Google ChatGPT'ye rakip olarak tanıttığı Bard'ın hatası, şirkete 100 milyar dolar kaybettirdi

Google'ın ChatGPT'ye rakip olarak tanıttığı yapay zeka botu Bard, utanç Verici JWST hatası sonrasında şirkete 100 milyar dolar kaybettirdi.

Google Bard'ın hatası, şirkete 100 milyar dolar kaybettirdi

Google'ın ChatGPT'ye rakip olarak geliştirdiği Bard, tanıtım videosunda JWST ve ötegezegenler hakkında bariz bir hatanın yer alması ile sarsıntılı bir başlangıç yaptı. Bu hatanın bir sonucu olarak, ana şirket Alphabet'in hisseleri Çarşamba günü yaklaşık 100 milyar dolar değer kaybetti.

Çarşamba günü yayınlanan bir tanıtım videosunda, Google'ın yeni yapay zeka (AI) sohbet robotu Bard'dan JWST tarafından yapılan keşifleri dokuz yaşındaki bir çocuğa anlatması istendi. Bard, JWST’nin Güneş Sistemi dışındaki bir gezegenin fotoğraflarını çeken ilk teleskop olduğunu söyledi. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu kesinlikle doğru değil.

Bazı astronomların belirttiği üzere, bir ötegezegenin ilk görüntüsü aslında neredeyse yirmi yıl önce, JWST’nin 2022’ye girerken fırlatılmasından çok önce çekildi.

2004 yılında Çok Büyük Teleskop tarafından çekilen ilk ötegezegen görüntüsü, sadece 230 ışıkyılı uzaklıkta Suyılanı (Hydra) takımyıldızında yer alan kahverengi cüce 2M1207'nin yörüngesinde dönen uzak bir gezegeni gösteriyordu. Görünüşe göre Google'ın AI botu, JWST'nin bir ötegezegenin kendi çektiği görüntüsünü nasıl yakaladığını açıklayan son haber başlıklarını yanlış değerlendirmişti.

Birleşik Krallık'taki Newcastle Üniversitesi'nde bir astronom olan Chris Harrison, Google'a “paylaşmadan önce bu örneği neden kontrol etmediniz?” diye sordu.

Bunun, oldukça ciddi finansal sonuçları olan bir hata olduğu da ortaya çıkmış durumda. Reuters'in bildirdiğine göre, Alphabet'in hisseleri Çarşamba günü yüzde 9 düşerek şirketin piyasa değerinden yaklaşık 100 milyar doları sildi.