Firefox işletim sistemi testte!

iOS, Android, Windows Phone'un yanında gerçekten şansı var mı? Firefox işletim sistemini test ettik!

Firefox OS testte!

Mozilla, kendi akıllı telefon işletim sistemiyle cep telefonu pazarında bir yer edinmeye kararlı. Yeni işletim sisteminin çalışan ilk örneklerinden birisini sizler için test ettik.

Firefox OS'un özellikleri

Mozilla'nın geliştirdiği Firefox OS, web tabanlı akıllı telefon sistemi. , Mozilla'nın belirttiğine göre, Android ve iOS'a rakip olacak şekilde geliştiriliyor olsa bile öncelikli olarak ucuz telefonlarda kullanılacak. Önemli görevleri yerine getiren uygulamalar ve sayfalar, işletim sistemini kullanmak için sürekli internet bağlantısı gerekmemesini sağlamak adına hafızaya alınıyor. Firefox OS, Linux kernelini temel alıyor. HTML render motoru, HTML Gecko'da yazılmış grafik unsurlarının temsilini üstleniyor.

Geliştiriciler için telefon: Sıradan

Geliştiriciler için telefon: Sıradan

Uygulama geliştiricileri için hazırlanan ve Geekphone tarafından üretilen iki adet telefon Şubat ayında dağıtılmaya başlanacak. Ancak bizim elimize geçen modelin üreticisi ZTE. Telefonun Android için tasarlandığı, ekranın altındaki üç tuştan anlaşılabiliyor. Firefox OS sadece ortadaki ana tuşu kullanıyor. Neredeyse tamamen plastikten yapılmış olan telefonda 3,5 inç ekran bulunuyor.

Telefonda elbette Firefox OS'un spn sürümü yüklü değil. Bu nedenle testlerimiz sırasında ciddi performans sorunlarıyla karşılaştık. Bunun nedeninin, sistemin henüz üretim aşamasına gelmemiş olmasına bağlıyoruz. Uygulama ve sayfaları arabelleğe alan Web tabanlı sistem, internet bağlantısı olmadan da sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

İşletim sistemi, telefon kitliyken ekranda saati gösteriyor. Ekranda aşağıdan yukarıya kaydırma hareketi yapınca kilit açılıyor. Ardından ekrandaki sembollere bir kez dokunarak uygulamalar açılabiliyor. Ana ekranda tarih ve saat görüntülenirken yanlardaki ekranlara istenen uygulama sembolleri yerleştirilebiliyor. Ekranda ayrıca, sistem uyarılarının ve kısa yolların görüntülendiği bir kayan menü bulunuyor. Başlangıç ekranının hemen yanına konan uygulama bağlantıları, iOS'u andırıyor. Ana tuşa uzun süre basınca, aynen Android ve iOS'da olduğu gibi, kısa süre önce açılmış olan uygulamalar görüntülenebiliyor.

Uygulama bağlantıları

Uygulama bağlantıları

Mozilla'nın kendi uygulama mağazası bulunuyor: "Firefox Marketplace". Burada farklı kategoriler altında sayısız uygulama bulmak mümkün. Seçtiğiniz uygulama anında başlatılıyor. Uygulama ana sayfasını, uygulama kısa yolu gibi görebilirsiniz. Uygulamalar aslında web sayfaları; herhangi bir yükleme işlemi gerçekleşmiyor. İşletim sistemi, uygulama verilerini ancak sayfa açıldığında yüklemeye başlıyor. Mozilla'nın belirttiğine göre uygulamaların HTML 5 çevrimdışı çalışma özelliğini destekleyip desteklemeyeceğine geliştiriciler kendileri karar verecekler. Bu özelliği desteklemeyen uygulamalar, her kullanıldıklarında en baştan yeniden yüklenmek zorunda. Şu an mevcut olan uygulamalar son derece basitler.

Test ettiğimiz sürümde YouTube videolarını çalıştırmayı başaramadık. İşletim sisteminin son sürümünde elbette bu sorun giderilecek ama elimize geçen sürümde maalesef bu özelliği test etme şansı bulamadık.

Firefox OS ne yenilikler getiriyor?

Firefox OS ne yenilikler getiriyor?

Peki, Firefox OS mobil işletim sistemi pazarına ne gibi yenilikler getirecek? Şimdiye kadar gördüklerimizden yola çıkarak, pek bir yenilik vaat etmediğini söyleyebiliriz. Sistem arabirim ilk bakışta, Android ve WebOS'un bir karışımını andırıyor. Sistemin en temel özelliği, web içeriğine yapılan vurgu. Sistemin bu noktada umut vaat ettiğini söyleyebiliriz ama Firefox akıllı telefonların çok düşün hafızalara sahip olacağını düşünürsek, karmaşık uygulamalarla karşılaşma şansımızın düşük olduğunu da belirtmeliyiz.

Mozilla'nın Firefox OS'la ucuz telefon pazarını hedeflediği belli. Ama Android işletim sistemli modeller ve Nokia'nın ASHA telefonları bu pazarı ele geçirmiş durumda. Açıkçası Firefox OS'un rakiplerine üstünlük sağlamasına yol açacak herhangi bir şey göremedik. Ayrıca henüz cevaplanmamış hayati öneme sahip sorular var: Firefox sunucusunun çökmesi durumunda ne olacak? Sistem 2013 ortalarında piyasaya çıktığında mevcut problemler giderilmiş olacak mı? Sistemin başarısının önemli oranda bu sorulara verilecek cevaplar belirleyecek.

Testimizin detaylarını ve daha fazla ekran görüntüsünü, buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz galerimizde bulacaksınız...

Okuyucu Yorumları