Football Manager 2015 İNCELEME

Football Manager 2015, geçen senenin üzerine ne katıyor; ne kadar iyi? İnceledik!

Football Manager 15 İNCELEME

Yaklaşan yeni bir yıl, yeni bir Football Manager oyunu demek. FM 2015, seriyi elbette baştan yaratmıyor ancak ilginizi çekebilecek bir dizi yenilik geliştirmeyle geliyor. Evet, geliştirmeler FM 2014 kariyerinizi bir kenara bırakıp en baştan başlamayı düşündürecek kadar iyi. Sports Interactive, bu sene taktikler, görseller ve oyuncu iletişimi üzerinde durmuş. Elbette fazlası da var.

Football Manager 2015'in en büyük değişikliklerinden bir tanesi, yönetim stillerinde çeşitliliği artırmış olması. FM 2015'in takımı her yönden kontrol etmenize izin verdiği doğru, ancak artık oyuna başlarken hangi işleri üzerinize aldığınız da önemli. İster soyunma odası ve etrafına, taktiklere hakim bir teknik direktör olun, veya antrenörlük puanlarınıza güveniyorsanız antrenman işini üzerinize alın. Veya ikisini birden yapın... Tercihiniz, yetenek puanlarınızı ve menajerlik stilinizi etkileyecek. Örneğin tanıtmış, eski bir futbolcuysanız, devre arası konuşmalarında oyuncularınızı etkileme şansınız daha yüksek olabilir. Buna karşın kalifiye bir antrenörseniz, antrenmanlarınız daha verimli geçebilir.

Football Manager 2015 İNCELEME

Menajerlik tarzınız, kısacası sizin temelde bir antrenör mü, yoksa menajer mi olduğunuzu belirleyecek. Elbette takım ve taktik seçimleri, aksini ayarlamadığınız sürece yine size ait olacak. Oyunun başında böyle bir seçim yapmak size gereksiz gibi görünebilir, ancak kaydırma çubuklarını ortada bırakıp her zamanki gibi oynamanız da mümkün.

Sol menü çubuğu geri döndü

Sol menü çubuğu geri döndü

FM 2015, detaylarıyla zamanınızı yiyip bitirecek bir menajerlik oyunu olmayı ise sürdürüyor. Geçen seneki FM 2014, futbolcularla daha gerçekçi bir etkileşim için kaydırma çubuklarını ortadan kaldırmıştı. Bu adımının doğru olduğunu düşünen Sports Interactive, kişisel etkileşim konusunda bazı geliştirmeler ve arayüzde bazı küçük düzenlemeler yapıyor.

Yeni oyunda eski Championship Manager serisinde rastladığınız sol menü çubuğu, geri dönüş yapıyor. Buradan takım raporları, fikstür, taktikler, kulüp çalışanları, gözlemcilik gibi temel bölümlere hızla ulaşabiliyorsunuz. Yani temel bölümlere gitmek için menülerde gezmenize gerek kalmıyor. Yan çubuğun her zaman görünür halde olmasının, uyarılarınızı göz önünde tutmak gibi bir faydası daha var. Normalde kaçırabileceğiniz veya ihmal edebileceğiniz bölümler üzerinde faydalı hatırlatmalar gösteriliyor. Menüler ise işinizi kolaylaştıracak biçimde ayarlanmış. Artık takımınızı seçerken belirli bir pozisyona yönelik roller, ilk sayfada gösteriliyor. Oyuncuların listelendiği bir açılır liste ise pozisyona en uygun adayları kolayca görmenizi sağlıyor.

Football Manager 2015 İNCELEME

FM 2015'le ihtiyacınız olan bilgiler, daha görünür ve anlaşılır bir hale getirilmiş. Aynı bilgilere FM 2014'te de ulaşabiliyorduk ancak değişiklikler, detayları daha kolay yönetmemize ve daha iyi bir menajer olmamıza yardım edecek cinsten.

Daha fazla etkileşim seçeneği

Daha fazla etkileşim seçeneği

Daha fazla etkileşim seçeneği

Futbolcularınızla konuşma konusunda artık daha da çok seçeneğiniz var. FM 2014'le genişleyen işlev, FM 2015'te örneğin kaptanınızla daha yakından iletişim kurmanıza, ondan takım hakkındaki fikrini sormanıza izin veriyor. Geliştirme, gözlemcilik konusunda da kendini gösteriyor. Gözlemcilerinizi görevlendirirken artık pozisyonun yanında ne tür bir oyuncu (genç yetenek, yedek veya değişim gibi) aradığınızı belirtebiliyorsunuz. Bir başka değişiklik ise ilk gözlemci raporlarının futbolcuların özelliklerini sadece kabaca ortaya çıkarması. Yani gözlemlediğiniz bir futbolcunun tüm özelliklerini net olarak görmeniz ve dolayısıyla karar vermeniz, haftalar veya aylar alabiliyor.

Football Manager 2015 İNCELEME

FM 2015'teki değişiklikler, medyayla iletişiminizi de gerçeğe birkaç adım daha yaklaştırmış. Gazeteciler, artık daha agresif bir tavır sergiliyor ve sizden cevap koparmaya veya rakibinizle aranızda kıvılcım çıkarmaya çalışıyorlar. Benzer biçimde gazeteler de artık daha spesifikler. Bu alandaki geliştirmeler hoşumuza gitti, ancak bazı sorular ve cevaplar zaman içinde çok fazla tekrar edebiliyor. Ancak belki de SI, bize maç öncesi basın konferanslarının bazen sıkıcı olabildiğini göstermek istiyor. Canınız sıkıldığında elbette her zaman asistanınızı öne sürmeniz mümkün.

Maç motorundaki değişiklikler ve yeni roller

Maç motorundaki değişiklikler ve yeni roller

Maç motorundaki değişiklikler

Futbolcularınızın moralleri tam, takımınız ve taktikleriniz hazır. Yaptığınız çoğu şey, neredeyse tüm hazırlığınız, maç günü, sahadan alacağınız sonuç için. FM 2015'in oyun içi motoruysa gözle görülür geliştirmelerle geliyor. Oyun hala mekanikleri üst seviye görsellerin üzerinde tutuyor, ancak modeller eskisinden daha yumuşak ve animasyonlar daha akıcı.

PES veya FIFA kadar güzel görünmediği doğru, ancak maçı izleyebilmeniz, size taktiklerinizin ne kadar iyi işlediğini veya işe yaramadığını hemen, gözünüzle görme şansı sunuyor. FM 2015'te çok hoşumuza giden bir yenilik, oyunculara veya tüm takıma kenardan seslenebilmek oldu. Örneğin yürümekte zorluk çeken takımınıza kenardan "daha azimli oynayın" diye seslenip, biraz hareketlenmelerini umabiliyorsunuz.

Football Manager 2015 İNCELEME

Artırılan animasyon sayısı, maçların zevkini şüphesiz artırmış. Ancak çoğu oyuncunun 3D veya 2D motoru bir kenara bırakarak, FM 2015'i metin modunda oynayacağını da biliyoruz.

Football Manager 2015 İNCELEME

Yeni oyuncu rolleri

FM 2015'te gücünüze güç katacak şu yeni futbolcu rolleri de var.

- Serbest oyun kurucu: Orta saha ve defansif orta saha oyuncuları için.

- Kanattaki oyun kurucu: Kanattan içeriye etkili paslar yapabilecek oyuncular için.

- Ters ayaklı bek: Sahanın ortasına doğru koşular yapan defansif kanat oyuncuları için.

- Fırsatçı kanat oyuncusu (Raumdeter): Rakip takımın defansında boşluk bulmak için pusuda bekleyen oyuncu.

Bunların yanında oyuna eklenen birkaç "tercihli oyuncu hareketi" de bulunuyor. Örneğin sadece Ruud van Nistelrooy için eklenen "Penaltı bölgesi oyuncusu" gibi. Diğer tercihli oyuncu hareketleri arasında "Uzaktan şut çekmez" ve kaleciler için "Kontratak başlatmak için uzun top atmayı sever" var.

Sonuç

Sonuç

Football Manager 2015, rakip futbol simülasyonlarını silip süpürdüğünden onun en iyisi olduğunu tekrar etmeye gerek bile yok. Ancak simülasyon meraklılarını hep zor durumda bırakan bir konu var: Kariyerinizi özenle geliştirdiğiniz eski oyunu bırakıp, yeni Football Manager'a sıfırdan başlamak. FM 2015'in getirdiği yeniliklerin devasa geliştirmeler değil, küçük değişiklikler olduğu doğru. Ancak bizce bu, oyunun zaten iyi olduğunu gösteriyor ve FM 2015'i bir kez oynadığınızda, geçişi yaptığınıza ve her şeye en başından başladığınıza pişman olmayacaksınız.

Okuyucu Yorumları