Fırsatı elinden kaçıran 5 teknolojik dev!

Bu teknoloji şirketleri neredeyse dünyaya hükmedecek kadar büyük olacaklardı; ama olmadı...

Fırsatı kaçıran 5 dev!

Teknoloji tarihi, yeni şeyler deneyip, başarısız olan firmaların mezarlarıyla dolup taşıyor. Başarısızlığın birçok nedeni var: Bazen iyi bir ürünün yanlış zamanda tanıtılması, bazen pazarlama veya yönetimde yaşanan sorunlar, bazense açık seçik yapılan aptallıklar, firmaları batmaya sürükleyebiliyor.

Aşağıda dünyaya hükmetme şansını bulan, ancak bunu bir şekilde kaybeden, hatta her şeyi kaybeden firmalardan 6'sıyla sizi tanıştırmak istiyoruz.

1. 128 belt'teki mini-bilgisayar devleri

Teknoloji dünyası, 70'lerde ve 80'lerin başlarında, "silikon vadisi" terimi ortaya çıkmadan önce Boston'daki 128 belt'in etrafında dönüyordu. 128'i turladığınızda DEC, Prime, Wang gibi devlerin önünden geçiyordunuz. Bu firmalar IBM, Honeywell ve NCR gibi bilgisayar şirketlerini zorlamaktaydı, ancak mikrobilgisayarların ortaya çıkmasıyla işler değişti. Bazı firmalar, kendi mikrobilgisayarını üretmeye çalışmış olsa da, geleceği okuyamayan mini-bilgisayar firmaları tek tek düştüler.

2. Digital Research

70'lerin başlarında Intergalactic Digital Research'tan Gary Kildall'ın geliştirdiği CP/M (mikrobilgisayarlar için kontrol programı), programların farklı donanım platformlarında çalışmasını sağlayan ilk çoklu-platform işletim sistemlerindendi. CP/M için WordStar, dBASE, AutoCAD, Borland Delphi, Microsoft Excel gibi binlerce program yazıldı.

IBM, 1980'de yeni IBM Personal Computer için Digital Research'ten CP/M'nin lisansını almak istedi. Ancak gizli sözleşmedeki bir yanlış anlaşılmadan dolayı anlaşma sağlanamadı (söylentilere göre Kildall, yapacağı toplantıyı unuttu). Bunun üzerine IBM, Bill Gates'e gitti ve böylece MS-DOS doğdu - böylece CP/M'nin öleceği de bir bakıma kesinleşti.

3. VisiCorp

3. VisiCorp

VisiCalc, PC'lerdeki ilk hesap tablosu yazılımıydı. 70'lerde ve 80'lerde en tepede olan yazılımın önüne hiçbir şey çıkamıyordu. Ancak lisans sorunları ve Software Arts (VisiCalc'i geliştirenler) ile yaşanan yasal çekişmeler, yazılımın geriye düşmesine neden oldu.

4. Commodore

En tepeye ulaşıp, kendini ayağından vurmayı başaran bir başka firma, Commodore idi. Commodore'un 1982 itibariyle 22 milyon C64 sattığı tahmin ediliyor. Bu sayı, Commodore C64'ü tüm zamanların en çok satan bilgisayarı yapıyor. Bunun yanında Amiga, 1985'de satışa sunulduğunda, piyasadaki en iyi bilgisayar idi. Ancak yönetimin attığı yanlış adımlar, perakende ortaklarıyla olan anlaşmazlıklar ve birkaç başarısız ürün, işlerin kontrolden çıkmasıyla sonuçlandı. 1990'ların sonunda firma, yolun sonuna gelmiş durumdaydı.

5. Sears

1990'ların ortalarında, internetin kalkışa geçtiği dönemde Sears, dünya üzerindeki en büyük posta siparişi firması durumundaydı. Firma, bir anda simgeleşen Sears kataloğunu üretmekten vazgeçip, posta siparişi işinden elini çekti. Depolar, dağıtım kanalları, ürünler, temiz bir itibar... Sears, gereken her şeye sahipti. Belki de Amazon kadar büyüyecekti. Ancak firma, internetten alışverişin önemini anlayamadı ve büyük bir fırsatı kendi elleriyle teslim etti.

Okuyucu Yorumları