Google: "Edge'i Sabote Etmiyoruz"

Google, eski bir Microsoft Edge geliştiricisi tarafından ortaya atılan sabotaj iddialarını yalanladı!

Google'dan iddialara yanıt geldi!

Bu hafta Microsoft Edge için çalışan bir geliştiricinin Google hakkında ortaya attığı iddialar, internette büyük bir yankı bulmuştu. Geliştirici, Google'ı Microsoft'un tarayıcısı olan Edge'in kullandığı çözümleme motoru EdgeHTML'i YouTube üzerinde sabote ederek kullanıcıları Google Chrome'u kullanmaya yönlendirmeyi planladığını iddia etmişti.

Geliştiriciye göre Chrome'un planı şu şekilde işliyordu: Google, YouTube web sitesine eklediği özel kod ile video oynatıcının başına sadece Chromium motorunun görmezden gelebileceği boş bir bölme ekleyerek Microsoft'un tarayıcını sabote ediyor ve bu şekilde EdgeHTML, YouTube üzerinde donanım hızlandırma işlevini kullanamayarak performans kaybetmenin yanı sıra mobil cihazlarda pil ömründen de tasarruf edemiyordu.

Geçtiğimiz gün ise bu önemli iddia hakkında The Verge'e konuşan bir YouTube yetkilisi, bu iddiayı yalanlayarak durumun bu şekilde olmadığını ve Google'ın diğer tarayıcıların sahip olduğu optimizasyonları devre dışı bırakmaya çalışmadığını belirtti:

"YouTube olarak diğer tarayıcıların sahip olduğu optimizasyonları devre dışı bırakmak için bir kod bulundurmuyor ve site bünyesinde keşfedilen kodlama hatalarını olabildiğince hızlı bir şekilde düzeltmeye çalışıyoruz (...) Diğer tarayıcıların dağıtımcıları ile Web Platform Testleri Projesi kapsamında açık kaynak kodlu Chromium projesi dahil tüm tarayıcıların düzgün çalışabilmesini sağlamak için çaba sarf ediyoruz."

Microsoft'un EdgeHTML'den vazgeçmek zorunda kalması, şirketin kendi suçu olabilir. Microsoft Edge'in güncellemelerinin yarım yıllık Windows 10 güncelleme döngüsüne bağımlı olması, tarayıcının internette yaşanan değişimlere ayak uydurmasını imkânsız kılmış gibi görünüyor.

Microsoft Edge tanıtıldığından beri tarayıcıyı kullanan birçok kullanıcı, tarayıcının Microsoft Store üzerinden güncellenmesini istiyordu. Microsoft'un bu oldukça gerekli adımı atmayı bir süredir düşündüğü söylenilse bile artık bunun için çok geç olduğunu biliyoruz. Microsoft Edge, artık açık kaynak kodlu Chromium projesinden güç alacak. Bu, Edge'in halihazırda muzdarip olduğu birçok problemini çözebilir ancak herkes Microsoft'un bu hamlesinin internet için iyi bir şey olduğu konusunda hemfikir değil.

Okuyucu Yorumları