Hannover'den cep telefonu gözdeleri

CeBIT'e gidemedim diye üzülmeyin. CHIP Online sizin için yeni cep telefonu modellerine göz attı...

CeBIT'teki tüm cepler

CeBIT 2008'de cep telefonları büyük bir ilgi alanı oluşturuyor: GPS, Cep-TV gibi mobil trendler en büyük IT fuarının temel noktasını oluşturuyor. Orada olamasanız bile sizlere Sony Ericsson vb. firmaların cep telefonlarını tanıtacağız.

Hannover'de sıkıyönetim ilân edildi. Dünyanın en büyük IT etkinliği için sayısız sergici, ziyaretçi, üretici ve gazeteci beş kıtadan Aşağı Saksonya'ya doluştu.

Cep telefonu üreticileri de eksik değildi: 26. Salonda büyük bir gururla en iyi ürünlerini sergilediler. Sonuç olarak iki trend ortaya çıktı: GPS navigasyon ve cepten televizyon seyretme.

Bir fuar için yeterli zamanınız ve imkânınız yok mu? Hiç endişelenmeyin, sizlere en önemli cep telefonu bilgilerini ileteceğiz. İlerleyen sayfalarda ünlü cep telefonu üreticilerinin bizlere hangi yenilikleri sunduğunu öğreneceksiniz. Resim galerimizde de dolaşmayı unutmayın!

Sony Ericsson: Xperia, G900, W980 ve daha fazlası

Sony Ericsson: Xperia, G900, W980 ve daha fazlası

Şu andan itibaren Sony Ericsson modellerindeki "i" harfi düşüyor. Fakat fonksiyon yelpazesinde bir daralma olmayacak. WLAN ve GPS ile üretici, üst seviye kulvarında koşmak istiyor.

Sony Ericsson: Xperia, G900, W980 ve daha fazlasıXPERIA serisi: Özel smartphone'lar
X1 birkaç hafta önce MWC fuarında yüksek güvenlik önlemleri altında tanıtılmıştı. Buna rağmen cihaz Hannover'deki standın da gözdesi olmayı başarıyor. Telefonun 3 inçlik ekranı var Windows Mobile 6 arayüzü ile kontrol ediliyor. Ekran, videoları DVD kalitesinde gösteriyor. Kullanıcı arabirimi 9 ufak göstergeye (Xperia panelleri) ayrılmış. X1'in diğer doruk noktaları: Kaydırılabilir Q-klavye, WLAN, HSDPA/HSUPA ve hatta GPS navigasyon.

Sony Ericsson: Xperia, G900, W980 ve daha fazlasıC serisi: Mobil fotoğrafçılar için
C902 ve C702 ile Sony yeni Cybershot serisini başlatıyor. Buradaki ağırlık merkezi kamera özellikleri oluyor. C902 resimleri 5 Mega piksel ile çekebiliyor. Görüntü sabitleyici, otomatik odaklama ve yüz tanıma donanıma eklenmiş, fakat gerçek bir flaş yok. HSDPA, dört bant desteği, multimedya çalar ve genişletilebilir hafıza mevcut. Veri turbosunu (HSDPA) C702 modeli de sunuyor. Ama fotoğrafçılar 3,2 Mega piksel kamera ile yetinmek zorunda kalacaklar. Sağlam kasası ile C702 hem şık hem de GPS navigasyon özelliğine sahip.

Sony Ericsson: Xperia, G900, W980 ve daha fazlasıG serisi: Symbian ile
G serisinin yeni elemanları G700 ve G900. Bu cihazlar özellikle internet kullanımına yönelik tasarlanmış. İki cihaz da araçlarla genişletilebilen Symbian ile çalışıyor. Dokunmatik ekran üzerinde web sitelerini gezebilirsiniz, fakat UMTS'ye bağımlısınız. HSPDA desteklenmiyor. Yine de G900 ile WLAN sayesinde internette sörf yapabilirsiniz. Multimedya eğlencesi için bir Walkman Player ve 5 Mega piksel (G900) ve 3,2 Mega piksel (G700) kamera mevcut. Bluetooth Stereo, FM radyo, 3D oyunlar ve genişletilebilir hafıza eksik bırakılmamış.

Sony Ericsson: Xperia, G900, W980 ve daha fazlasıT303 ve Z770: Sadece güzel
Birçok kullanıcı temel ihtiyaçlarını giderebilecek şık bir cep telefon ister. İşte tam bu noktada kızaklı T303 ve kapaklı Z555 geliyor. T303 bir kartvizit büyüklüğünde ve metal tasarımı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Diğer özellikleri ise yüzeysel: 1,3 Mega piksel kamera, Bluetooth, genişletilemeyen hafıza. Kapaklı telefon Z770 de çelik kasalı ama HSDPA, genişletilebilir hafıza ve 3 Mega piksel kamera ile çok daha fazlasını sunuyor.

Sony Ericsson: Xperia, G900, W980 ve daha fazlasıW980: Walkman güzeli
Sadece müzik değil, tasarım da bu yeni Walkman kapağının göze çarpan özelliklerinden. Ayna yansıtmalı yüzeyin altında MP3 dinlerken beliren bir ekran mevcut. Sensor tuşları ile oynatıcıyı kontrol edebiliyorsunuz. Enteresan bir özellik ise dâhili radyo vericisi sayesinde boş bir frekans üzerinden cep telefonunuzdaki şarkıları umuma sunabiliyorsunuz. 8 GB depolama alanı işinizi görecektir. HSDPA, Highspeed USB, 3,2 Mega piksel kamera cihazın diğer özellikleri arasında.

Samsung: G400, F480, U900 Soul ve daha fazlası

Samsung: G400, F480, U900 Soul ve daha fazlası

Tam gaz: 20 den fazla cihazla Samsung CeBIT'te boş durmaktan ziyade tüm ilgiyi üzerine çekmek istiyor. Her zaman olduğu gibi Koreliler sadece en yeni cihazları tanıtmıyor.

Samsung: G400, F480, U900 Soul ve daha fazlasıG-Serisi: Piksel gücü
G-serisine yeni bir eleman daha katılıyor. G810 dan sonra Samsung yeni G400'ü gün ışına çıkarıyor. Kamera, resimleri 5 Mega piksel ile çekiyor, otomatik odaklama, görüntü sabitleyici ve fotoğraf ışığı ile donatılmış. Fakat G serisinin ilk kapaklı modeli fotoğraf çekmekten daha fazlasını yapabiliyor. Kapak kısmında dokunmatik bir ekran bulunuyor. Bu ekran ile MP3 çaları kontrol edebiliyorsunuz. G400 HSDPA'yı destekliyor, microSD kartlar ile genişletilebiliyor ve Symbian işletim sistemi ile 2008'in ikinci çeyreğinden itibaren piyasaya sürülecek.

Samsung: G400, F480, U900 Soul ve daha fazlasıF-serisi: Şimdi dokunmatik ekranı da var
Yeni F serisi telefonları ile Samsung, iPhone'un başarısına ulaşmak istiyor. Çoktan çıkmış olan F700 Qbowl yapılan testlerde başarısız dokunmatik ekranı ile bizleri hayal kırıklığına uğratmıştı. Şu sıralar piyasaya çıkmak üzere olan F490 kullanım konusunda daha iyi olabilir mi orası belli değil. F480 de gerçek bir klavyesi olmadan salt dokunmatik ekran ile sunuluyor. Buna ek olarak Samsung standında önceden çıkmış olan F210 ve F330 modellerini bulabilirsiniz. Yeni olarak F110 modeli sunuluyor. Bu cihaz Adidas işbirliği ile geliştirilmiş ve özel sportif fonksiyonlara sahip.

Samsung: G400, F480, U900 Soul ve daha fazlasıUzmanlar
İnce olanı mı seversiniz? O zaman Samsung'un U serisi tam size göre. U900 Soul tamamen yeni ve heyecan verici bir özelikle sunuyor: Ekran altı touchpad. Bu sayede menüleri kontrol edebiliyorsunuz. Testler pad'in çok iyi çalıştığını gösteriyor. Sağlam telefon isteyenler ise dayanıklı ama basit bir tasarıma sahip M110 u seçebilirler.

Giriş seviyesi telefonlar olan J700, L170 ve i200 de Samsung standında bulunuyor. Kamera ve genişletilebilir hafızadan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Buna ek olarak i200 Windows Mobile 6 gibi smartphone özellikleri ile sunuluyor. İş adamları ise çift SIM kart destekli D880 modeline sevinecektir.

LG: KB620-TV, KF600, Prada ve daha fazlası

LG: KB620-TV, KF600, Prada ve daha fazlası

LG, Samsung kadar fazla telefon tanıtmıyor. Ama bunu yerine LG modeller, siyah... ah pardon gümüş trendini yakalıyor.

LG: KB620-TV, KF600, Prada ve daha fazlasıDVB-T desteği ile KB620-TV
Nokia ve Sagem gibi cep telefonu üreticileri cep-TV tekniği olan DVB-H yaygınlaşana kadar beklemek zorundalar. Fakat LG farklı bir teknik kullanıyor. DVB-T ile dijital-karasal yayınları alabilirsiniz. Avantaj: Bu teknik çoktan beridir var ve kanallar şifresiz ve ücretsiz olarak izlenebiliyor. Peki, telefon TV seyretmenin dışında neler yapabiliyor? Metal kapağın altında HSDPA, 2 Mega piksel kamera ve müzik çalar mevcut.

LG: KB620-TV, KF600, Prada ve daha fazlasıModanın rengi "gümüş"
İki sene önce beyazdı, 2007'de telefonlar siyah olmalıydı ve bu sene ise muhafazakâr gümüş rengi moda oldu. Dolayısıyla LG, moda odaklı telefonlar olan Prada ve Viewty'ye metalik bir dış görünüm kazandırdı. Bu iki gümüş parça LG standında gururla sergilendi.

LG: KB620-TV, KF600, Prada ve daha fazlasıKF600: Yeni kullanım
LG telefon kullanımı konusunda basit ve kişiselleştirilebilir olmak istiyor. Ekranın altındaki dokunmatik alan bu işte çok önemli bir rol oynuyor. Üretici bu yüzeyin ismini InteractPad (etkileşim yüzeyi) olarak koydu. Bu touchpad her uygulama için farklı menüler sunuyor. Müzik çalar modunda sadece oynatıcının tuşları beliriyor, sörf sırasında ise sadece tarayıcı tuşları vs. Bunun dışında kaydırılabilir klavye, 3 Mega piksel kamera, EDGE ve 4 GB'a kadar arttırılabilir hafıza mevcut.

Asus, Motorola vb.: Geri kalan hitler

Asus, Motorola vb.: Geri kalan hitler

CeBIT'te devasa Nokia standı eksik olsa da 26. Salon boş kalmıyor. Bu boş alanda ufak üreticiler ve operatörler yer aldı.

Asus, Motorola vb.: Geri kalan hitlerAsus'tan altı yeni telefon
Asus kozunu navigasyon tarafında kullanıyor ve GPS alıcılı altı yeni model tanıtıyor. Ayrıca Asus Go GPS yazılımı da tanıtılanlar arasında. Asus standının ortasında ise lüks model Lamborghini ZX1 var. Cihaz yaklaşık 1000 Euro fiyatında, dokunmatik ekranlı, Windows Mobile 6.1 ile çalışıyor ve WLAN desteği var. Kompakt P320 de bu yeni işletim sistemi ile donatıldı ve dokunmatik ekran üzerinden yönetiliyor. Kapaklı Q-klavyesi M930 Communicator serisini hatırlatıyor. Windows Mobile 6 tabanlı smartphone, WLAN ve HSDPA gibi sörf donanımları ile beraber geliyor. P527, P526'nın halefi ama artık WLAN özelliği de var. M536 selefi M535'den biraz büyük gözükse de dokunmatik ekran ve parmak izi okuyucu ile beraber geliyor. P560 ile ilgili pek fazla bilgi yok: Dokunmatik ekran, MP3 çalar - Asus daha kesin bilgiler vermiyor.

Asus, Motorola vb.: Geri kalan hitlerMotorola'nın yenileri
Motorola tamamen yeni telefonlar tanıtmıyor. Bunun yerine üretici birkaç hafta önce MWC etkinliğinde tanıttığı telefonlar ile görücüye çıkıyor. Kızaklı Z10 3,2 Mega piksel kamera, HSDPA ve genişletilebilir hafıza ile geliyor. Müzik odaklı E8 de Hannover'de görücüye çıktı. 10 mm inceliğindeki cihaz tuş yerine titreşim ile yanıt veren sensor tuşları ile donatılmış. Unrath & Strano özel sürüm cep telefonu da tanıtıldı. Bunun dışında W230, W270 ve W180 giriş seviyesi modelleri de tanıtılan cihazlar arasındaydı.

Asus, Motorola vb.: Geri kalan hitlerEgzotik dalgalar
Büyük cep telefonu üreticileri arasında küçük firmalar da bazen enteresan ürünler çıkarmaya çalışıyorlar. Mesela General Mobile G500, bir cep-telefonu-kol-saati. Ufak ama 142 gram ağırlığında olan saat-cep-telefonu 1,5 inç OLED ekran ile donatıldı, hatta video ve müzik bile oynatabiliyor.

Çin asıllı smartphone üreticisi E-Ten'e de göz atmakta fayda var: Firma GPS, WLAN, Windows Mobile 6 ve cep-TV özelliği (V900) olan V900 ve X650 Glofiish modellerini tanıttı.

Okuyucu Yorumları