Gnome 3.0, Gnome Shell ve Zeitgeist

CHIP Online geleceğin açık kaynak kodlu masaüstü arabirimini mercek altına aldı.

Ön inceleme: Gnome 3.0

Bir sonraki açık kaynak kodlu masaüstü arabirimi Gnome 3.0 sıradan fikirlerden kaçınıyor. Gnome Shell ve Gnome Zeitgeist'ın taze test sürümleri geleceğin masaüstü hakkında fikir veriyor.

Uygulamaları başlatmak, dokümanları yönetmek, masaüstünü organize etmek: Geleceğin masaüstü arabirimi Gnome 3.0, bu merkezi uygulama alanlarında devrim yaratmak istiyor. Masaüstü kabuğu bu iş için üç yeni çalışma alanı sunuyor: Tüm hesap ve sistem bilgilerine ulaşılmayı sağlayan kullanıcı menüsü (user menu), son açılmış dokümanlara ve sürekli göz önünde olması gereken bilgilere erişim sağlayan kenar çubuğu (sidebar) ve programlara, dokümanlara, çalışma alanlarına ulaşmanızı sağlayan bir katman (overlay).

Gnome Shell: Masaüstü merkezi

Gnome Shell: Masaüstü merkezi
Gnome Shell Overlay: Programları, dokümanları ve çalışma alanlarını organize etme.

En büyük devrim overlay-görünümünde yapılıyor. "Activities" butonunda tıkladıktan sonra Overlay, masaüstünde beliriyor. Bir menü veya arama kutucuğu üzerinden uygulamaları bulabilir ve başlatabilirsiniz. Başka bir liste ise en son kullanılan dosyalar hakkında bilgi veriyor. Sağ tarafta çalışma alanları organize edilebiliyor. Bunu yaparken programları ve dokümanları sürükle-bırak ile istenilen çalışma alanına dağıtabiliyorsunuz. Gnome Shell kodunun büyük bir bölümü JavaScript'ten oluşuyor. Bu sayede çok daha geniş bir geliştirici grubu projeye katkıda bulunabiliyor.

Zeitgeist: Dosya yönetimi

Zeitgeist: Dosya yönetimi
Gnome Zeitgeist arabirimi.

Gnome Zeitgeist yakın zamanda geleneksel dosya yöneticilerinin yerine geçebilir. Artık kullanıcılar dosyaları kapalı bir dizin yapısında (müzik, film, doküman vb.) yönetmek zorunda değil. Zeitgeist tüm dosyaları otomatikman etiketlerle (tags) ilişkilendiriyor ve erişimlerin kaydını tarih ve zamana göre tutuyor. Bunun dışında kullanıcı, önemli dokümanları yer imleri ve kişisel etiketlerle donatabiliyor.

Etiketler sayede zamanla bilgiye erişim biçimi yenileniyor. Örneğin Gnome Zeitgeist diğer dokümanlarla tür ve zaman açısından ilişkili spesifik bir dokümanı bulabiliyor. Otomatik verilen etiketler sayesinde bilgiler çok daha rahat filtrelenebiliyor ve istenilen katmana indirgenebiliyor.

Gnome 3.0'ın bileşenleri hakkında daha detaylı bilgi almak için resim galerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları