iPhone üreticisi, Tesla otomobilleri de üretmek istiyor

En büyük iPhone üreticilerinden biri olan Çinli Foxconn iki yeni konsept elektrikli otomobilini tanıttı. Şirketin 1 numaralı ismi, tanıtımda Tesla ile ilgili oldukça ilginç açıklamalar yaptı.

iPhone üreticisi, Tesla otomobilleri de üretmek istiyor

En büyük iPhone üreticilerinden biri olan Foxconn'un başkanı ve CEO'su Liu Young-way, şirketi ulaşım alanına doğru genişlerken, bir gün Tesla için elektrikli arabalar üretebilecek bir konumda olmayı umuyor. Liu, bu açıklamaları, kendi EV'lerinin üretimini dışarıdan temin etmek isteyen şirketler için referans tasarımlar olarak hizmet etmesini umduğu iki yeni Foxconn elektrikli otomobil prototipinin (Model B crossover ve Model V kamyonet) tanıtımında yaptı.

Financial Times tarafından bildirilen açıklamalarda Liu, yıllık teknoloji gününde “Foxconn kendi EV markasını satma işinde değil” dedi ve ekledi: "Umarım bir gün Tesla için Tesla otomobilleri yapabiliriz."

Şirketin yeni adım attığı EV alanında büyük hedefleri var. Reuters tarafından bildirilen yorumlarda, CEO "Bilgisayar ve cep telefonu pazarlarındaki geçmiş kayıtlarımıza göre genel pazar payının yaklaşık %40-45'indeyiz. Yani, hedefler açısından bakıldığında, umarım ICT (bilgi ve iletişim teknolojisi) endüstrisindekine benzer bir başarı yakalayabiliriz, ancak 2025'te yaklaşık %5'lik küçük bir başlangıç yapacağız."

İki yeni tasarımın duyurusu, Foxconn'un bir Model C SUV, bir Model E sedan ve bir Model T otobüsü olmak üzere üç prototip elektrikli aracı tanıtmasının bir yıl sonrasında geldi. Associated Press'in haberine göre Tayvanlı otomobil üreticisi Yulon, Model C'yi önümüzdeki yıl Luxgen N7 olarak markalanacağı zaman satmayı planlıyor. Reuters, şirketin ürettiği elektrikli otobüslerin Tayvan'da halihazırda kullanımda olduğunu belirtiyor.

Reuters’ın söylediğine göre, Liu'nun ümidi, Foxconn'un teknoloji üretim uzmanlığını otomobil üretimine uygulayabilmesi, tasarım sürelerini yarıya indirebilmesi ve geliştirme maliyetlerini üçte bir oranında azaltabilmesi olarak belirtiliyor.

Foxconn'un devasa boyutuna rağmen, geçmiş projelerinden bazıları vaat edilenleri karşılamayı başaramadı. Örneğin Wisconsin için planlanan milyarlarca dolarlık devasa bir LCD fabrikası, vaat edilen milyarlarca vergi kredisine, yerinden edilmiş sakinlere ve Michigan Gölü'nden yönlendirilen suya rağmen hiçbir zaman tam olarak gerçeğe dönüşemedi.

Model V'nin tanıtım videosunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz...