Football Manager 2017 İnceleme

Menajerlik oyunlarının tartışmasız 1 numarası, 2017 sürümü ile bir kez daha geri döndü. Peki bu kez neler sunuyor; ne kadar iyi?

Football Manager 2017 İnceleme

Futbol her daim ilgi çeken bir konu. Sadece spor olmanın çok daha ilerisinde duran futbol, bugün milyonlarca, hatta milyarlarca insanın ilgisini çekmeyi başarır. Din, dil, ırk fark etmeksizin bir anlamda herkesin konuştuğu ortak dildir. Bugün bilinen dünyada futbolu bilmeyen neredeyse kimse yoktur. Kitleleri birbirine bağlayan bu devasa spor branşı, uzun süredir oyun dünyasında da kendisine önemli bir yer buluyor. Tabii birçok sporda olduğu gibi futbol da kendi içerisinde farklı başlıklara ayrılıyor. İlk olarak sahada oynan futbol sahne alıyor. 11 oyuncunun bir takım olarak sahaya çıktığı, farklı stratejiler kurarak kişisel becerilerini oyuna dahil ettiği bir yapım. Diğer taraftaysa işin teknik kısmı bulunuyor. Sahada bulunan oyuncuların antrenmanları, takımın nasıl bir yapıya sahip olacağı ve rakibe karşı nasıl bir strateji izleyeceğine kadar uzanan çok daha farklı ve bir o kadar da meşakkatli bir iş gücü söz konusu. İşte Football Manager, yani namı diyar FM, oyuncuyu işin teknik tarafına ışınlıyor. Her yıl kendisini geliştiren FM, yeni oyunu FM 2017 ile karşımızda. Çıkışının ardından çok da uzun süre geçmemesine rağmen kendisini birkaç defa güncellemeyi başaran yapım, bakalım yeni oyunu ile bizlere neler sunuyor.

FM serisini yakından takip edenlerin uzun yıllardır süregelen bir argümanı vardır: "Bu oyun yeterince geliştirilmiyor." Aslında CHIP Online ailesi olarak bizim düşüncemiz de biraz bu yöne kayıyor. Gelişme yapılmamasından ziyade, piyasada tek olmanın verdiği avantajı kullanarak "gerektiği kadar" yeniliğin oyuna eklenmediğine şahit oluyoruz. İşin ilginç yanı, iki yılda bir FM oynarsanız, aslında oyunun kendisini ne kadar geliştirdiğini şaşırtıcı şekilde görecek olmanız. İşte bu denklem içerisinde bizlere merhaba diyen FM 2017, bir şekilde kendisini yine yenilemeyi başaracak farklı başlıklarla çıkagelmiş bulunuyor. Detaylara geçmeden önce oyunu hiç deneyim etmemiş olanlar için kısaca FM'yi açıklamak gerekiyor. FM ile seçtiğimiz bir futbol takımını, sıfırdan alıp zorlayıcı bir maceranın içerisinde dalıyoruz. Takımımızdaki oyuncuların sakatlıklarından, transferlerine, sahaya çıkacak takım diziliminden, kimin ne yapacağına kadar uzanan birçok farklı detay içerisinde yolumuzu bulmaya çalışıyoruz.

Hangi Yenilikler Var?

Hangi Yenilikler Var?

Peki, FM 2017 ile seriye ne gibi yenilikler eklendi. Bu yıl özellikle FIFA'nın sunduğu senaryo modeli gibi bir oyun modeli ne yazık ki FM 2017'de bulunmuyor. Her ne kadar ilerleyen senaryo FIFA'ya büyük artılar katmış olsa da bu şekilde bir mekaniğin FM 2017 gibi bir yapıma eklenmemiş olması çok yerinde olmuş. Çünkü bu oyunda kendi senaryomuzu, kendimiz yaratıyoruz. Oyun esnasında karşımıza çıkan ilk ekranda, bir anlamda karakterimizi yaratıyoruz. Oyunu oynadığımız süre boyunca yüzünü göreceğimiz bu şahıs için artık kendi fotoğrafımızı çekip koymamız mümkün. Denemelerimizde hiç de fena sonuçlar vermeyen capture mekaniği sayesinde rastgele bir yüz yerine bizden birini oyunda görmek farklı bir his yarattı. Başlangıçta farklı bir narsistlik gibi gözüküyor olsa da zamanla oyuna daha fazla yaklaştığımızı hissettik. Yani bu yeni özelliğin artı mı yoksa eksi mi olduğu biraz kullanıcının duruma bakış açısıyla doğru orantılı olarak değişiyor.

Bugüne kadar üretilen birçok FM oyununda değişik kamera açıları kullanıldı ama en nihayetinde belirli açılar resmen benimsendi. Oyununa bir noktada dışarıdan bakmayı başaran yapımcı firma, kale arkasına konuşlandırdığı alçak kamera modeli ile kesinlikle maçları daha gerçekçi hale getirmeyi başarmış. Bu açıdan izlenen maçlarda taraftar ruhumuz resmen ortaya çıktı. Topun ağlarla buluşması ve filelerin havalanması gerçekten kaliteli şekilde oyuna yansıtılmış. Yine de bu açının oyun mekaniklerine sunduğu en iddialı detay, takımın sahaya ne şekilde yayıldığını net bir biçimde gözler önüne sermesi. Böylece oyunu okumak ve yeni stratejiler geliştirmek çok daha kolay bir hal almış. Kamera açılarının haricinde her yeni FM oyununda bir gıdım daha geliştirilen animasyonlara bu sefer daha fazla eğilinmiş. Yeni animasyonlar sayesinde izlediğimiz maçların çok daha gerçekçi olduğu su götürmez bir gerçek. Topların gittiği noktalar, kalecilerin kurtarış animasyonları ve oyuncuların hareketleri üzerinde büyük değişiklikler yaşanmış. Bizi genel olarak rahatsız eden topun ilerleyişindeki mekanik de düzenlenmiş.

Daha Gerçekçi

Daha Gerçekçi

Konu FM olduğu zaman yapımcı firmanın son birkaç yıldır oyunu daha "gerçekçi" hale getirmek için farklı yollara başvurduğunu görüyoruz. Konu hakkında bu yıl yapılan yeniliklerden bir tanesi de maç öncesi sunum oluyor. Tıpkı gerçek futbol maçlarında olduğu gibi takımların sahaya çıkışlarını görebiliyoruz. Oyuncular rakipleri ile el sıkışıyor, maç öncesi son ısınmalarını yapıyorlar. Ayrıca futbol sahalarında son birkaç yıldır gördüğümüz köpükle nokta belirleme yapısı da oyuna eklenmiş. Özellikle serbest vuruşlarda topun koyulacağı ve barajın durması gereken yeri belirleyen, hakem tarafından sıkılan köpüğün oyuna eklenmesi dikkat çekici bir detay. Ayrıca futbol dünyasında yakın zamanda değişen "tek başına santra" durumunu da FM 2017'de görmek mümkün. Hemen her FM oyuncusunun dikkatini çeken özelliklerin başında yer alan yapay zekâ, her yıl olduğu gibi yine gözden geçirilmiş. Yapılan en önemli geliştirmeyse oyuncuların saniye başına alabileceği kararların iki katına çıkartılması olmuş. Bu sayede oyuncular eskiye nazaran içerisinde bulundukları durumdan hiç olmadığı kadar haberdar. Gol fırsatlarını değerlendirmek için üzerlerine düşen her şeyi yapıyorlar ve ani hareketlerle farkındalıklarını belli ediyorlar.

Buraya kadar oyunu fazlasıyla yücelttik. Gelin biraz da yetersiz yanlarından konuşalım. Öncelikle yapay zekânın bir önceki oyuna nazaran hem kaleci, hem de oyuncu tarafından gerçekten gelişim gösterdiğinin altını çizmek isteriz. Yine de şu bir gerçek ki FM serisinin yapay zekâ konusu hakkında halen alması gereken çok yol var. Eklenen yeni sosyal medya içeriği kesinlikle oyuna bir farklılık katmış ama burayı görmezden gelerek de oyunda ilerlemek mümkün. Yani olsa da olur, olmasa da olur bir durum ortaya çıkmış. Bazı oyuncuların verdikleri anlamsız paslar ve çektikleri manasız şutlarsa cabası. Hani oyuncunun şut çekme potansiyeli düşüktür, bu anlaşılabilir ama inanın bu kadar saçma vuruşları kimse isteyerek bile yapamaz. Menajer tercihlerinde de bazı sorunlar yok değil. Çok zayıf kişiler bir anda devasa takımlara menajer olabildiği gibi, birçok oyuncu da anlamsız transferlere onay verebiliyor. Ayrıca genel geçer maç motorunun da 2017 yılı itibariyle ziyadesiyle yetersiz olduğunu düşünüyoruz.

FM 2017 kötü bir oyun değil ama gelişim konusunda kesinlikle çok daha fazlasını yapmak zorunda. Piyasada tek başına olmanın verdiği öz güven, öyle görünüyor ki aslında yapılabilecek birçok yeniliği arka plana atıyor. Deneyim ettiğimiz kadarı ile FM 2017 yine iyi bir iş çıkarmış ama önümüzdeki yıl üreteceği oyununda çok daha iddialı olması gerektiğini düşünüyoruz.

Football Manager 2017 Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimi

İşlemci: Intel Pentium 4, Intel Core ya da AMD Athlon 22. GHz+
RAM: 2GB RAM
Ekran Kartı: Intel GMA X1300, NVIDIA GeForce 8600M GT ya da AMD/ATI Mobilitiy Radeon HD2400
Sabit Disk Alanı: 3GB

Önerilen Sistem Gereksinimi

İşlemci: Core 2 Duo E8300 2.83 GHz ya da AMD Phenom II X3 700e
RAM: 4GB
Ekran Kartı: GeForce GT 640 ya da Radeon R7 7650K
Sabit Disk Alanı: 3GB

Okuyucu Yorumları