Girişimcilik, Havacılık Sektöründe Ezberbozacak

"5 yıl sonra dikey şeklinde kalkıp inebilen elektrikli uçaklar olacak" Peki, nasıl?

Havacılık sektörü ezberbozacak

Bilim, teknoloji ve girişimciliği bir araya getirerek geleceğe yön verecek çözümleri destekleyen global bir girişim olan Hello Tomorrow Türkiye, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği "Challenge 2020" zirve toplantısında, Türkiye'nin en iyi 13 bilim ve girişim tabanlı startup'larını (girişimcisini) uluslararası inovatörler, bilim insanları ve girişim sermayeleriyle bir araya getirdi.

Üst düzey yöneticileri bir araya getirerek jüri oluşturan Hello Tomorrow, 13 startup'un (girişimcinin) proje sunumunu izleyerek ve inceleyerek aralarından üç kişiyi seçti. Seçilen üç kişi 12 – 13 Mart'ta Paris'te gerçekleşecek "Global Challenge 2020"nin finaline katılamaya hak kazandı.

Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu ve Başkanı Timur Topalgökçeli, iki senedir üst üste, uluslararası platformda, en iyi startup'lar sıralamasında İstanbul'un ilk 10 ülke arasına girmeyi başardığını söyledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını Topalgökçeli, NASA'da görev yapmış, ASX Kurucu Ortağı, Roket Bilimcisi ve Uzay Mühendisi Dr. Anita Sengupta ile birlikte yaptı.

Bilim, teknoloji ve girişimciliği bir araya getirerek geleceğe yön verecek çözümleri destekleyen global bir girişim olan Hello Tomorrow Türkiye, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Hello Tomorrow Turkey Challenge zirvesinde, Türkiye'nin en iyi 13 bilim ve teknoloji tabanlı girişimini uluslararası inovatörler, bilim insanları ve girişim sermayeleriyle bir araya getirdi.

Girişimcilerden üçü Sena Nomak RS Research, Özgür Kaya GlakoLens ve Devrim Pesen Okvur Initio 12 – 13 Mart tarihlerinde Paris'te gerçekleşecek uluslararası deep – tech yarışması Hello Tomorrow Global Challenge finaline katılmaya hak kazandı.

DEEP – TECH'IN DAVOS ZİRVESİ

Her yıl tüm dünyadan 5 binden fazla başvurusu olan "Deep – Tech"in Davos'u olarak bilinen Hello Tomorrow Global Challenge, finaline 128 ülkeden 500 girişimci seçiyor ve 14 girişimciye ödül veriyor. Bu girişimciler aynı zamanda girişimlerini gerçekleştirmek için yatırım desteği alıyor.

Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu – Başkanı Timur Topalgökçeli'nin ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, NASA'da görev almış, ASX Kurucu Ortağı, Roket Bilimcisi ve Uzay Mühendisi Dr. Anita Sengupta, Teknosa CEO'su Bülent Gürcan, Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp, Shibumi Yönetim Kurulu Üyesi Leonid Astrin'in de aralarında olduğu iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.

STARTUP'LARIN (GİRİŞİMCİLERİN) HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

STARTUP'LARIN (GİRİŞİMCİLERİN) HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu – Başkanı Timur Topalgökçeli, "Türkiye'de çok fazla girişimci etkinlikleri var. Fakat bizim farkımız, teknoloji üreten girişimcilere sermaye sağlayan, çok kuvvetli uluslararası ayağı olan, ülkemizdeki ve dünyadaki girişimcileri bir araya getiren, geleceğe yön vererek çözümler üreten, teknoloji alanında en üst düzeyleri Türkiye'ye getiren global bir girişimci olmamız. Türkiye'ye getirdiğimiz dünyaca ünlü uzman konuşmacılarımız sadece etkinliğimizde konuşma yapmıyor. Onları aynı zamanda Türkiye'nin en iyi şirketleri, girişimcileri, teknoloji alanında okuyan, gönül veren öğrencilerle de bir araya getiriyoruz. Girişimcilik bir düşünce tarzıdır, felsefedir. Bu felsefenin her sektörde uygulanabilinirliğini sağlıyoruz. Sağlık, yazılım, enerji, endüstri, yeni malzeme, ulaşım, çevre gibi insanlığa faydası olan, üreten, yeni icatları destekliyor, bunların hayata geçirilmesini yardımcı oluyoruz. Bir kopyalama yapıyoruz. Türk usulü startup'lar meydana getiriyoruz. Biz başlangıçta bir STK olarak başladık ve herkese hitap etmeye çalıştık. Böyelece Türkiye'de gerçek bir ekosistem oluşturduk. Hello Tomorrow Global olarak 128 ülkeden 5 bini aşkın şirketi bir araya getiriyoruz ve Ar-Ge açısından da önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz," dedi.

STARTUP'LARI DÜNYA DEVLERİ İLE BİR ARAYA GETİRİYORUZ

STARTUP'LARI DÜNYA DEVLERİ İLE BİR ARAYA GETİRİYORUZ

"Misyonumuz, Türkiye'yi global teknolojiye bağlamak ve amacımız da istihdamı artırmaktır" diyen Timur Topalgökçeli, Hello Tomorrow Global Challenge yarışmasına 5 bin başvuru yapıldığını ve en iyi ilk 500 startup arasında İstanbul'un iki kez ilk 10 kent arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye'de çok genç bir girişimcilik ekosistem olduğuna dikkat çekerek, bunun sadece dijital, ticari, pazarlama boyutunda değil, yenilikçi teknoloji geliştiren, girişimcilik sektörlerine çekip daha da fazla katma değer yaratan girişimciliğe yönelttiğini kaydetti.

Zirvenin özel konuşmacısı, NASA'da görev almış ASX Kurucu Ortağı, Roket Bilimcisi ve Uzay Mühendisi Dr. Anita Sengupta, 'The Future of Flight" başlıklı bölümde yaptığı konuşmada, 5 yıldır uzayla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

"Mars'a koloni kurulacak"

Dr. Anita Sengupta, hava-uzay sektöründe çalışan kadın sayısının çok az olduğuna işaret etti. Kendisini bu alanda bir rol model olarak tanımladı. Sengupta, şunları söyledi:

"Geçmişten günümüze hem uzaydaki gezegenler hem de Dünya, büyük bir dönüşüme girdi. Örneğin başlangıçta birbirleriyle büyük benzerlik gösteren Merkür-Mars ve Dünya, aradan geçen 4 milyar yılın ardından büyük değişimler gösterdi. Bugün Dünya'da gördüğümüz organizmalar Mars'ta yok. Dünyada da yine bizi birçok dönüşüm karşılıyor. Milattan önce tekerleği bulan insan, teknolojinin gelişmesiyle birlikte önce tren, ardından otomobil ve 19. yüzyıldan günümüze de uçağı 'ulaşım aracı' olarak kullanıyor. Bu noktada ise uçağın peşi sıra özellikle Ay'da ya da Mars'ta koloni kurulması konusunda istekli olan girişimci bakış, uzay için tasarlanan kapsüllerin ve roket teknolojisinin bizim şu anki günlük kullanımımıza da hâkim olabilmesi için gayret göstermekte. "

Dr. Anita Sengupta, ASX şirketi olarak, tümüyle her parçasını ürettikleri ve elektrikle çalışan uçak-helikopter karışımı araçlar, 5 yıl sonra dikey şeklinde kalkıp inebilen elektrikli uçaklar olacak." yorumunda bulundu.

İklim değişikliğine de değinen Sengupta, trafikle birlikte karbon ayak izinin azaltılmasının önemini vurgulayarak, sözlerini şu şekilde bitirdi:

"100 bin dolar ödeyen uzaya gidebilir"

"UBER bizimle ilgileniyor. Şu an tasarımını tamamlayıp deneme sürüşlerini de başarıyla gerçekleştirdiğimiz uçak-helikopter karışımı aracımız, 12 bin feet'e kadar çıkabiliyor ve 20 desibellik bir ses yayıyor. Şimdilik kısa mesafeler için tasarlanan bu aracımızın karbon emisyonu ise daima sıfır olarak kalacak".

Gelecekte ticari uzay seyahatinin önem kazanacağını dile getiren Dr. Sengupta, "100 bin ya da 200 bin dolar ödeyen herkes uzaya gidebilir. Mars'a insan gönderimi de olacak. Ay ve Mars'a gidilecek, hatta Mars'a koloni bile kurulacak" dedi.

Okuyucu Yorumları