Google Play kavgasında kazanan (en azından şimdilik) belli oldu

Epic Games, Google'a karşı 3 yıldır sürdürdüğü Google Play mücadelesinde büyük bir zafer kazandı. Google ise karara itiraz etmeye hazırlanıyor.

Google Play kavgasında kazanan (en azından şimdilik) belli oldu

Epic Games, Google’ın Play Store’u yönetme biçimi nedeniyle başlattığı üç yıllık hukuki mücadelenin galibi oldu. The Verge tarafından bildirildiği üzere, San Francisco’da bir ay süren duruşmada jüri, erken saatlerde müzakerelere başladıktan yalnızca birkaç saat sonra, Google Play Store’un ve faturalandırma hizmetinin yasa dışı bir tekel olduğuna karar verdi.

Epic’in, Google’ın yalnızca Google Play Store aracılığıyla Android uygulamaları üzerinde tekel sahibi olmakla kalmayıp aynı zamanda şirketin bu tekeli sağlam tutmak için geliştiricilere ödeme yaparak rekabete aykırı uygulamalara da giriştiği yönündeki iddiası jüri tarafından kabul edildi.

Epic Games, jürinin davayla ilgili karar hakkında yaptığı bir blog paylaşımda, bunun “dünya çapındaki tüm uygulama geliştiricileri ve tüketicileri için bir zafer” olduğunu söyledi. Blog yazısı, Google’ın “uygulama mağazası uygulamalarının yasa dışı olduğunu” ve sahip olduğu tekeli “rekabeti bastırmak ve yeniliği azaltmak için” kötüye kullandığını da belirtiyor.

Ayrıca Verge, Google’ın Devlet İşleri ve Kamu Politikasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Wilson White’dan karara ilişkin bir açıklama aldı ve şirketin karara itiraz etmeyi planladığını öğrendi. White, Android ve Google Play’in diğer tüm büyük mobil platformlardan daha fazla seçenek ve açıklık sağladığını belirterek, davanın “Apple ve App Store’un yanı sıra Android cihazlar ve oyun konsollarındaki uygulama mağazalarıyla da amansız bir rekabet içinde” olduklarını açıkça gösterdiğini hatırlatarak “Android iş modelini savunmaya devam edeceğiz ve kullanıcılarımıza, iş ortaklarımıza ve daha geniş Android ekosistemine olan bağlılığımızı sürdüreceğiz” dedi.

Epic Games, Google’a ilk kez Ağustos 2020’de dava açmıştı. Bu, Epic’in popüler oyunu Fortnite için Google Play Store’un politikalarına aykırı olan kendi oyun içi para sistemini başlatmasının ardından gerçekleşti. Epic, 2020 yılında Apple’a da benzer bir dava açmıştı. Ancak daha sonraki yargılama ve itirazlar ile davanın büyük bir kısmı Apple’ın lehine sonuçlandı.

Epic, Google’a karşı davasında, kazanması durumunda herhangi bir parasal tazminat talep etmiyordu ancak Google’ın kendi faturalandırma uygulamalarıyla tam oyun uygulama mağazalarını desteklemesine izin vermek için Android’i tamamen serbest bırakmasını istiyordu.