Hangi mobil işletim sistemi, ne kadar güvenli

Android, Windows Phone, BlackBerry, iOS ve Ubuntu... Hangi mobil işletim sistemi, ne kadar güvenli?

Hangisi daha güvenli?

Her türlü kişisel verilerimizi içeren telefonlarımız, güvenliğine önem vermemiz gereken cihazlar. Peki zararlıların ve sayısız saldırının hiç eksik olmadığı bir ortamda, hangi mobil işletim sistemi daha güvenli? Android, BlackBerry, Ubuntu, Windows Phone veya iOS gibi sistemlerin hangisini kullanıyorsanız, kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz? Çoğu zaman olduğu gibi bu, beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı. Ancak yazımızın, karar vermenizi kolaylaştıracağından eminiz.

Android

Android

Android'in güvenlik konusunda itibarı, StageFright gibi açıklarla zayıflarken Google'ın güncellemelerde yavaş kalması ve güncellemeleri sadece Nexus'ların garantilemesi, endişeli kullanıcıları haklı çıkarıyor. Yaygın olarak kullanılan Android'in zararlıların en büyük hedeflerinden biri olması ise ayrı bir gerçek.

Uygulamaları üçüncü parti kaynaklardan yüklemeyi devre dışı bırakarak zararlıların çoğundan uzak kalmanız mümkün, ancak Google Play mağazasının da tertemiz olduğunu söyleyemeyiz.

Tüm bunlar kulağa pek hoş gelmiyor, ancak en azından Google, Nexus için aylık güncellemeler vadediyor. Bunun yanında Android'de kullanabileceğiniz güçlü güvenlik uygulamaları var.

Kabul etmemiz olan gerçek ise şu: Android, dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olduğu için, en büyük hedef olması da kaçınılmaz.

BlackBerry

BlackBerry'nin Android'le çalışan telefonları, Samsung, HTC ve diğer Android'li modellerle aynı problemlere sahipler. Peki ya daha önceki BlackBerry'leri kullanıyorsanız, daha mı güvendesiniz? Güvenlik uzmanları BB10 tabanlı telefonların güvenli olduğunu düşünüyorlar. Sony'nin 2014 sonlarında siber suçluların saldırısına maruz kaldığı dönemde güvenlik için uçtan uca şifreleme özelliklerine sahip BlackBerry'lere güvendiği biliniyor.

Ubuntu Touch

Ubuntu Touch

Android gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Ubuntu Touch, her altı ayda bir yayınlanan yeni sürümüyle güvende kalmanızı sağlıyor. Ubuntu, işletim sisteminin kullanıcıları zararlılardan ve casuslardan koruduğunu söylüyor, ancak kötü niyetli uygulamaların telefona sızmaması için herhangi bir neden bulunmuyor. Ubuntu App Store ise otomatik inceleme aracı sayesinde daha güvenli. Otomatik incelemede şüpheli bir duruma rastlanması halinde uygulamalar, gerçek insanlar tarafından inceleniyor.

Ubuntu Touch'ın şu an çok popüler olmaması, ona yapılacak saldırıların da kısıtlı olacağı anlamına geliyor. Örneğin Ekim 2015'te kurulum kodlarındaki bir açıktan faydalanan bir uygulama, sadece 15 kişiyi etkileyebilmişti.

Windows Phone ve Windows 10 Mobile

En güvenli mobil işletim sistemi olmaya aday Ubuntu Touch'ın karşısında Windows Phone ve Windows 10 Mobile gibi güçlü bir rakip bulunuyor. İnternet güvenliği firması Kaspersky'nin CEO'su Eugene Kaspersky bile işletim sisteminin "şimdiye kadar temiz" olduğunu söylemişti.

İşletim sistemini güvenli yapan ise uygulamaları sadece resmi kanallardan yükleyebilmeniz ve "sandbox" yaklaşımı sayesinde sizin izniniz olmadan uygulamaların birbirleriyle iletişim kurmaması. Bir başka faktör, tahmin edebileceğiniz üzere Windows Phone kullananların sayısının oldukça az olması.

Dahası Windows 10 Mobile'daki Cihaz şifrelemesi işlevi, telefonunuzu kaybetmeniz halinde verilerinizi kimsenin okuyamayacağı anlamına geliyor.

iOS

Apple, uygulama mağazasına giren her uygulamayı tek tek denetliyor ancak arada bazı çatlaklar çıkmıyor değil. Geçen aylarda ortaya çıkan, pek de küçük olmayan bir çatlak, Xcode'un (geliştiricilerin kullandığı bir Apple yazılımı) modifiye edilmiş bir sürümünü kullanan WeChat'in 500 milyon kullanıcısının ciddi bir açıktan etkilenmiş olabileceğini ortaya çıkarmıştı.

iPhone'un olumlu yanı ise, çalındıklarında çözülmelerinin pek mümkün olmaması. FBI'ın tetikçi Syed Rizwan Farook'u yakaladığında telefonu çözmek için Apple'a başvurması, bunun bir ispatı. FBI'ın bir süre sonra telefonu kıracak bir hacker bulduğunu ve ona 1,3 milyon dolar ödediğini de belirtelim. Buna ilave olarak Apple'ın gizliliğinize önem verdiğini, en azından böyle bir görüntü verdiğini söylememiz görünüyor.

Okuyucu Yorumları