iPhone'un uzun zamandır sunduğu pil sağlığı özellikleri, nihayet Android 14'e de geliyor

Google, Android için yeni pil sağlığı API'leri üzerinde çalışıyor. Bu sayede iPhone'larda uzun zamandır gördüğümüz "pil sağlığı" gibi özellikler Android 14 kullanan cihazlarda da kendilerine yer bulabilecek.

iPhone'un pil sağlığı özellikleri Android 14'e de geliyor

Android akıllı telefonlarda, orijinal kapasiteye kıyasla bir pilin kalan maksimum kapasitesini gösteren iPhone benzeri bir Pil Sağlığı özelliği bulunmuyor. Samsung, Samsung Members uygulamasında pil sağlığını gösteriyor olsa da, iPhone’larda olduğu gibi kalan kapasitenin doğru bir yüzdesini göstermiyor. Ancak Android 14 ile Google, ayrıntılı pil sağlığı istatistiklerini Android telefonlara ve tabletlere getirebilecek yeni özellikler üzerinde çalışıyor.

Android uzmanı Mishaal Rahman, Google'ın Android 14 ile BatteryManager API’lerine yeni yetenekler eklediğini açıkladı. Bu yeni yetenekler, cihazların pil şarj döngüsü sayısı, şarj politikası, şarj durumu, ilk kullanım tarihi, üretim tarihi ve sağlık durumu dahil olmak üzere pil sağlığı hakkında daha ayrıntılı bilgiler raporlamasına imkan tanıyor. Bu yeni API’ler şu anda yalnızca Android 14 Beta 2 (veya daha yeni) sürümleri çalıştıran Pixel cihazlarda kullanılabiliyor.

Ancak, yeni BatteryHealth API’leri tarafından gösterilen veriler, entegre şarj çipinin ve HAL’ın (Donanım Soyutlama Katmanı) özelliklerine bağlı olduğu için verilen doğruluğu akıllı telefona veya tablete bağlı olarak değişebilir.

Rahman’ın paylaştığı resimde gösterilen pil sağlığı istatistikleri, yeni BatteryHealth API’lerini kullanan Batt adlı bir uygulamayı gösteriyor.