Pandemi ile başlayacağı düşünülen "görüntülü görüşme devrimi", pandemi sonrasında suya mı düştü?

COVID-19 salgını sırasında çalışma hayatımızı kökten değiştireceği söylenen görüntülü görüşme uygulamaları, salgının bitmesiyle birlikte beklendiği kadar kalıcı oldu mu? Görüntülü görüşme devrimi hayalleri suya mı düştü? Zoom gibi uygulamalar için parlak günler geride mi kalıyor?

"Görüntülü görüşme devrimi" hayalleri suya mı düştü?

Üç yıl önce görüntülü görüşmeler yapmak, çalışma şeklimizde devrim yaratacak gibi görünüyordu. Ancak elimizde kalan tek şey biraz daha iyi bir görüntülü sohbet oldu.

Video konferans, COVID-19 pandemisiyle birlikte birçok kişi için çok daha önemli hale geldi. İnsanlar aniden iş, okul ve hatta ailelerini ziyaret etmek için görüntülü sohbet kullanmak zorunda kalınca, bir web kamerasının önünde oturma kavramını biraz daha heyecan verici hale getirmeyi vaat eden uygulamalara ve platformlara ilgi arttı.

Meta 50 kişilik Messenger Odalarını kullanıma sundu. Görüntülü mesajlaşma uygulamaları Houseparty ve Marco Polo patlama yaptı. Hopin sanal etkinlikleri yüz yüze konferans gibi hissettirmeyi denedi. Mmhmm, görüntülü görüşmeleri doğrudan birinin kamerasına bakmak gibi olmaktan çıkarmak için eğlenceli seçenekler ve efektler sundu. Snap Camera, görüntülü aramalara filtre eklemenin popüler bir yolu oldu. Verizon bile BlueJeans'i yaklaşık 400 milyon dolara satın alarak ve 5G ile entegre etme konusunda muğlak vaatlerde bulunarak video konferansa büyük yatırım yaptı.

...Ve Zoom tahta oturdu

Bu arada Zoom, neredeyse bir gecede popüler bir isim haline geldi. Şirket birdenbire hayatın, iş dünyasının, okulun ve her şeyin geleceği gibi görünmeye başladı.

Tüm bunlardan sonra bile, görüntülü sohbet deneyimi belki de şimdiye kadarki en sıkıcı halinde. Artık pek çok insan pandemi başlamadan önce olduğu gibi bir araya geliyor. Pazar büyük ölçüde teknoloji devleri tarafından yönetiliyor ve yeni ve ilginç özelliklerin hızı neredeyse hiç yok denecek kadar yavaşladı.

Hopin, bu ayın başlarında duyurduğu "stratejik ilişki" kapsamında etkinlik ve web seminerleri işlerini RingCentral'a devretti. Mmhmm hala piyasada ama teknoloji yazarları dışında bu araçtan bahseden birine rastlamıyoruz. Meerkat'in yaratıcılarının grup görüntülü sohbet uygulaması Houseparty, 2019'da Epic Games tarafından satın alındı ancak 2021'de kapatıldı. Verizon, BlueJeans'i kapatacağını duyurdu. Snap, Snap Camera'yı bile kapattı.

Zoom hala çok etkili. Ancak Zoom aramaları, yüz efektleri, avatarlar ve yapay zeka özetleri gibi eklenen özelliklerle bile, pandeminin başlarındaki hallerine oldukça benziyor. Zoom giderek görüntülü sohbetin ötesinde bir sektör bulmaya çalışıyor, ancak Slack benzeri ekip sohbeti ya da e-posta ve takvim hizmetlerini kullanan kimse yok.

Google Meet ve Microsoft Teams

Google Meet şimdiye kadar en çok yol kat eden uygulama oldu. Google, Nisan 2020'de akıllıca bir kararla uygulamayı "Hangouts Meet" yerine "Google Meet" olarak yeniden markalaştırarak kafa karıştırıcı ve ölü olan Hangouts markasından ayırdı. Zaman içinde bazı bariz eksik özellikleri giderdi ve uygulamanın genel kararlılığını iyileştirdi.

Microsoft, Teams uygulaması için video konferans özelliklerine yatırım yapmaya devam ediyor ve Snapchat'in Lenses'ını entegre ederek görüntülü aramalara biraz eğlence kattığı için daha iyi konumda. Ancak Microsoft'un halihazırda Skype'a sahipken görüntülü sohbet için başka bir şeye bu kadar yatırım yapmasında ironik bir yan var.

Gelecek çok parlak görünmüyor

Görüntülü sohbet uygulamalarının geleceği hiç de iç açıcı değil. Apple'ın macOS Sonoma ile gelen ve bazıları diğerlerinden alınma birkaç ilginç düşüncesi var: Yüzünüzün küçük hareketli bir baloncuk içinde görünmesini sağlayabilecek, kendinizi daha büyük göstererek odağın sizde olmasını sağlayabilecek ve animasyonlu tepkiler vermek için hareketler yapabileceksiniz. Sonoma piyasaya çıktığında bunların muhtemelen her yerde olacak, ancak animasyonlu havai fişekler gerçekten görüntülü sohbete ekleyebileceğimiz en iyi şey mi?

Discord, arkadaşlarınızla görüntülü görüşme yapmak, oyun oynamak veya birlikte YouTube videoları izlemek gibi şeyler yapmanıza olanak tanıyor. Eğer iş yeriniz Slack kullanıyorsa, ofiste çalışırken yapılan masa başı sohbetlerine benzeyen kısa ve doğaçlama sohbetler için Slack önerebiliriz.

Ancak görüntülü sohbet uygulamaları konusunda heyecanlanmanın zamanı gerçekten geçmiş gibi geliyor. Elbette Zoom, Google Meet ve Teams yaptıkları işte çok iyi. Özel arka planlar ve emojiler gibi şeylerin hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın sıradan hale gelmesi harika. Ancak bir video görüşmesine girdiğimizde, hala büyük ölçüde insan dolu kutulara bakıyoruz ve uygulamalar çoğunlukla kullanmaktan heyecan duymadığımız yardımcı programlar haline geliyor.