Google yapay zekasından pizza tarifi: "Şimdi hamura biraz da tutkal katın"

Yapay zeka teknolojisinin kendini geliştirmesini beklerken bazen ölümcül kazalarla da karşılaşıyoruz, bazen de ona yemek tarifi soranlara verdiği saçma cevapları görüp şaşırıyoruz. Şimdi de Google'ın yapay zekasının pizza tarifi gündemde...

Google yapay zekasından pizza tarifi: "Şimdi hamura biraz da tutkal katın"

Yapay zekanın zaman zaman "saçmaladığı" bir gerçek. Ve şimdi de Google, çok övündüğü yapay zeka uygulamasının verdiği pizza tarifi ile gündemde.

Biliyorsunuz pizza hamurunun glutenli olması gerekiyor, ki gluten hamur piştiğinde onu tek parça halinde tutan bir "tutkal" görevi görüyor. Pek çok YouTube yemek videosunda ya da internet üzerindeki yemek tarifi metinlerinde glutenin bu tutkal etkisi anlatılır.

Muhtemelen bu "gluten / tutkal" bağlantısını henüz çözememiş olan yapay zeka, ona pizza tarifi sorulduğunda, internetten öğrendiği pizza tariflerindeki "tutkal" meselesine aklı ermeyince hamura tutkal dökme tavsiyesinde bulundu.

Aslında 10 yıl kadar önce Reddit'te bir troll'ün, insanlara içinde zehir olmayan organik bir tutkal markasını pizzaya dökmenin pizzayı daha sert ve kolay kavranabilir olacağını anlattığını ve bazılarının da buna inanarak pizzalarını tutkallı yaptığını hatırlayabilirsiniz. Muhtemelen Google yapay zekasının da, milyonlarca kez okunan, ziyaret edilen bu ünlü pizza tarifini "bu kadar çok insan ziyaret ettiğine göre, bu popüler bir tariftir" mantığı ile dikkate alması çok olası.

Peki ya o yemeği yapıp yeseler?

Ancak bu örnek bize yapay zekanın henüz insan gibi düşünmeye, mantık yürütmeye, gerçekle yanlışı ayırt etmeye yetecek kontrol mekanizmalarına sahip olmadığını gösteriyor. Bir yapay zekayı, internetteki bir troll'ün yazdıklarıyla, 3 yaşındaki bir çocuk gibi kandırıp manipüle etmeniz mümkünse, çok hayati konuları yapay zekaya bırakmamamız gerektiğini de görebiliyoruz.

Öte yandan, okuldan eve geldiğinde evde kimse yoksa, yapay zekaya yemek tarifi sorup kendi kendine yemek yapmaya kalkışacak bir ilkokul öğrencisinin tutkallı veya başka zararlı bir malzemeyle yapılmış yemeği yediğini düşünmek de son derece ürkütücü.

Ayrıca unutmayın ki, çamaşır suyu virüsü öldürüyor dendiği için pandemi döneminde çamaşır suyu içerek zehirlenen, kör olan veya ölen insanları gördüğümüz bir gezegendeyiz. Yapay zekanın verdiği garip tavsiyeleri hiç sorgulamadan uygulayacak milyonlarca insan olduğuna emin olabilirsiniz.

Acaba yapay zekayı insanlığın erişimine açmak konusunda biraz aceleci davranmış olabilir miyiz?