Avustralya, Albanese hükümetinin emriyle DeepSeek’in tüm federal hükümet cihazlarında kullanımını yasakladı. Büyük dil modelindeki güvenlik riskiyle ilgili endişelerin arttığını bir dönemde alınan bu karar, oldukça önemli bir emsal oluşturabilir.
İçişleri Bakanlığı sekreteri, istihbarat teşkilatlarının sohbet robotunun “kabul edilemez bir güvenlik riski” oluşturduğu yönündeki tavsiyeleri üzerine harekete geçerek DeepSeek’in hükümet sistemleri ve cihazları genelinde kullanımını yasaklayan bir direktif imzaladı. İçişleri Bakanı Tony Burke, kararın Çin'le ilgili olmadığını, risklerin kapsamlı bir değerlendirmesine dayandığını vurguladı.
Burke, “Albanese hükümeti Avustralya'nın ulusal güvenliğini ve ulusal çıkarlarını korumak için hızlı ve kararlı adımlar atıyor” dedi ve devam etti: “Yapay zeka, umut vadeden ve potansiyel taşıyan bir teknolojidir, ancak bu hükümet, ulusal güvenlik riski tespit edildiğinde harekete geçmekten asla korkmayacaktır.”
Yasak, Albanese yönetiminin “güvenlik ve gizlilik” sorunları nedeniyle Çin sosyal medya uygulaması TikTok’a tüm hükümet cihazlarından yasak getirdiğini duyurmasından sadece haftalar sonra geldi. Ayrıca, endüstrinin AI sohbet robotunun piyasaya sürülmesini yakından takip etmesinin ve sansür ve veri güvenliği konusunda bazı uyarı işaretlerinin bulunmasının ardından alındı. Avustralya hükümetinin bu hareketi, DeepSeek’e erişimi engellemeye veya sınırlamaya çalışan Tayvan ve İtalya gibi diğer hükümetlerin kararlarıyla aynı doğrultuda görülüyor.
Ülkenin bilim bakanı Ed Husic ise, daha önce TikTok hakkındaki tartışmalara benzer şekilde DeepSeek tartışmasını öngörmüştü. Husic, Ocak ayında “Bence insanlar doğal olarak buna yönelecek. TikTok etrafındaki tartışmalarda gördüğünüz şeye benzer şeylerin DeepSeek tarafında da ortaya çıkacağını düşünüyorum. Bunun ortaya çıkmasına şaşırmam” demişti.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Avustralya, DeepSeek’in gizlilik sorunlarından endişe duyan tek ülke değil. Benzer bir endişeye sahip olan ABD, şu anda DeepSeek'in yapay zeka modellerini Amerikan şirketlerinin tescilli verilerini çalarak eğitip eğitmediğini araştırıyor. İrlanda Veri Koruma Komisyonu ise DeepSeek’in verileri nasıl işlediğiyle ilgili ayrıntıları sorguluyor.