Dünya üzerinde gerçekten ölümsüz olan bir canlı türü bulunduğunu biliyor musunuz?

Dünya üzerinde gerçek anlamda ölümsüz olan tek bir canlı türünün yaşadığını biliyor musunuz? İşte Dünya'nın tek gerçek ölümsüz canlısı...

Dünyanın tek gerçek ölümsüz canlısı

Ölümsüzlük gerçekten de var... Ama ölümsüz olmak için vampir değil, özel bir denizanası türü olmanız gerekiyor. SBir tür cnidarian’ın, Turritopsis dohrnii, sonsuz yaşamın sırrını bulduğu biliniyor. Genetikçiler, T. dornii'nin DNA'sını yakın akrabası T. rubra ile karşılaştırmanın, yaşlanma sürecini ve bundan nasıl kurtulacağımızı anlamamıza yardımcı olacağını umuyorlar.

Turritopsis, yarım santimetre uzunluğunda bir sıcak su denizanası. En az üç hidra türü, Benjamin Button gibi geriye doğru yaşlanma, daha sonra yeniden büyümeden önce yetişkinlikten gençlik aşamasına geçme kapasitesine sahip. Ancak bunlardan ikisi sadece ergenliğin hidra eşdeğerinden çocukluğa geri dönebiliyor, bir kez yetişkinliğe ulaştıklarında, tekrar geri dönülemez bir yola girmiş oluyorlar. Ancak T. dohrnii, serbest yüzen yetişkin aşamasından, yaşam döngüsünün tersine çevrilmesi (LCR) olarak bilinen dipte yaşayan polipe, istediği gibi geçebiliyor gibi görünüyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir makale, farklılıkların aydınlatıcı olacağı umuduyla T. dorhnii ve T. rubra'nın bir karşılaştırmasını sunuyor ve birkaç daha uzaktan ilişkili cnidarians türünü de gösteriyor.

İspanya, Universidad de Oviedo'dan Dr. Maria Pascual-Torner ve ortak yazarlar, gençliğin sırrını veren tek bir genetik nokta bulamadılar. Bunun yerine, potansiyel olarak katkıda bulunan çok çeşitli farklılıklar keşfettiler ve bildirdiler: "Çoğaltma, DNA onarımı, telomer bakımı, redoks ortamı, kök hücre popülasyonu ve hücreler arası iletişim ile ilişkili genlerin varyantlarını ve genişlemelerini belirledik."

Bunların tümü önemli olabilir, ancak çalışma, T. dohrnii'nin genomunun akrabasında bulunmayan iki önemli yönüne odaklandı. Bunlardan biri policomb baskılayıcı kompleksleri, yani Gen ekspresyonunu düzenleyen 2 protein ailesini susturuyor. Diğeri ise yaşam döngüsünün tersine çevrilmesi sırasında pluripotensi - bir kök hücrenin ihtiyaç duyduğu her tür hücreye dönüşme kapasitesini - aktive ediyor.

Mümkün olduğu varsayılsa bile bunların insanlarda uygulanması, kesinlikle Herkül’ün sınavlarına benzer, neredeyse imkansız bir görev olacaktır. Ancak, T. dorhnii'nin birçok özelliği muhtemelen yalnızca bir aradayken çalışırken, bazıları biz de dahil olmak üzere daha karmaşık yaratıklarda birkaç ekstra yıl sağlayabilir.

Ancak T. dohrnii bile, büyük bir mucize olmazsa sonsuza dek yaşayamıyor. Bunun nedeni, çok az savunmaya sahip küçük bir yaşam formunun ve daha büyük canlılara yem olmasının üzücü bir sonucu. Muhtemelen bu yüzden, ölümsüz bir türün yapmasını beklediğimiz gibi Dünya'ya hükmedecek bir hale gelmeleri çok zor.

Yine de, sahip olduğu gençleşme kapasitesi teorik olarak sonsuz yaşama ihtimalinin olduğunu gösteriyor.