GDDR6, ekran kartlarını vuracak!

Yeni nesil ekran kartlarını bekleyenler için kötü haber, GDDR6 bellek teknolojisi tarafından geldi!

GDDR6, ekran kartlarını vuracak!

GDDR6 belleklerin gecikeceği artık kesin. Ve bu durum, gelecek nesil ekran kartlarının da önünü tıkıyor. GDDR5 video RAM, şu anda kullanılan GDDR5X'lerin bir sonraki adımı olarak gözükmekte ancak ABD'deki Hot Chips konferansında Samsung, yeni bellek teknolojisinin daha önce tahmin edildiği gibi önümüzdeki yıl ulaşmayacağını tekrarladı. Bu da yeni teknoloji için 2018'e kadar beklememiz gerektiği anlamına geliyor.

Ancak bu durumda bile daha fazla gecikme ile karşılaşılması mümkün ve GDDR6 kartların üretilmeleri için de beklenmesi şart. GDDR5X, 10 ile 12 Gbps transfer hızlarına sahip ve GDDR6'nın 14 ile 16 Gbps hıza ulaşabildiği söylenmekte. Bunun anlamı da 256-bit ile 512GBps ve 384-bit geniş kartlar ile 786GBps hıza ulaşılması oluyor.

Bu arada bir başka bellek teknolojisi olan HBM3 de geliştirilmeye devam ediliyor. Bu teknoloji, daha öncekilerinden daha büyük bir rakip olma imkanı sunmakta. Yakın zamanda yayınlanan incelemelere göre, şu andaki HBM çiplerinin hızlarının 256GB/s'ye ulaştığı söylenmekte. Üçüncü nesil HBM çipler ise yoğunluğu iki katına çıkartarak hızı çok daha yükseklere ulaştırabiliyor. Ancak, görünene göre bu teknoloji için de 2019 veya 2020'yi beklememiz gerekecek...

Okuyucu Yorumları