Google işletim sistemi Linux'u da korkutuyor

Google'ın işletim sistemi geliştirmesinin MS'i mutlu etmemesi doğal. Peki Linux neden mutlu değil?

Kimse mutlu değil...

Google'ın kendi işletim sistemini geliştireceği haberleri Linux cephesinde ilk başta heyecan ve ilgiyle karşılandı. Ancak arada çatlak sesler de yok değil: Chrome OS'un özgür yazılım topluluğunu bölmesinden endişe ediliyor.

Gelecek yıl çıkacak netbooklarda kullanılması planlanan işletim sisteminin detayları henüz belli değil. Mesela Android gibi Java ağırlıklı mı olacak sorusu var. Linux kullanıcıları Google gibi başarılı bir devin Linux sürümü hazırlayacak olmasından memnun. Ancak detaylar belli olmadığı için iyi kötü yeni oturan bazı Linux standartlarına etkisi merak ediliyor.

Ubuntu takımı çok çalışarak ARM, Intel, Nokia gibi firmaların bir arada çalışmasını sağlayarak Moblin'i standart haline getirdi. Tam tek Linux çekirdeği üzerinde anlaşıldı, insanlar artık bunu destekleyecek derken Google işleri karıştıracak. En azından şu an ifade edilen görüşler bu yönde.

Biz mutluyuz ama Chrome OS rakipleri korkutuyor

Biz mutluyuz ama Chrome OS rakipleri korkutuyor
Google Chrome OS Windows'u da korkutuyor...

Google'ın işletim sistemi Chrome OS'nin başarılı olması durumunda ise gerçekten tüketicilerin tanıdığı bir marka, Microsoft Windows'a sağlam rakip olacak. Google'ın internet uygulamaları, masaüstü, taşınabilir bilgisayar ve cep telefonu işletim sistemleri, uygulamaları bir araya geldiğinde müthiş bir entegrasyon sağlanacak.

Her şey biz kullanıcılar açısından çok güzel olabilir ancak endişelenen sadece Microsoft değil, özgür yazılım geliştiricileri farklı sebeplerden endişeli. Özgür yazılım geliştiricilerinin ve takipçilerinin çok sayıda proje üzerinde çalışan çok küçük parçalara bölünmesi tehlikesi üzerine tartışmalar sürüyor. Yani camianın tamamı aynı görüşte değil.

ChromeOS ile ilgili haberi okumak için tıklayın

Okuyucu Yorumları