FTC: "Garantiniz Yanar Etiketleri Yasa Dışıdır"

Kullanıcıları adeta sömüren "yırtılırsa garantiniz yanar" etiketleri, çok sert bir yumruk yedi!

"Garantiniz yanar" etiketine darbe!

Oyun konsolu, tablet, telefon gibi elektronik cihazlarda ve hatta otomobillerde yer alan "bunu sökerseniz garanti kapsamı dışında kalırsınız", "yabancı akseusarlar kullanırsanız garantiniz yanar" veya "yetkili servise tamir ettirmezseniz garantiniz ortadan kalkar " gibi etiketlere rastlamışsınızdır.

ABD'nin tüketiciyi koruma kuruluşu Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) göre firmaların bu tür ilkeler türetmeleri, yasa dışı bir davranış. FTC, bu kapsamda 10 Eylül'de altı firmaya mektuplar gönderdiğini ve mektuplarda bu tür kuralların 1975 Magnuson-Moss Garanti Yasası'nı çiğnediğini belirtti (uyarının hangi firmalara yapıldığı açıklanmadı). Yasaya göre hiçbir üretici, cihazın garanti kapsamında onarımı için koşullar koymak gibi bir yetkiye sahip değil.

FTC'nin bu talebinde pek nazik değil ve firmalardan yasalara 30 gün içerisinde uyar hale gelmelerini istiyor.

Garanti kapsamını belirli ürünlerin kullanımıyla sınırlayan firmalar, FTC'nin Tüketiciyi Koruma Bürosu'na göre hem tüketicilerin daha fazla para ödemesine sebep olup onlara zarar veriyor, hem de rekabetçi ürünler ve hizmetler sunan küçük firmaları zarara uğratıyor.

Bu gelişmeler ABD'de yaşanıyor ve bizi direkt olarak ilgilendirmiyor. Ancak benzer etiketleri biz de neredeyse her tür cihazda görüyoruz ve bu konuda yetkililerin harekete geçmesi, çoğu zaman zorlukla biriktirdiği parayla ürün ve hizmet alan biz tüketiciler için çok sevindirici olacak.

Okuyucu Yorumları