Google Chrome OS rakiplerine karşı...

Google'ın işletim sistemi Chrome OS rakiplerinden ne kadar iyi, ne kadar kötü? İşte test sonuçları.

Chrome OS ne kadar iyi?

Chrome OS'un geliştirici kodları yeni yayınlandı. Buna karşın Phonorix, Chrome OS'u Samsung NC10 netbook'a yükleyerek performans ve pil ömrünü test etti.

Chrome OS, Ubuntu Netbook Remix 9.10, Moblin 2.1, Fedora 12 ve openSUSE 11.2 ile karşılaştırıldı. Sonuçlar oldukça ilginçti.

Benchmark sonuçlarına göre birinci Ubuntu Netbook Remix 9.10 oldu. openSUSE 11.2 de oldukça başarılıydı. Bununla birlikte Chrome OS bekleneni veremedi. Chrome OS'un henüz tamamlanmadığı göz önüne alınırsa bu gayet doğal bir sonu. Henüz final halini bulmasına bir yıl var. Bu bir yıl zarfında performansının artacağına şüphe yok.

İşte benchmark sonuçları

İşte benchmark sonuçları
Yazma sonuçlarında fark bariz bir şekilde görülebiliyor

Testlerde esas şaşırtıcı olan Moblin 2.1'in diğerlerine kıyasla yavaş kalması olmuş. Intel bu işletim sistemini netbooklar için optimize ediyor. Phonorix bütün işletim sistemlerini varsayılan (Default) konfigürasyonlarla ve paketlerle denemiş. Ancak Chrome OS bir istisna teşkil ediyor.

Henüz tamamlanmadığı için bu işletim sistemini tanıtabilmek için kök dosya dizininin okuma-yazma modunda yeniden yüklenmesi ve standart Ubuntu Karmic paket depolarının eklenmesi gerekmiş. Google Chrome işletim sistemi, Ubuntu paket depolarını kullanıyor.

Netbookta Chrome OS batarya tüketimi

Netbookta Chrome OS batarya tüketimi
Ubuntu bu testte de Chrome OS'u geride bırakıyor.

Phoronix performans ölçümlerinde H.264 video oynatma, OpenAreana, LZMA ve 7-Zip dosya sıkıştırma, IOzonoe, PostMark, WAV'dan OGG dönüştürme, H.264 video kodlama testleri yapmış.

Okuyucu Yorumları