Hackintosh nasıl yapılır?

Normal bir PC'ye OS X yükleme işlemi, bir başka deyişle "Hackintosh" nasıl yapılıyor?

Hackintosh nasıl yapılır?

Apple'ın OS X işletim sisteminin keyfini Apple olmayan bir bilgisayarda sürmek istiyorsanız, önce bilmeniz gereken birkaç şey var.

Öncelikle OS X'i resmi Apple donanımı dışında kullanmanız, Apple'ın son kullanıcı lisans anlaşmasını çiğnemeniz anlamına geliyor. Yani böyle bir şey yapmanız istenmiyor; aksi halde OS X'i mevcut PC'nize yüklemeniz daha kolay bir işlem olurdu.

OS X'i Mac dışındaki bilgisayarlara yüklerken bunu unutmamanızda yarar var. Ancak bu işin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Donanım

OS X için tasarlanmamış bir donanımda kullanıcı deneyiminin kusursuz olmayacağı bir gerçek. Bunun farkında olan Hackintosh topluluğu, bolca test ve ince ayarla desteklenen cihaz listesini oldukça genişletti. Genel olarak modern bir Intel işlemciye ihtiyaç duyacağınızı söyleyelim. Laptop'larda USB, Wi-Fi ve Bluetooth gibi bileşenlerin çalışmaması, sizi şaşırtmamalı. HP'nin Probook serisi genellikle Hacintosh için elverişli olmalarıyla tanınıyorlar.

Yazılım

Yazılım

Donanımınız destekleniyorsa, yazılım olarak orijinal bir OS X'e ihtiyacınız var. Bu örneğin Snow Leopard DVD'si veya Apple Store'dan indirebileceğiniz, El Capitan'a kadar herhangi bir sürüm olabilir.

Bunun yanında en az 16GB'lık bir USB belleğe ihtiyacınız var. Sisteminizi oluştururken karşılaşabileceğiniz felaketlere karşın tam bir yedek (diskinizin tam bir klonunu) almış olmanız şart.

Son olarak özel yazılımlara ihtiyaç duyacaksınız. Bir Mac'e erişiminiz varsa, topluluğun tavsiye ettiği yöntemi takip edebilir ve Unibeast'i indirebilirsiniz.

OS X'i resmi DVD'den kurmak istiyorsanız, iBoot'u bir diske yazmanız, bilgisayarınızı bu diskle açmanız, ardından Snow Leopard diskine geçmeniz ve yüklemeyi başlatmanız gerekecek. Her iki yöntemde de öncelikle MultiBeast'i yüklemiş olmanız gerekiyor.

Yükleme aşamaları yazımızın konusunu aştığından ve OS X lisansını çiğnemek anlamına geleceğinden burada bahsetmeyeceğiz. Merak edenler, tonymacx86.com adresine göz atabilirler.

Yükleme işleminden sonra

OS X yüklendikten sonra Multibeast'i çalıştırarak sorunların çoğunu ortadan kaldırabilirsiniz. Kullandığınız donanım konusunda çok şanslıysanız yazılım, bootloader'ınızı El Capitan'ı başlatacak şekilde değiştirecek, grafik, ses, ağ ve diğer bileşenlerin sürücülerini (Kernel EXTensions - .kext dosyaları) yükleyecek.

Sorun yaşıyorsanız, tonymacx86.com adresinde aynı sorunu yaşayan birini ve çözümü bulmanız muhtemel. OS X'i çalıştırmayı başarsanız bile bizce ona çok fazla güvenmeyin ve ana iş makineniz olarak kullanmayın.

Okuyucu Yorumları