Her PC kullanıcısının bilmesi gereken 10 şey

Bilgisayar kullanan herkesin bilmesi ve uygulaması gereken 10 temel kuralı bir araya getirdik!

Her PC kullanıcısı bilmeli

Teknolojiyi, özellikle bilgisayarları kullanırken çeşitli sorunlara boğuşmanız gerekebiliyor. Bu makalemizde her bilgisayar kullanıcısının bilmesi gereken 10 basit bilgiyi bir araya getirdik. Siz tüm bu konulara hakim olsanız bile, yazımızı bilgisayarla arası çok iyi olmayan arkadaşlarınız ve tanıtıdıklarınızla paylaşarak onlara destek hattı hizmeti sunmaktan kurtulabilirsiniz.

İster PC'nizi yedeklemek olsun, ister Wi-Fi ağınızı korumak, tüm bilgisayar kullanıcılarının aklında bulunması ve uygulaması gereken 10 madde, makalemizin sonraki sayfalarında.

Temel bir yedekleme sistemi kurma

Temel bir yedekleme sistemi kurma

10. Temel bir yedekleme sistemi kurun: Bir yedekleme kurulumu yapmak sadece dakikalarınızı alacak, ancak sizi ileride büyük dertlerden kurtarabilecektir. Harici bir diske yedekliyorsanız, Windows Yedekleme veya Mac'de Time Machine'i kullanabilirsiniz.

Bunun yanında çevrimiçi hizmetleri tercih ederek (CrashPlan gibi) yedeklerinizin başına bir şey gelmesi durumuna karşı kendinizi korumaya alabilirsiniz.

Size en uygun yedekleme ortamını seçmekte zorlanıyorsanız, bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

9. Kısayollarla işlerinizi hızlandırın

Örneğin bir web sayfasında belirli bir kelimeyi bulmanız gerekiyor. Onu tüm yazıyı okuyarak aramak yerine CTRL+F klavye kısayolunu kullanarak ve aradığınız kelimeyi yazarak bulabilirsiniz. CTRL+S ile açık olan belgeleri hemen kaydedebilir, CTRL+P ile yazdırabilir, CTRL+T ile web tarayıcısınızda yeni bir sekme açabilirsiniz.

Virüslerden korunun

Virüslerden korunun

8. Virüslerden korunun

Virüsler ve diğer zararlılar, PC'nizi ele geçirdiğinde başınız çok ağrıyabilir. Ancak günümüzde virüslerden korunmak oldukça kolay. Windows 7'de ücretsiz Microsoft Security Essentials'ı kullanabilir veya diğer ücretsiz antivirüslere başvurabilirsiniz. Android'li cihazınız için bile bir antivirüs uygulaması bulmanız mümkün.

Yine de şu kuralları hiç unutmamanız gerekiyor: Şüpheli görünen bağlantıları açmayın, güvenmediğiniz yerden herhangi bir dosya indirip çalıştırmayın.

7. Ağınızı ayarlama ve Wi-Fi sorunlarını giderme

Router'ınızın ayarlarını kavramak can sıkıcı gelebilir. Ancak belli sorunların oldukça basit çözümleri var. Örneğin modeminizi sıkça baştan başlatmaya ihtiyaç duyuyorsanız, onu aşırı trafikle tıkamadığınızdan emin olun (örneğin torrent yazılımları). Kablosuz ağınızın hızı ve menzili normalin altındaysa, buradaki ipuçlarına göz atabilirsiniz.

Pil ömrünüzü mümkün olduğunca uzatın

Pil ömrünüzü mümkün olduğunca uzatın

6. Pil ömrünüzü mümkün olduğunca uzatın

Laptop'unuzun pilinin önemli bir iş üzerinde çalışırken bitmesi, şüphesiz can sıkıcı bir durum. Ancak Windows'un sunduğu güç ayarlarıyla pil kullanımını optimize edebilirsiniz.

Android'li cebinizin ve iPhone'unuzun pil ömrünü uzatmak için buradaki ipuçlarına göz gezdirebilirsiniz.

5. Ev PC'nize her yerden erişin

Dışarıda laptop'unuzu kullanırken evdeki PC'nizde bulunan bir dosyaya erişmeniz mi gerekti? Böyle bir durumda iki çözümünüz var. Dropbox gibi bir çevrimiçi dosya depolama hizmeti kullanarak onları gittiğiniz her yere götürmek. Ancak ev PC'nizi ona her yerden erişebileceğiniz şekilde ayarlayabilir, sadece dosyalara değil programlarınıza ve fazlasına erişebilirsiniz.

Düzenli olarak bakım yapın

Düzenli olarak bakım yapın

4. Düzenli olarak bakım yapın

Bilgisayarınızın bakımını yapmak, disk birleştirme, geçici dosyaları temizleme, web tarayıcısının önbelleğini temizleme gibi işlemlerle kafanızı karıştırabiliyor. Ancak doğru araçları kullandığınız sürece bu işi kolayca halledebilirsiniz. Windows'da temizlik için buradaki ve buradaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

3. İki PC arasında hızla dosya paylaşın

Yanınızda laptop'uyla oturan arkadaşınıza dosya göndermeniz için bir USB flaş diskine ihtiyacınız yok. Kablolu veya kablosuz ağlarda dosya paylaşımını kullanarak kolayca veri aktarabilirsiniz. Önceki adımlarda bahsettiğimiz Dropbox da çok büyük olmayan dosyalarda bu işin altından başarıyla kalkacaktır.

Kayıp veya çalınan cihazlarınızı hemen bulun

Kayıp veya çalınan cihazlarınızı hemen bulun

2. Kayıp veya çalınan cihazlarınızı hemen bulun

iPhone sahipleri, Apple'ın sunduğu Find My iPhone'dan faydalanabilir ve telefonlarını kaybetmeleri durumunda onu kolayca izleyebilirler. Laptop'larda ise Prey gibi bir uygulama sayesinde hırsızları suçüstü yakalamanız mümkün olabilir.

1. Kişisel bilgilerinizi koruyun

Zaman zaman kişisel bilgilerimizi emanet ettiğimiz internetin çok güvenilir bir yer olmadığını biliyoruz. Bu nedenle kullandığınız parolaların güçlü olduğundan, bağlandığınız Wi-Fi'ların şifreli olduğundan veya şifresiz ağlarda bu yolları izlediğinizden emin olun.

Okuyucu Yorumları