Film makaraları ve filmli kameralar geri dönüyor

Filmli kameraların efsane markası Pentax, şaşırtıcı bir kararla ve yeni filmli kamera modelleriyle geri dönmeye hazırlanıyor.

Film makaraları geri dönüyor

Pentax şimdiye kadarki en iyi film kameralarından bazılarını üretti ve şimdi ünlü marka, ana şirketi Ricoh tarafından başlatılan yeni bir film kamerası projesi sayesinde geri dönüş yapıyor olabilir. Ricoh, "Pentax markalı yeni film kamera ürünlerinin araştırılması ve geliştirilmesini" içerecek yeni bir "Film Kamera Projesi" başlattı. 35 mm film sevenler için bu gerçekten heyecan verici bir haber.

Ancak hemen bir karanlık oda inşa etmeye başlamayın. Birincisi, proje şu anda düşünce aşamasında ve Ricoh'un açıklamaları biraz çelişkili. Örneğin, Ricoh Başkanı ve CEO'su Noboru Akahane, "Ben bu duyurunun yeni film kameraları çıkaracağımız anlamına gelmediğini vurgulamak istiyorum" dedi.

Neyse ki bu, daha çok projenin zorluğuyla ilgili bir uyarı notu gibi görünüyor. Bir lansman videosunda Ricoh Ürün Planlayıcısı Takeo Suzuki, filmli kamera projesi için bir yol haritası çizdi: “Tek bir kamera değil bir kamera serisi çıkarmayı planlıyoruz.

Suzuki, “Önce kompakt bir film kamerası geliştireceğiz. Ardından, bir dizi teknolojiyi gözden geçirirken, üst düzey bir kompakt model, bir SLR modeli ve son olarak ve umarım tamamen mekanik bir SLR kamera geliştirmeye devam edeceğiz” diyor. İkincisi biraz zaman alabilirken, ilk kameranın amacı, genç kullanıcılar için uygun bir fiyata gelen, sağlam bir filmli kamera modeli üretmek olacak.

Yine de niyet çok açık: Ricoh ve Pentax, Pentax markalı yeni film kamerası ürünleri geliştirmek için araştırma yapmaya başlayacak. Bu da potansiyel olarak yeni bir film kamerası ve bakım sonrası hizmetlerle sonuçlanabilir.

Peki ama bu proje neden var? Proje, film fotoğrafçılığındaki son canlanma göz önüne alındığında, birkaç nedenden dolayı anlamlı.

İlk olarak, film kameraları son yıllarda yeniden canlandı. Bugün küresel film kamerası satışlarıyla ilgili çok az veri olduğundan, bunun istatistiksel kanıtı pek yok. Ancak etkisi, hızla artan maliyette görülebilir. Örneğin, bir paket Kodak Portra 400, şimdi üç yıl öncesine göre iki kat daha pahalı ve Fujifilm'in renkli filmleri de aynı şekilde.

Bu kısmen Kodak ve Fujifilm'in gelecekteki talebi hafife almasının ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle daha da kötüleşen eksikliklere yol açmasının bir sonucu.

Ricoh ve Pentax'ın projelerinde belirttiği gibi, film kameraları da giderek daha popüler hale geliyor. Ricoh'a göre bu, "özellikle film kameralarıyla fotoğraf çeken, filmi geliştiren ve ardından görüntüleri dijital ortama alıp sosyal medyaya yükleyen genç nesiller için" geçerli.