Fiyat / Performans Telefonu: realme 5i İncelemesi

Kendi fiyat segmentinin tek 4 kameralı akıllı telefonu ve fiyat / performans modeli realme 5i hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi anlatıyoruz. realme 5i özellikleri neler, kamera performansı nasıl, fiyatı ne kadar ve satın alınır mı? İşte detaylı realme 5i incelemesi!

realme 5i inceleme

realme, hiç kuşkusuz son dönemde dünyanın en hızlı büyüyen akıllı telefon markası olmayı başardı. Global çapta birbiri ardına çıkarttığı yeni modellere ek olarak bütçe dostu fiyatlandırma politikası ile beraber tüketicilere önemli bir avantaj getiren şirket, Türkiye'de de önemli akıllı telefon modellerine imza attı. Bunlardan biri de realme 5i modeli oluyor.

Eğer iyi bir akıllı telefon satın almak için ayırdığını bütçeniz 2000 TL'yi aşmıyorsa, o halde realme 5i tam size göre bir model olabilir. Peki, özellikleri neler, bu telefon sizlere neler sunacak; hemen adım adım bahsetmeye başlayalım.

Fiyat / Performans Telefonu: realme 5i İncelemesi

Tasarımıyla Güzel Bir Telefon

realme 5i, tasarımıyla güzel bir akıllı telefon modeli oluyor. Hem ince hem hafif tasarımları tercih eden kullanıcıların ilgi alanına girecek olan cihaz, renkli yapısıyla da rakip modellerden ayrılmayı başarıyor. Okyanus Mavisi ve Orman Yeşili gibi renk seçeneklerine sahip olan realme 5i'nin arka yüzeyi çevre ışıklarına göre üzerinde ışık şeritleri oluşturuyor ve böylece çekiciliğini arttırıyor.

Tasarımın kozmetik unsurları dışında, gayet dengeli bir yapıda olduğunu söyleyebileceğimiz realme 5i'nin arka yüzünde 4 kamera bölümü dikkati çekiyor. Bu fiyat segmentinde tek 4 kameralı akıllı telefon olan realme 5i, böylece büyük fark yaratmayı başarıyor. Kameralardan az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz.

Telefonun arka yüzünde parmak izi sensörü de yer alıyor. Parmak izi sensörünün yeri, işaret parmağınızla erişebilmeniz için gayet uygun konumda olurken, hızıyla da göz dolduruyor. Parmak izinizi detaylı şekilde tanımlayabilen sensör, ekran kilidini açmak istediğinizde gayet akıcı bir şekilde sizi tanıyabiliyor. Telefonda ayrıca ön kamera yoluyla yüz tanıma özelliğinin yer aldığı bilgisini de verelim.

realme 5i, çift SIM kart destekli bir telefon. Böylece eğer varsa, aynı anda iki hattınızı birden bu telefonda çok rahat şekilde kullanabiliyorsunuz. Burada ayrıca microSD kart yuvasına da yer verilmiş durumda. Bu sayede telefonun depolama alanını endişe etmenize gerek yok. 64 GB'lık depolama alanı dolarsa, takacağınız bir microSD kart yoluyla hafızayı kolayca arttırabiliyorsunuz.

Fiyat / Performans Telefonu: realme 5i İncelemesi

Geniş Ekran Alanı, Canlı Görüntü Performansı

Peki, realme 5i'nin ekranı nasıl görüntü üretiyor? Telefonun ekranı bir hayli geniş, 6.52 inç boyutunda. Ekran çerçevelerinin oldukça ince tutulmuş olması sayesinde hem tasarım açısından güzel görünen ekran, hem de geniş bir görüntü deneyimi sağlıyor.

20:9 en – boy oranına sahip olan ekran, böylece yan çevirdiğinizde iyi bir film deneyimi yaşatırken, ekran panelinin IPS LCD tercih edilmiş olması da renk doygunluğunu artıran bir etken oluyor. Bu sayede ekranın canlılığından gayet memnun kalıyorsunuz.

Ekrana dikkatli baktığınızda bir koruma filmi olduğunu göreceksiniz. Ekranı bir koruma bandı ile düşmelere karşı korumaya alan şirketin, böylece realme 5i'yi satın alanların ek masraf yapmasının önüne geçmiş olması da sevindirici bir detay oluyor. Bu arada ekranın Corning Gorilla Glass 3 seviyesinde dayanıklılığa sahip olduğunu da söyleyelim.

Fiyat / Performans Telefonu: realme 5i İncelemesi

Uygun Fiyat / İdeal Performans

realme 5i, bulunduğu fiyat kategorisinde 2 yönüyle öne çıkıyor. Bunlardan biri, bu fiyatlı akıllı telefonlar arasında tek 4 kameralı akıllı telefon olması -ki bu fazlasıyla önemli- bir diğeri ise, fiyat / performans modeli olması. Önce telefonu teknik açıdan tanıyalım.

realme 5i, güçlü işlemcileriyle ünlü Qualcomm'dan güç sağlayan bir akıllı telefon. Kalbinde Qualcomm Snapdragon 665 işlemciyi taşıyan realme 5i, 3'üncü nesil Qualcomm AI Engine'de sahip. Böylece Qualcomm'un yapay zeka desteğinden de faydalanıyor.

Realme 5i'nin RAM kapasitesi 4 GB olurken, depolama alanı da bahsettiğimiz gibi 64 GB şeklinde. Böylece bu fiyat segmenti için gayet ideal bir teknik kadro içeren telefon, grafik hanesinde ise Adreno 610 GPU bulunduruyor.

Bu teknik kadrosu ile beraber günlük kullanım için fazlasıyla uygun bir akıllı telefon olmayı başaran realme 5i ile sosyal medya uygulamalarını sorunsuz kullanmanın yanı sıra, iyi de bir oyun deneyimi elde edebileceğiniz bir telefon oluyor. Özellikle son dönemin popüler oyunu PUBG'yi ve Call of Duty'yi bu telefonda gayet akıcı şekilde oynayabilirsiniz.

realme 5i, Android 10 kurulumuna sahip ve üzerinde ColorOS 6.1 işletim sistemini çalıştırıyor. Arayüzde çok rahat hareket edebiliyorsunuz, yazılım akıcı bir şekilde çalışıyor, aynı zamanda kafa karıştırmayan sade bir tasarımı benimsiyor. Böylece ilk defa bir akıllı telefonla tanışacak büyükler ve küçükler için fazlasıyla uygun bir telefon oluyor realme 5i.

Performansının yanı sıra 30 günlük bekleme süresi sağlamasıyla da göz dolduran telefon, 5000 mAh kapasitesinde batarya içeriyor. Böylece bu fiyat segmentindeki en iyi pil ömrünü sunan realme 5i, normal kullanımlarda 2 günü rahat çıkartabiliyor, güç tasarruf modlarıyla ise bu süreyi çok daha uzun süreye taşıyabiliyor.

Fiyat / Performans Telefonu: realme 5i İncelemesi
Fotoğraf, realme 5i ile çekilmiştir.

Bu Fiyatta Tek 4 Kameralı Telefon

Dediğimiz gibi realme 5i, 4 kameralı bir akıllı telefon ve bu özelliğiyle büyük fark yaratıyor. Her biri nitelikli lenslerden oluşan bu kamera alanı, telefonun arkasında dikey konumda yerleştirilmiş şekilde karşımıza çıkarken, buradaki ana kamera 12 MP çözünürlüğünde. f/1.8 diyaframlı geniş açılı olarak tasarlanan bu ana kameranın faz algılamalı lazer otofokus içermesi fazlasıyla önemli. Böylece çekim yapacağınızda objeye hızlı şekilde odaklanabiliyorsunuz.

Telefondaki 2'inci kamera 8 MP ve f/2.3 diyaframlı 13 mm'lik ultra geniş açılı lens olurken, bu kamerayı özellikle manzara çekimlerinde severek kullanacağınızın altını çizebiliriz. Bu kamerada ayrıca Nightscape 2.0 özelliği de yer alıyor. Böylece düşük ışıkta daha iyi çekim yapma olanağı sağlanıyor.

Telefonda makro kamera ve derinlik sensörü de atlanmamış. 2 MP makro kamera ile yapacağınız yakın plan çekimlerde sosyal medya paylaşımları için güzel kareler yakalayabileceğiniz gibi, 2 MP derinlik kamerasından da özellikle alan derinlikli portre çekimlerinde yararlanabiliyorsunuz.

realme 5i'nin kameralarında dikkat çeken bir diğer yetenek ise, 4K video kaydı yapabilmesi oluyor. Bu fiyat sınıfında bir akıllı telefondan pek beklenmeyeceği şekilde 4K çözünürlükte 30 kare video kaydı yapabilen telefon, gyro-EIS desteği bulundurmasıyla hem 4K hem Full HD çözünürlüğünde stabil videolar çekme olanağı tanıyor.

realme 5i'nin ön kamerası ise, ekrana damla çentik ile yerleştirilmiş şekilde karşımıza çıkıyor. Selfie kamerası ile 8 MP çözünürlüğünde çekimler yapabilen telefon, HDR fotoğraflara imza atabiliyor ve yine Full HD video kayıtları yakalayabiliyor. Bu arada elbette ön kamera ile yapacağınız özçekim fotoğraflarında yapay zeka destekli yüz güzelliği modundan da faydalanabiliyorsunuz.

Fiyat / Performans Telefonu: realme 5i İncelemesi

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde, realme 5i'nin bu fiyat segmenti için gerçekten her yönüyle mantıklı bir seçim olduğu aşikar. 1999 TL fiyat etiketi ile bütçesi 2000 TL ile sınırlı, ancak sahip olduğu özelliklerle iyi bir akıllı telefon satın almak isteyen her kesimden kullanıcıya hitap eden realme 5i, şu an bu kategoride satın alınabilecek en akla yatkın model oluyor. Bu anlamda CHIP olarak gönül rahatlığıyla öneriyoruz.

CHIP Online Notu: %90

+ Fiyat/performans
+ 4 yetenekli kamera
+ Güzel tasarım
+ 5000 mAh batarya ile uzun pil ömrü
+ 4K video yeteneği
+ Arttırılabilir hafıza seçeneği
+ 3.5 mm kulaklık girişi
+ Android 10