eskisinden çok daha önemli bir hal aldı.

İŞLEMCİ: Yeni 45 nm Intel işlemciler oldukça yüksek bir fiyat/performans oranına ve hız aşırtma potansiyeline sahipler. 124 dolar civarındaki fiyatıyla Intel E7200 oldukça cazip bir seçenek. 3 MB ön bellekli, 2,53 GHz saat hızında çalışan bu işlemciyi, zorlanmadan 3,5 GHz ve üzeri hızlarda çalıştırmak mümkün.

BELLEK: Düşük bellek zamanlamalı, kaliteli DDR2 bellek modülleri, başarılı bir hız aşırtma için vazgeçilmezdir. 2 GB bellek, her uygulamanın ve oyunun üstesinden gelmek için şu anda yeterli. Hesaplı ve performanslı bellek olarak önerimiz Kingston HYPERX 2x1 GB DUAL DDR2 1066 (48 dolar).

EKRAN KARTI: Genel amaçlı PC'de oyun da oynanması düşünülüyorsa, ekran kartı için en az 100 dolar ayırmak gerekiyor. Buradaki mantıklı seçenekler 94 dolar'a ATi Radeon HD 3850 veya 180 dolar'a ATi Radeon HD 4850. Bu iki ekran kartı da oldukça iyi bir fiyat/performans oranına sahipler.

SES KARTI: Genel amaçlı PC için, Gigabyte GA-EP45-DS3L anakartın üzerindeki tümleşik 8 kanal ses yongası müzik dinlemek, film seyretmek ve oyun oynamak için fazlasıyla yeterli.

SABİT DİSK: 32 MB önbellekli, 640 GB kapasiteli Seagate ST3640323AS (113 dolar) oldukça performanslı ve sessiz çalışan bir sabit disk.

OPTİK SÜRÜCÜ: Yüksek hızı, medya uyumluluğu ve düşük gürültüsü ile Samsung SHS202J, genel amaçlı PC'miz için de uygun bir seçenek.

KASA: Kasa seçiminde teknik olarak dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kasanın sağlam bir güç kaynağına sahip olması. Kalitesiz ve zayıf bir güç kaynağı, yüksek güce ihtiyaç duyan donanımlarınız için büyük bir tehlike oluşturur. Bu yüzden kasa seçiminde cimri davranmamakta yarar var. Böyle bir sistem için en az 350 watt gerçek güç sağlayan bir güç kaynağına ihtiyaç var. Bizim bu sistem için kasa önerimiz 69 dolar'lık uygun fiyatıyla Gigabyte GZ-X2(400 watt güç kaynağına sahip).


ÇEVRE BİRİMLERİ: Genel amaçlı PC'nin çevre birimlerini yine ihtiyacınıza, estetik beğenilerinize ve bütçenize göre seçebilirsiniz. 43 dolar'lık fiyatıyla Logitech Cordless Desktop EX 110 oldukça cazip bir kablosuz klavye ve fare seti. Ses çıkışı için 5.1 hoparlör seti oyunlarda ve filmlerde yeterli bir ses kalitesi sunacaktır. Logitech X-540 5.1 hoparlör seti, 100 dolar'lık fiyatıyla sizi tatmin edecektir. Monitör olarak bir LCD şart. Yine bütçenize uygun olarak 22 inçlik bir model tercih edebilirsiniz.

İŞLETİM SİSTEMİ: DirectX 10 destekli Vista Home Premium, genel amaçlı bir PC'den beklenen her türlü işi yerine getirebilen bir işletim sistemi.

Genel amaçlı PC fiyat listesi

Genel Amaçlı PC
Sistem bileşeni Fiyat (USD)
Gigabyte GA-EP45-DS3L 113
Intel E7200 124
Kingston HYPERX 2x1 GB DUAL DDR2 1066 48
ATi Radeon HD 3850 94
Samsung SH-S202J 23
Seagate ST3640323AS 113
Gigabyte GZ-X2 69
Logitech Cordless Desktop EX 110 43
Logitech X-540 5.1 100
22 inçlik bir LCD monitör 195
İşletim Sistemi 72
Toplam 994

Önemli not: Bu fiyatlar 21.01.2009 tarihinde güncellenmiştir. Fiyatların zamanla değişmesinden kaynaklanacak farklardan CHIP Online sorumlu değildir.

Oyun PC'si

Oyun PC'si
FPS canavarı

Yeni çıkan oyunlar PC'leri oldukça zorluyor. Bir oyun bilgisayarında tüm parçalar dengeli olarak seçilmeli ve hiçbir parça darboğaz oluşturmamalıdır. Ancak bu, her şeyin en iyisini ve en pahalısını almanız gerekiyor anlamına gelmiyor.

ANAKART: Anakart seçiminde karşımıza çok fazla seçenek çıkıyor. Gelecekte çıkacak işlemcileri de desteklemesi açısından en azından Intel P45 yonga setli bir anakart almanızı öneriyoruz. 113 dolar'lık fiyatıyla Gigabyte GA-EP45-DS3L anakart, bir oyuncunun ihtiyaç duyacağı hemen her özelliğe sahip. Hız aşırtma seçenekleri de cabası.

İŞLEMCİ: E8000 serisi yeni 45 nm Intel işlemciler oldukça yüksek bir fiyat/performans oranına ve hız aşırtma potansiyeline sahipler. 207 dolar civarındaki fiyatıyla E8400, 200 dolar'lık E8500'e göre daha cazip bir seçenek. 6 MB önbellekli, 3 GHz saat hızında çalışan bu işlemciyi, zorlanmadan 4 GHz civarında çalıştırmak mümkün.

BELLEK: Düşük bellek zamanlamalı, kaliteli DDR2 bellek modülleri, başarılı bir hızaşırtma için vazgeçilmez. Yeni çıkacak oyunlar için 4 GB bellek, ileriye yönelik iyi bir yatırım olacaktır. Bu yüzden tercihiniz 2 x 2 GB DDR2 bellek kitlerinden yana olmalı. Bizim önerimiz Crucial Ballistix 2x2 GB DDR2 800 Tracer LED bellek kiti (yaklaşık 144 dolar).

EKRAN KARTI: Bir oyun bilgisayarının performansını belirleyen en önemli bileşen hiç şüphesiz grafik işlemeden sorumlu olan ekran kartı. Bu yüzden ekran kartında cimri davranmamalı ve en azından fiyat/ performans oranı yüksek bir ekran kartı satın almalısınız. Ekran kartında en az 512 MB grafik belleği olmalı. Bütçenize uygun olarak 211 dolar'lık ATI Radeon HD4850, 300 dolar'lık Radeon HD4870 veya 550 dolar'lık Radeon HD4870 X2 arasında seçim yapabilirsiniz.

SES KARTI: Profesyonel bir oyuncu için tümleşik ses yeterli değildir. THX ve EAX 5.0 destekli Creative X-Fi Xtreme Music (142 dolar), bir oyuncunun mutlaka sahip olmak isteyeceği türden bir ses kartı.

SABİT DİSK: 32 MB önbellekli, 640 GB kapasiteli Seagate ST3640323AS (114 dolar) oldukça performanslı ve sessiz çalışan bir sabit disk.

OPTİK SÜRÜCÜ: Yüksek hızı, medya uyumluluğu ve düşük gürültüsü ile Samsung SHS202J, oyun PC'miz için de oldukça uygun bir seçenek.

KASA: Oyun bilgisayarında hiç kuşkusuz göze hitap eden şık bir kasa tercih edilmelidir. Güç kaynağının en az 400 watt olmasına dikkat edin. Bütçenize uygun olarak önerebileceğimiz kasalar şunlar: Thermaltake Wing RS 101 (400 watt, 92 dolar), Enermax Chakra (550 watt, 119 euro). Çift ekran kartı (SLI veya CrossFire) kullanmayı düşünüyorsanız, güç kaynağını da 750 watt olarak almalısınız.

ÇEVRE BİRİMLERİ: Oyuncular için çevrebirim aygıtları oldukça önemli. Hızlı bir fare ve klavye, oyunlardaki başarınızı belirler. Bu noktada profesyonel oyuncu setlerine yönelmeniz gerekiyor. Logitech G15 (90 dolar) programlanabilir makro ve aydınlatmalı tuşlarıyla oyuncular için ideal bir klavye. Logitech G9 lazer fare (94 dolar) de 3200 dpi'lik yüksek hassasiyeti, ağırlık kutusu ve hızıyla mükemmel bir oyuncu faresi. Daha hesaplı fare olarak A4 Tech X750 (20 dolar) ve klavye olarak da A4 Tech X7 G800 (23 dolar) önerebiliriz. Ses sistemi olarak önerimiz Logitech G51 Gaming (220 dolar). LCD ekran olarak tavsiyemiz yüksek görüntü kalitesi ve düşük tepkime süresiyle 22 inçlik BenQ X2200W (249 dolar) veya Full HD çözünürlükteki (1.900 x 1.200) 24 inçlik Samsung SyncMaster T240 (522 dolar).

İşletim sistemi: DirectX 10 destekli Vista Ultimate (OEM yaklaşık 200 dolar) oyuncular için ideal bir işletim sistemi.

Oyun PC'si Fiyat listesi

Oyun PC'si Fiyat listesi
Oyun PC'si
Sistem bileşeni Fiyat (USD)
Gigabyte GA-EP45-DS3L 113
Intel E8400 207
Crucial Ballistix 2x2 GB DDR2 800 Tracer LED 144
ATI Radeon HD4850 211
Creative X-Fi Xtreme Music 142
Seagate ST3640323AS 114
Samsung SHS202J 23
Thermaltake Wing RS 101 92
Logitech G51 Gaming 220
A4 Tech X750 21
A4 Tech X7 G800 24
Samsung SyncMaster T240 522
İşletim Sistemi 72
Toplam 1905

Önemli not: Bu fiyatlar 21.01.2009 tarihinde güncellenmiştir. Fiyatların zamanla değişmesinden kaynaklanacak farklardan CHIP Online sorumlu değildir.

Profesyonel PC

Profesyonel PC
Maksimum hız

Profesyonel PC'yi bir masaüstü bilgisayardan beklenebilecek "her şeyi" yapabilen bir sistem olarak düşünebiliriz. Böyle bir sistemde paranın alabileceği en hızlı ve en iyi bileşenler tercih edilebilir. Bizim toplayacağımız konfigürasyon, böyle bir sistemin aşağı yukarı hangi parçalara sahip olması gerektiğini, fazla aşırıya kaçmadan örnek olarak gösterecektir.

ANAKART: Intel'in 1600 MHz FSB'ye sahip "Extreme" işlemcilerini resmi olarak destekleyen X48 yonga setli anakartlar oldukça yüksek bir fiyata sahip. Genelde maksimum donanımlı olarak piyasaya sürülen bu anakartlar arasında öne çıkan modeller Gigabyte, Asus ve MSI imzalı. Tavsiyelerimiz Intel X48 yonga setli Asus P5E3 Premium WiFi-AP @n Edition (420 dolar) veya biraz daha hesaplı alternatif olarak Intel P45 yonga setli Asus P5Q3 Deluxe WiFi-AP (274 dolar).

İŞLEMCİ: CPU ve GPU rehberimizin ( r S. 54 ) de birincisi olan dört çekirdekli Intel Core 2 Extreme QX9770 dudak uçuklatan bir fiyata (yaklaşık 1.500 dolar) sahip olsa da, böyle bir sistemin gücüne yakışan bir işlemci. Hesaplı alternatif olarak Q9550 düşünülebilir (404 dolar).

BELLEK: DDR3 bellek kitleri pahalı olsa da, gelecekte çıkacak işlemcileri desteklemesi için en doğru yatırım bu olacaktır. OCZ 2x1 GB DUAL DDR3 1600 bellek kitinden iki tane alarak (4 GB, toplam 380 dolar) RAM sorununu uzun süre unutabilirsiniz.

EKRAN KARTI: CrossFireX'li iki tane Radeon HD4870X2, 940 dolar karşılığında ihtiyacınız olan grafik işleme gücünü size fazlasıyla sunacaktır. Para ve elektrik tasarrufu için tek bir kartla da yetinebilirsiniz.

SES KARTI: Profesyonel bir kullanıcı için anakart üzerindeki tümleşik ses yeterli değildir. Zengin giriş çıkış yuvalarına ve dönüştürücülere sahip Creative X-Fi Elite Pro ses kartı (337 dolar), fiyatının hakkını veren tam anlamıyla profesyonel bir ses kartı. Hesaplı alternatif olarak Xtreme Music modeli (142 dolar) de tercih edilebilir

SABİT DİSK: RAID Level 5 ile bağlanmış üç veya dört tane sabit disk, profesyonel bir PC'nin ihtiyaç duyacağı hem hızı, hem güvenliği hem de hacmi sağlayacaktır. Bizim tavsiyemiz üç adet 640 GB'lık Seagate ST3640323AS (toplam 339 dolar) sabit disk.

OPTİK SÜRÜCÜ: Yüksek hızı, medya uyumluluğu ve düşük gürültüsü ile Yüksek hızı, medya uyumluluğu ve düşük gürültüsü ile Samsung SHS202J, profesyonel PC'miz için oldukça uygun. Ancak Blu-ray diskleri de izlemek istiyorsanız Xtreme Music Blu-ray yazıcısını satın alabilirsiniz.

TV KARTI: DVB-S2, DVB-S, DVB-T, analog TV ve radyo yayınlarını da alabilen Hauppauge WinTV-HVR-4000 (234 dolar), HD yayınları H264 biçiminde dijital olarak sabit diskinize kaydedebilen üst seviye bir çözüm.

KASA: Bu kadar çok bileşeni taşıyacak kasanın hiç şüphesiz çok sağlam, iyi soğutulmuş ve çok güçlü bir güç kaynağına sahip olması gerekiyor. www.firebal.net adresinde ihtiyacınız olan profesyonel ve özel tasarımlı kasa ve güç kaynaklarını bulabilirsiniz. Uygun fiyatlı alternatif olarak önerilerimiz Aopen Nouveau A07, Enermax Chakra, Nzxt Lexa veya Thermaltake Armor. Güç kaynağının da en az 750 watt'lık bir model olmasına dikkat edin.

ÇEVRE BİRİMLERİ: Profesyonel kullanıcılar için de çevrebirim aygıtları oldukça önemli. Bu noktada profesyonel çözümlere yönelmeniz gerekiyor. Klavye ve fare seti olarak önerimiz yeni kablosuz Logitech Wave seti (105 dolar). Ses sistemi olarak önerimiz önerimiz THX sertifikalı Logitech Z-5500 (493 dolar). LCD ekran olarak tavsiyemiz Full HD çözünürlükteki (1900 x 1200) 26 inçlik Samsung T260 (582 dolar)

İŞLETİM SİSTEMİ: Vista Ultimate (OEM 64 bit yaklaşık 200 dolar) profesyonel kullanıcılar için ideal bir işletim sistemi.

Profesyonel PC fiyat listesi

Profesyonel PC
Sistem bileşeni Fiyat (USD)
Asus P5Q3 Deluxe WiFi-AP 274
Intel Q9550 404
OCZ 2x1 GB DUAL DDR3 1600 380
Radeon HD4870X2 940
Creative X-Fi Xtreme Music 142
Seagate ST3640323AS (x3) 339
Samsung SHS202J 23
Hauppauge WinTV-HVR-4000 234
Aopen Nouveau A07 + 750 watt PSU 314
Logitech Wave 105
Logitech Z-5500 493
Samsung T260 582
Vista Ultimate OEM 200
Toplam 4430

Önemli not: Bu fiyatlar 21.01.2009 tarihinde güncellenmiştir. Fiyatların zamanla değişmesinden kaynaklanacak farklardan CHIP Online sorumlu değildir.

Okuyucu Yorumları