Fidye yazılımlarına akan parayı duyunca kulaklarınıza inanamayacaksınız

Hacker'lar 2023'te fidye yazılımlarıyla kurbanlarına o kadar büyük zarar verdi ki, kripto para hesaplarına akan fidye miktarı dünyadaki bazı küçük devletlerin gelirlerini bile aşmış olabilir.

Fidye yazılımlarına akan parayı duyunca kulaklarınıza inanamayacaksınız

Ransomware, yani fidye yazılımlarıyla insanların verilerini rehin alıp para isteyen korsan çeteler için 2023 o kadar kazançlı bir yıl oldu ki, ortadaki parayı gören başka korsanların da bu sektöre dalmak için hazırlık yaptığına emin olabilirsiniz. 2023 yılında fidye korsanları tam anlamıyla zirveye oynadı.

Güvenlik şirketlerinin araştırmalarına göre, 2022'de işleri pek de iyi gitmeyen fidye yazılım çeteleri 2023'e çok sıkı hazırlanmış görünüyorlar çünkü bu çeteler yıl boyunca toplam 1 milyar doların üzerinde fidye toplamayı başardılar. Bu da dijital korsanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilebilir.

Korsanlık dünyanın en kazançlı işine dönüşmemeli

2022'de Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle, bu bölgeden faaliyet gösteren çoğu korsan grubunun işleri bozuldu ve canlarını kurtarmak için savaştan kaçarken fidye işine çok odaklanamadılar. Ardından FBI, Hive isimli bir yazılımı devreye alarak, fidyecilerin 210 milyon dolarlık fidye gelirini engellemeyi başardı. Ancak korsanlar 2023'e daha hazırlıklı girmiş görünüyorlar, çünkü tüm engellere rağmen 1 milyar dolardan fazla fidye topladılar.

Eğer 2024'te dijital güvenlik şirketleri daha etkili karşı çözümler geliştiremezse, korsanlar daha fazla insanı mağdur edip, milyar dolarları Bitcoin ve Blockchain cüzdanlarına akıtmaya devam edecekler.