Google Arama Araçlarını Test Ediyor

Dünyanın en gelişmiş arama motoru olarak gösterilen Google şu sıralar web programcıları için kendi sitelerinden Google üzerinden arama yapmalarını ve sonuç görüntülemelerini sağlayacak yeni bir servisi test etmeye başladı.

Google Arama Araçlarını Test Ediyor

Geçtiğimiz perşembe günü tanıtılan servis uygulama programlama arayüzleri için Google Web APIs adını taşıyor. Ticari amaç gütmeyen yazılım üreticilerine ve web programcılarına sitelerinde 2 milyardan fazla web dökümanını direk olarak kendi programlarından arama yapmaya olanak sağlıyor. Web sitesinde aracın kullanımının şimdilik ücretsiz olduğu belirtiliyor.

Google servisine kayıt olduktan sonra bir tanıtım ve bilgilendirme paketi download etmenize izin veriliyor. Bu aşamadan sonra yazılımcılar günde en fazla 1000 otomatik arama yapmakta serbestler. SOAP ve WSDL standartları ile uygulama programlama arayüzleri (API'ler) yaratılabiliyor. SOAP (Simple Object Access Protocol) ile kendi sisteminizin Internet ile bağlantısını kurabilir, WSDL(Web Services Description Language) ile mesajaşma teknolojisini kullanabilirsiniz.

Servise getirilen kısıtlamaların ise servisin kişisel ve ticari amaç gütmeyen yazılımlarda kullanılması yönünde olduğu açıklandı. Google ile rekabet oluşturacak yazılımlar veya sitelerde kullanılmamasının gerekliliği ise yazılım pakedini download etmeden önceki anlaşmada yer alıyor.

Okuyucu Yorumları