Google, kişisel detayları arama sonuçlarından kaldırmayı kolaylaştırıyor

Google, insanların arama sonuçlarında izinsiz olarak görünen kimlik bilgilerini (fiziksel adresler, telefon numaraları, e-postalar gibi) kaldırmasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir Arama güncellemesi duyurdu.

Google aramalarına "kişisel detaylar" dokunuşu

Google, insanların arama sonuçlarında izinsiz olarak görünen kimlik bilgilerini (fiziksel adresler, telefon numaraları, e-postalar gibi) kaldırmasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir Arama güncellemesi duyurdu.

Şirket, açıklamasında "Kişisel iletişim bilgilerinin çevrimiçi olarak bulunması rahatsız edici olabilir ve istenmeyen doğrudan temas ve hatta fiziksel zarar dahil olmak üzere zararlı şekillerde kullanılabilir" dedi ve devam etti: "Ve insanlar bize bazı durumlarda bu tür bilgileri Arama'dan kaldırmak istediklerine dair geri bildirimde bulundular."

Yeni özellikler, belirli koşullar altında bilgilerin (ceza mahkumiyetleri gibi) kaldırılmasına izin veren, AB tarafından yönlendirilen, Google'ın uzun süredir devam eden Unutulma Hakkı politikalarının bir uzantısı olarak karşımıza çıkıyor. Birisi, örneğin bir genç, haberlere konu olan bir olaya karışırsa, onları Google üzerinde arayanlar sebebiyle bu hikaye hayatlarının geri kalanında onları takip edebilir. Google'ın yaptığı son değişiklikler, örneğin kişisel, tanımlayıcı bilgilerin bir üçüncü tarafça izin alınmadan yayınlanması gibi bazı yönlerden daha net durumlar içindir.

Ayrıca Google kısa bir süre önce 18 yaşından küçüklerin resimlerini Google Arama sonuçlarından kaldırmasına izin veren bir politika da yayınlamıştı.

Tüm web'i kataloglamanın değerli bir hizmet olduğu tartışılamasa da, SEO endüstrisi aramayı bir bilim haline getirmeye çalışırken, Google Arama işleminin ölçeği, zaman zaman yanlış bilgilerin sunulacağı anlamına geliyor ve yetkisiz elde edilen kişisel bilgiler için bu durumun geçerli olduğu kesin.

Google'ın değişikliklerinin, insanların bir miktar mahremiyeti yeniden kazanmalarına yardımcı olma yolunda olumlu bir adım olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Google, "İnsanları hassas, kişisel olarak tanımlanabilecek bilgilerinin kontrolünün ellerinde olmasını sağlarken bilgiye erişimi en üst düzeye çıkarmak, kritik bir dengedir" diyor ve ekliyor: "Bu güncellemelerin, bu hedefe ulaşmak ve insanlara çevrimiçi güvenliklerini ve gizliliklerini korumak için ihtiyaç duydukları araçları sağlamak için önemli bir adım olduğuna inanıyoruz."