Google Stadia Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Google'ın oyun akış hizmeti, oyunları Chrome sekmenize nasıl getirecek?

Google Stadia hakkında her şey

Pahalı bir oyun donanımı satın almadan, uzun indirmeler için beklemeden oyun oynayabildiğiniz bir dünya hayal edin. Böyle bir dünyada tüm ihtiyacınız olan, Chrome'u açıp, oyunu başlatmak olacaktı. Google'ın yeni oyun hizmeti Stadia, bu fikri hayata geçirmek istiyor.

Google Stadia Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Stadia, 4K 60FPS düzeyinde bir oyunu Chrome sekmesinde beş saniyede, herhangi bir kurulum olmaksızın başlatmayı amaçlıyor. Google, Stadia'nın bulut bilişim gücünün 10,7 GPU terraflop ile çalışan bir konsola eş olduğunu söylüyor. Bu, PS4 Pro ve Xbox One X'in toplamından fazla güce isabet ediyor. Google fikrini gerçeğe dönüştürürse her şey değişebilir, ancak bu fikri ilk deneyen Google değil.

Sizin tarafınızda yüksek bir donanıma ihtiyaç duymayan Stadia, herhangi bir PC'den oyun oynamanıza izin veriyor. Ağır iş, Google'ın sunucularına yükleniyor ve bu sayede oyun sunucuda işlenip, bilgisayarınıza yüksek kaliteli görüntü olarak aktarılıyor. Google, çıkış tarihinde masaüstü PC'leri, laptop'ları, tabletleri ve akıllı telefonları destekleyeceğini söylüyor.

Daha önce Project Stream adıyla tanınan Stadia, geçen sene önemli bir potansiyele sahip olduğunu bizlere göstermişti.

Google Stadia Nasıl Çalışıyor?

İnternet bağlantınız hızlı ve sorunsuz olduğu sürece ve Chrome'un en son masaüstü sürümlerinden birini kullanıyorsanız, Stadia'nın gereksinimlerini karşılıyorsunuz demektir. Başlamadan önce Google bir bant genişliği ve gecikme testi gerçekleştiriyor. İyi bir oyun deneyimi için Google, 15Mbps akış hızı, 40ms'den düşük gecikme ve yüzde 5'ten daha düşük veri kaybı gerektiriyor.

Project Stream'in betasında gösterilen Assassin's Creed Odyssey, bir Chrome sekmesinde çalışıyordu ve tam ekrana geçişe izin veriyordu. Oyun, bir oyun PC'sinde çalıştığı kadar hızlı çalışıyordu. Klavye ve farenizle oynayabildiğiniz gibi, kendi oyun kolunuzu bağlamanız mümkündü.

Bilgisayarınızdaki tüm girişler Google'ın sunucularına gönderilip işlendiğinden ve görüntüler size geri gönderildiğinden, bağlantınızdaki gecikme kritik önem taşıyor. Bastığınız tuş bir saniye sonra yanıt veriyorsa, iyi bir deneyiminiz olmayacaktır.

Stadia'nın Google Chromecast ile de çalışacağı söyleniyor. Bu noktada Google'ın yeni Stadia gamepad'i, direkt olarak Google'ın sunucusuna bağlanarak gecikmeyi azaltacak. Cihaz üzerindeki Google Asistan düğmesi, oynadığınız oyun hakkında bilgi almanızı ve geliştiricilerin sunduğu özel oyun işlevlerine ulaşmanızı sağlayacak.

Şu noktada oyunları ayrı olarak satın almanızın gerekip gerekmeyeceği bilinmiyor. Oyunlar, Stadia hizmetine dahil olarak da sunulabilir.

Stadia Hangi Oyunları Sunacak?

Stadia Hangi Oyunları Sunacak?

Project Stream'in betasında yalnızca Assassin's Creed Odyssey'i oynamanız mümkündü. Hangi oyunların sunulacağını buradan kestirmek zor olsa da, Assassin's Creed Odyssey'in sistem gereksinimleri, Stadia'nın sunabilecekleri hakkında fikir veriyor.

Sistem Assassin's Creed Odyssey'i 1080p 60fps sunabildiğine göre, birçok oyunu bu seçeneklerde oynayabileceğiz demektir. Bunun yanında id Sotware, Doom Eternal'ın Stadia'ya geleceğini doğrulamıştı. Oyunun Stadia üzerinde 4K 60fps'de doğal HDR ile çalışacağı biliniyor.

Düşük gecikme süresinin çok önemli olduğu multiplayer oyunlar, Stadia üzerinde zorluk çekebilir. Ancak Google'ın güçlü alt yapısı, sunuculara direkt olarak bağlanan Wi-Fi gamepad, bu sorunun etkisini azaltabilir.

Stadia'nın ne kadar iyi olduğunu büyük ölçüde fiyatı ve hizmet modeli belirleyecek. Şu an itibariyle Stadia'nın prototipinin iyi göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak Microsoft'un xCloud'unun daha iyisini başarıp başaramayacağını henüz bilmiyoruz.

Okuyucu Yorumları