TECNO CAMON 18 Premier İnceleme

Gimbal yeteneğine sahip telefon arıyorsanız durun, zira TECNO CAMON 18 Premier geldi! Dahili gimbal içeren ve periskopik kameraya sahip TECNO CAMON 18 Premier'i tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 91
  • Şık çift camlı tasarım ve kutu içeriği
  • Harika AMOLED ekran ve 120Hz desteği
  • Başarılı performans
  • İyi pil ömrü ve hızlı şarj
  • Benzersiz kamera özellikleri
  • microSD kart, 3.5 mm, FM radyo, NFC desteği

Bugün TECNO CAMON 18 Premier bizlerle. Oldukça merak edilen bir telefon ve ülkemizde satışa sunulması heyecanla bekleniyordu, zira telefonda önemli özellikler yer alıyor ve özellikle kamerası çok çok etkili çalışıyor. İncelediğimiz süre içinde bir hayli memnun kaldık, birazdan tüm detaylarıyla TECNO CAMON 18 Premier'i sizlere anlatacağız.

Dünyadaki önemli akıllı telefon üreticilerinden olan TECNO, Türkiye'de yaptığı yatırımlarla yerli üretime devam ediyor. Daha önce şirketin CAMON ve Spark serisine ait modellerini de incelemiştik. Hatta Spark 7 Pro ve Spark 7T incelemeleri bir hayli ilgi çekmişti. Bu defa da masamızda Tecno'nun Ar-Ge gücü ve global stratejisinin en yeni ürünleri olarak TECNO CAMON 18 serisine ait Premier modeli var.

TECNO CAMON 18 Premier'de çok önemli bir özellik var: TECNO CAMON 18 Premier, başta da söylediğimiz gibi Gimbal özellikli bir kameraya sahip. O nedenle adeta Gimbal gibi telefon demek mümkün, zira bu telefon ile hareketli koşullarda video kaydetmeyi gerçekten çok seveceksiniz. Özellikle vlog çekenler ve sosyal medya için içerik üretenler gerçekten telefonun kamerasının bu yeteneğinden fazlasıyla hoşnut olacaklar. Kameraya da geleceğiz, ancak şimdi biraz sakinleşelim, sırasıyla gidelim ve önce telefonun tasarımına yakından bakalım. Zira TECNO CAMON 18 Premier tasarımıyla da oldukça şık görünen bir model.

TECNO CAMON 18 Premier Tasarımı Nasıl?

TECNO CAMON 18 Premier Tasarımı Nasıl?

TECNO CAMON 18 Premier, tasarımıyla gerçekten elit görünen, premium tasarımlı telefonlardan biri oluyor. Telefonun arka yüzeyi tamamen cam malzemeden oluşuyor ve tuttuğunuzda güzel bir his sağlıyor. TECNO, bunun için telefonun arkasında silk glass, yani ipeksi cam arka yüzey kullanmış ki sonuç da oldukça tatmin edici olmuş. Telefonun bu rengi de oldukça doygun bir görüntü ortaya çıkarıyor. Pek çok yeteneğe sahip kamera bloğunun şekli ve kameraların büyüklüğü ise telefona profesyonel bir hava katıyor. Böylece telefonun hem zarif hem profesyonel bir görüntü çizdiğini söyleyebiliriz; telefonun tasarımını bir hayli beğendik.

Telefonun çevresine baktığımızda sol kenarda SIM kart çekmecesini görüyoruz. TECNO CAMON 18 Premier, çift SIM kart destekli bir telefon. Yan yana konumlandırılan SIM kart yuvalarının arkasında da microSD kart yuvası da bulunuyor. Buraya takacağınız bir microSD kart ile telefonun hafızasını 256 GB daha artırabiliyorsunuz.

Telefonun sağ kenarına geldiğimizde, burada da ses butonlarını ve hemen onun altında parmak izi sensörünün bulunduğunu görüyoruz. Parmak izi sensörü bilhassa fazlasıyla hızlı çalışıyor. Ayrıca dilerseniz ön kamera yoluyla yüz tanıma özelliğini de kullanabiliyorsunuz. Böylece alternatif güvenlik seçenekleriniz mevcut.

Alt kenarda da sevindirici bir detay var. Telefonda 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor. Böylece telefonu şarj ederken aynı anda kulaklık bağlayabiliyorsunuz. Öte yandan bir güzel haber de telefonun kutusunda kendi kulak içi kulaklığının bulunması oluyor. Oldukça başarılı bir ses performansı sağladığını da söyleyelim.

Bu arada telefonun kutu içeriği bir hayli kalabalık. TECNO, bu anlamda da bizden büyük bir not alıyor. Zira telefonun kutusu içinde kulaklığın yanı sıra, silikon kılıf da yer alıyor. Hatta artık bazı telefon markalarının kutudan çıkartmaya başladığı şarj aleti de mevcut durumda ki bu şarj aletinin 33W gücünde olması önemli bir diğer detay.

TECNO CAMON 18 Premier Ekran Özellikleri

TECNO CAMON 18 Premier Ekran Özellikleri

TECNO CAMON 18 Premier'in ekranı oldukça büyük, böylece oyun oynama, film izleme gibi multimedya kullanımları için son derece ideal bir telefon oluyor. 6.7 inç büyüklüğünde olan ekranın kenar çerçeveleri de oldukça ince tutulmaya çalışılmış, böylece telefonun ekran / gövde oranı da yüksek seviyeye ulaştırılmış. Panel olarak da AMOLED'in tercih edildiği telefonda, 1080x2400 piksel çözünürlüğünde görüntü sağlayan ekran, 120 Hz tazeleme hızına da sahip durumdas. Böylece akıcı bir ekran görüntüleme deneyimi sağlayabiliyorsunuz. İsterseniz hızı 60Hz'e düşürmeniz ya da ekrandaki görüntüye göre 120Hz ile 60Hz arasında geçiş yapan otomatik moda almanız da mümkün durumda; bunları telefonun arayüzünden ekran ayarları kısmından yönetebiliyorsunuz.

TECNO CAMON 18 Premier'in ekranı fazlasıyla iyi görünüyor. Parlaklık oranı gayet iyi seviyede olurken, AMOLED panelin kullanılmış olmasından dolayı renk doygunluğu ve canlılığı da iyi seviyede; geniş bir renk gamını destekliyor. Ayrıca ekranda TÜV Rheinland Sertifikalı zararlı mavi ışığa karşı bir koruma da var.

Bu arada ekranın üzerinde bir koruma bandı da mevcut durumda. Böylece telefonun ekranı düşmelere karşı bu bant ile korumalı yapıda. Arka yüzeyi de zaten kutudan çıkan silikon kılıfla koruma altına alabiliyorsunuz.

TECNO CAMON 18 Premier Özellikler ve Performans

TECNO CAMON 18 Premier Özellikler ve Performans

TECNO CAMON 18 Premier, orta - üst segmentin bir üyesi. Telefonda işlemci olarak MediaTek Helio G96 yer alıyor. 8 çekirdekli yapıda tasarlanan bu işlemcinin performans odaklı 2 adet Cortex-A76 çekirdeği 2.05 GHz frekansında çalışırken, verimlilik odaklı 8 adet Cortex-A55 çekirdeği ise 2.0 GHz frekansında çalışıyor.

8 GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanının da yer aldığı telefonda, Android 11 işletim sistemi mevcut. Elbette güncellemeleri alacaktır. Android işletim sistemi üzerine de şirketin kendi arayüzü HIOS 8.0 sürümü giydirilmiş. Arayüz gayet sade tasarlanırken, seçenekler muhtelif. Ekranı sol yandan aşağı doğru çektiğinizde bildirim menüsüne, sağ kenardan çektiğinizde de hızlı ayarlar çekmecesine erişiyorsunuz. Burada çok sayıda ayarın kısayolu mevcut. Daha fazlasına da sağ köşedeki çark simgesine tıklayarak erişebiliyorsunuz.

Performans noktasına gelirsek, TECNO CAMON 18 Premier'in günlük kullanımda gerçekten tatmin edici bir performans sağladığından sözü açabiliriz. Zorlayıcı uygulamaların da üstesinden başarıyla gelen telefon, özellikle yaptığımız 1 saatlik yüzde 100 işlemci kullanımı sırasında maksimum performansının yaklaşık yüzde 70'ini koruyarak CPU Throttle testini başarılı şekilde atlattığını söyleyebiliriz. Öte yandan 3D Mark Stress testinde de yüzde 99.5 oranında kararlılık gösteren CAMON 18 Premier'in, kaynaklarının yüzde 100'ünü kullanırken de çok fazla ısınma belirtisi göstermemesi çok güzel bir diğer detay. Bu anlamda performans sürekliliği için bizden tam not aldı.

Bu sayede çoklu görevlerde iyi çalışan, zorlu ofis uygulamalarını kaldıran ve bunların yanında iyi de oyun oynatabilen TECNO CAMON 18 Premier, böylece her kesimden kullanıcının ihtiyacını rahatlıkla karşılayacaktır kanaatindeyiz.

Bu arada performans özelinde telefonda yer alan güzel bir özellikten daha bahsedelim. TECNO CAMON 18 Premier, bellek artırma özelliğini destekliyor. Bu sayede telefonun dahili 8 GB RAM'ine 5 GB daha sanal RAM ekleyerek performansını artırabiliyorsunuz. Bunu yapmak da oldukça kolay. Ayarlar menüsünden Özellikler Plus bölümüne giriyorsunuz; buradan da Bellek Birleştir seçeneğini seçip, buradaki abahtarı açıyorsunuz, hepsi bu kadar! Böylece daha iyi bir oyun deneyimi ve daha güçlü bir performans elde edebiliyorsunuz.

Bu arada bu Özellikler Plus menüsü altında daha pek çok seçenek var; çoklu pencere özelliğini açabilir, sosyal medya uygulamaları için Turbo sosyal özelliğini aktive edebilir, oyunlarda daha yüksek performans için oyun modunu etkinleştirebilir ve daha pek çok ayarı yine bu menüden yapılandırabilirsiniz. Muhakkak göz atmanızı tavsiye ederiz.

TECNO CAMON 18 Premier Pil Ömrü Nasıl?

TECNO CAMON 18 Premier Pil Ömrü Nasıl?

Gelelim TECNO CAMON 18 Premier'in pil ömrüne. TECNO CAMON 18 Premier pil ömrü konusunda da fazlasıyla verimli çalışan bir telefon oluyor. 112 saatlik dayanıklıklık süresi elde eden TECNO CAMON 18 Premier, böylece video oynatma, oyun oynama ya da günlük kullanım gibi senaryolar için eli rahatlatan bir telefon oluyor. Uzun süre bekleme performansı sergilemesi de TECNO CAMON 18 Premier'i pili iyi giden bir telefon satın almak isteyenlerin liste başına yazmaları için yeterli.

Yaptığımız testlerde TECNO CAMON 18 Premier, yaklaşık 12 saatlik internette gezinme, 16 saati aşkın video izleme ve 38 saat dolaylarında da telefonla konuşma performansı sergiledi. Böylece gerçekten kullanımı uzun soluklu bir telefon oluyor. Günü çok rahat çıkartıyor, daha ılımlı kullanımlar da rahatlıkla 2'inci günü devirebiliyorsunuz. Şarj hızı da iyi seviyede. Telefonun kutusunda 33W hızında çalışan bir şarj adaptörü var. Bununla birlikte telefonu 30 dakika içinde yaklaşık yüzde 70 oranında şarj edebiliyorsunuz. 1 saat içinde de tam kapasite şarj olabiliyor ki bu süre çok çok iyi.

Bu arada şunu da söyleyelim: Telefonda kablosuz şarj özelliği bulunmuyor. Bu sizin için elzemse bilmeniz iyi olabilir.

TECNO CAMON 18 Premier Kamera Özellikleri Neler?

TECNO CAMON 18 Premier Kamera Özellikleri Neler?

Evet, TECNO CAMON 18 Premier'in önemli özelliklerinden bahsettikten sonra şimdi de telefonun kilit noktası olan kameralarına yakından bakabiliriz. En güzel özelliği en sona sakladık, zira başta da söylediğimiz gibi TECNO CAMON 18 Premier kameralarıyla oldukça çekici bir telefon; özellikle Gimbal özelliğiyle. Ancak bir tek bu değil. Gimbal sabitlemenin yanında periskop yakınlaştırma özellikli 3'lü kamera kurulumuna sahip olan telefonda bu konuda önemli özellikleri sunulmuş ve TECNO, kamera yazılımıyla da ortaya çok güzel bir iş çıkartmış doğrusu. Yazılımdaki mod ve seçenekler, bu kameralardan sonuna kadar faydalanma olanağı tanıyor sizlere.

Önce kameraları teknik olarak kısaca tanıyalım: TECNO CAMON 18 Premier'in ana kamerası 64 MP ölçüsünde çekimler yapabiliyor. Birincil kamera Samsung S5KGW1 sensörü kullanıyor. 0.8 mikrometreli bu sensör 1/1.72" tetrapixel görüntüleyici içeriyor ve f/1.6 diyafram açıklığına sahip. Bu da telefonun gece fotoğrafçılığında oldukça başarılı olmasını sağlayan bir etken.

İkinci kamera, ultra geniş açılı olarak karşımıza çıkıyor. 12 MP çözünürlükte olan bu kamera, OmniVision OV12D2Q sensöre dayanıyor. 16:9 doğan en – boy oranına ve 1.4 miktrometre piksele sahip 1/2.4" görüntüleyici içeriyor. 16 mm'lik sensör f/2.2'lik lensin arkasına oturuyor ve odak sonsuza sabitleniyor.

Bu kamera çok önemli, zira telefon için bahsettiğimiz gimbal sabitleme özelliği bu kamerada yer alıyor. Bundan az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz, ama önce 3'üncü kamerayı da tanıyalım.

TECNO CAMON 18 Premier'in 3'üncü kamerası telefoto lens olarak görev alıyor. 1.0 mikrometrelik bu lens, 8 MP OmniVision OV08A10 sensörü kullanıyor ve bu kamera hem OIS hem fazl algılamalı otofokus kullanılıyor. 5x'e kadar optik zum, 60x'e kadar da dijital zum yapabildiğiniz bu kamerada böylece el titremelerine karşı önemli bir aşama kaydedilmiş durumda.

Son olarak ön kameraya baktığımızda, burada da 32 MP çözünürlüğünde Samsung'un ISOCELL S5KGD2 sensörünün kullanıldığını görüyoruz. Bu kamera Galaxy A52'de de vardı, o telefonu da kullanırken çok beğenmiştik. TECNO CAMON 18 Premier'de de karşımıza çıkması güzel oldu.

0.8 mikrometre 1/3.4" sensörden oluşan ve Tetracell renk filtresi içeren ön kamera ile Full HD çözünürlüğünde video kaydı yapabilirken, arka kamerayla 2K'ya kadar video kaydedebildiğinizi de söyleyelim. Ha, 4K video kaydı sizin için şartsa, bu özellik bulunmuyor.

TECNO CAMON 18 Premier Kamera Performansı Nasıl?

TECNO CAMON 18 Premier Kamera Performansı Nasıl?

TECNO CAMON 18 Premier, kamera performansıyla gerçekten de pek çok açıdan bizi tatmin eden bir model oldu. Öncelikle ana kameradan başlayarak burada da sırasıyla devam edelim.

TECNO CAMON 18 Premier'de ana kamera varsayılan olarak 16 MP ölçüsünde çekim yapıyor, 64 MP çekim yapmak için kamera arayüzünden Ultra HD modunu açmanız gerekli. Böylece daha detaylı fotoğraflar çekebiliyorsunuz, ancak varsayılan 16 MP fotoğraflar da gayet iyi görünüyor; kontrast seviyesi başarılı, gren seviyesi çok düşük kareler elde edebiliyorsunuz. Doğal fotoğraflar yakalayabilen telefonda, dinamik aralık da övgüye değer doğrusu.

Telefonu 64 MP çekim yapmak için Ultra HD moduna aldığınızda da mükemmel renkler ve iyi bir kontrast ile yeterince ayrıntılı fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Bu modda da dinamik aralık çoğunlukla iyi seviyede. Bu arada bir ipucu verelim: Telefonda 64 MP modda çekilmiş fotoğrafları 16 MP'e düşürürseniz daha ayrıntılı ve keskin fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Eğer fotoğraf konusunda beklentiniz yüksekse, bu yolu muhakkak izleyin deriz.

12 MP'lik ultra geniş açılı kameraya geldiğimizde de burada da geniş manzara çekimleri yapmak için eliniz fazlasıyla zengin olduğunu söyleyebiliriz. Doğru renkler, iyi kontrast ve düşük gren seviyesi bu senaryoda da karşımıza çıkıyor.

Ancak bu kameranın en önemli özelliği incelemenin başından beri bahsettiğimiz gimbala sahip olması. Şimdi öncelikle gimbal nedir sorusunu bilmeyenler için yanıtlayalım.

Telefonlarda video kayıtlarında yaşanan en büyük sorun titreşimlerin videoya yansıması. O nedenle özellikle telefon ile vlog çekenler, sosyal medyaya içerik üretenler ekstra para ödeyerek bir gimbal cihazı satın alıyorlar ve böylece video kayıtlarını daha pürüzsüz bir hareketle daha stabil hale getirebiliyorlar. Öte yandan oldukça işlevsel olmalarına rağmen gimbal kullanımı büyük boyutları sebebiyle taşıma zorluğu getirebiliyor, pil kullandığı için şarj etme ihtiyacı ortaya çıkıyor. TECNO CAMON 18 Premier'in bu kamerasında yer alan Gimbal IOS desteği sayesinde böylece ek masrafa ve ekstra bir donanıma gerek kalmıyor.

TECNO CAMON 18 Premier'de yer alan Gimbal OIS sayesinde hareket halindeyken sanki bir gimbal kullanıyormuşçasına stabil videolar kaydedebiliyorsunuz. Gimbal kamerasına geçmek için kamera arayüzünden .6x moduna geçmeniz gerekiyor. Bu moda geçiş yaptığınızda aktif olan gimbal modu sayesinde Full HD çözünürlükte sallantısız, gayet akıcı videolar çekebiliyorsunuz. Gimbal Özellikli kamera, video çekerken oluşan sarsıntıların görüntüyü bulanıklaştırmasının önüne geçiyor, ultra net ve sabit videolar elde etmenizi sağlıyor.

Video çekerken 1x moduna geçtiğinizde ise burada da yine titreşimleri engellemek için Ultra Sabit modu yer alıyor. Kamera arayüzünde yine üst barda görebileceğiniz bu ikona tıklayarak bu modu açabiliyorsunuz ve böylece bu senaryoda da 2K çözünürlükte sallantısız videolar kaydedebiliyorsunuz. Gerçekten bu yönüyle oldukça beğendik telefonu.

TECNO CAMON 18 Premier'in Periskop Telefoto kamerası da gerçekten fazlasıyla iyi iş yapıyor. 60x Hyper Zoom özelliğinden bu kamerada faydalanabiliyor ve böylece uzakları yakın edebiliyorsunuz. 5x'e kadar görüntü kaybı yaşamadan optik yakınlaştırma yapabildiğiniz bu kamerada, 60x'e kadar dijital hiper yakınlaştırma yapabiliyorsunuz.

5x optik zumlu fotoğraflarda neredeyse kayıpsız fotoğraflar elde edebildiğiniz gibi, renklerin doğruluğu ve kontrast oranının da gayet iyi seviyede olduğunu söyleyelim. Bu modda dinamik aralık da çoğu zaman oldukça geniş tutuluyor.

Tüm bunların yanı sıra TECNO CAMON 18 Premier'in kamera arayüzünde daha çok seçenek mevcut. Mesela arayüzde göreceğiniz Film modunu açtığınızda, buradan video kayıtlarınız için farklı senaryolarda özel hazırlanmış kolaj video çalışmaları çıkartabiliyorsunuz ve ortaya gerçekten de oldukça keyifli sonuçlar çıkıyor.

Ayrıca seçenekler arasında Portre modu, Güzellik Modu, Ağır Çekim ve Hızlandırılmış video modu ve hatta Süper Ay modu da yer alıyor.

Öte yandan pek tabii ki TECNO CAMON 18 Premier'de gece modu da mevcut durumda. Arayüzde Süper Gece olarak göreceğiniz bu moda aldığınızda, telefonun düşük ışıkta çektiğiniz fotoğraflarda adeta geceyi gündüze çevirdiğini görebiliyorsuz. Fotoğraflar keskin çıkarken, bu moddan yine ultra geniş kamera ile yapacağınız çekimlerde de faydalanabiliyorsunuz.

Ön kameraya döndüğümüzde de yine gayet güzel sonuçlar ile karşılaşıyoruz. Keskin, doğru renkler ve yüksek kontrast ile çekilen fotoğraflar özellikle sosyal medya paylaşımlarınız için sizi memnun edecektir kanaatindeyiz. Arka kamerada kullanabileceğiniz Portre modunu ön kamerada da kullanabiliyorsunuz pek tabii ki ve yine kenarları iyi kesilmiş, arka plan bulanıklılığının iyi sağlandığı alan derinlikli fotoğraflar elde edebiliyorsunuz.

Düşük ışık koşullarında ön kamera ile çekim yapacağınız zamanlarda ise AI CAM moduna geçiyor ve üst kısımdan flaşı açıyorsunuz. Telefonun ön yüzünde yer alan çift flaş ışığı sayesinde karanlık ortamların size oluşturacağı dezavantajların önüne geçebiliyorsunuz.

Özetle

Evet, sonuç olarak açıkçası TECNO CAMON 18 Premier gerçekten de merak uyandıran bir telefon olmuş. Pek çok yönden kullandığımız süre içinde tatmin olduk. Harika bir AMOLED ekrana, mükemmel pil ömrüne, başarılı performansa sahip olması ve çok yönlü olmanın yanı sıra gimbal ve periskopik lens gibi birinci sınıf donanım bileşenleri içeren bir kamera ile gelmesi TECNO CAMON 18 Premier'in en öne çıktığı noktalar oluyor. Bu anlamda TECNO CAMON 18 Premier'in büyük bir potansiyeli var ve kesinlikle şans verilmeye değer görüyoruz. Bu anlamda şu sıralar orta – üst segmentte, özellikle kamera yetenekleriyle ön plana çıkan bir telefon arayanların değerlendirmesi gerektiğini söyleyebiliriz. TECNO CAMON 18 Premier'in fiyatı ise 8499 TL olarak belirtilmiş durumda.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TECNO CAMON 18 Premier
Ürün Markası Tecno
CHIP Online Notu
91
İşletim SistemiAndroid 11
İşlemciMediatek Helio G96
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.05 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciMali-G57 MC2
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)12 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4750 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 163 x 8.2 mm
Ağırlık200 gr.