HGST, helyum dolu sabit disklerin peşinde!

Yakında rafları dolduracak bu yeni sabit diskler, bugün kullandıklarımıza hiç benzemeyecek...

Sabit diskte büyük değişim!

Sabit disk üreticisi HGST (eski adıyla Hitachi), hava yerine helyumla doldurulmuş diskleri gerçek anlamda üretmeye ve belirli yerlerde kullanmaya başladı. Google, Amazon ve Facebook gibi büyük isimlerin yeni diske talip oldukları söyleniyor.

HGST mühendisleri, yaklaşık 6 yıldır havayla dolu diskler yerine helyum sıkıştırılmış diskleri toplu olarak üretmenin bir şeklini arıyorlardı. Zehirsiz ve yanıcı olmayan helyum, normal havanın yedide biri yoğunluğa sahip ve sabit diskler için birçok avantaj sunuyor.

Helyum sayesinde manyetik diskler, daha yüksek bir pürüzsüzlüğe ulaşıyorlar. HGST bu sayede bir sabit disk içerisine 7 disk sığdırarak kapasiteyi 7TB'a çıkarabiliyor. Şu anki 3.5 inç'lik sabit diskler, en fazla 4TB'lık bir kapasite sunabiliyor. Bunun yanında motorlar diski döndürebilmek için daha az enerjine ihtiyaç duyduğundan, diskin yaydığı ısı da azalıyor. HGST, helyum depolanmış disklerin 1.6 watt güç tükettiğini, daha az ses çıkardığını ve 4 santigrat dereceye kadar soğutulabildiğini söylüyor.

HGST ürün pazarlama bölümü ikinci başkanı Brendan Collins, 7TB ile yetinmeyeceklerini, önümüzdeki birkaç sene içinde SMR adındaki yeni bir depolama yöntemiyle 20TB'lık sabit diskler üretebileceklerini söylüyor.

Okuyucu Yorumları