HTC Desire Eye ve HTC Re'yi test ettik!

HTC'nin yeni selfie telefonu Desire Eye'ı ve ilginç cihazı HTC Re'yi test ettik! İşte yorumlarımız.

HTC Desire Eye ve Re testte!

HTC Desire Eye, karşınıza beklediğiniz cevaplardan çok soru işaretleri çıkaran bir telefon. Yanlış anlamayın, HTC'nin yeni cihazı hiç de fena değil. Bir çift 13 megapiksellik kamerayla gelen telefon, daha önceki telefonlarda denenmemiş bir şey yaparak iki tarafında da aynı çözünürlükte sensöre yer veriyor. Bu harika, ancak kullanıcıların mobil fotoğrafçılıktan ne anladığı konusunda akla sorular getiriyor.

Video: HTC Desire Eye elimizde!

Kafa karıştıran bir başka şey, cihazın Desire markasını taşıması. HTC, bu markayı uzun süredir One serisinin altındaki orta seviye telefonları için kullanıyor. Ancak Desire Eye'ın özelliklerine baktığımızda Snapdragon 801 işlemci, büyük bir pil, 13MP kamera, 5.2 inç'lik Full HD ekran gibi niteliklerinin üst seviye telefonlarla eş olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla HTC'nin nerede fedakarlıkta bulunduğunu anlayamadık. Bu telefon, aslında tasarımı daha alt seviyedeki HTC One E8'in yerine geçmek üzere üretilmiş. Ancak görünen o ki HTC, telefon markalarının yerini biraz karıştırmış.

Tasarım

Desire Eye, plastik gövdeye sahip ancak yine de yeterince etkileyici. Yuvarlak hatlara sahip gövdeyi elde tutması rahat ve hoş. Bunun yanında telefon oldukça hafif ve dengeli. HTC Desire 820'yle birlikte ortaya çıkan çift renkli tasarım, Desire Eye'da da kendini gösteriyor (kırmızı/beyaz veya mavi/siyah seçenekleri var). Telefonun bu özelliğinin çok hoşumuza gittiğini söyleyebiliriz.

HTC Desire Eye ve HTC Re'yi test ettik!

Eye, beklediğimizden daha kaliteli bir hisse sahip olduğu gibi, aynı zamanda IPX7 sertifikasyonu sayesinde su geçirmezlik sunuyor. Buna rağmen şarj portunun kapaksız tasarlanmış olması (Sony'nin aksine) bir avantaj. nanoSIM ve microSD slotları ise ilginç bir menteşeye sahip. Sanırız bunun nedeni, telefonun su geçirmezlik yeteneği.

HTC Desire Eye ve HTC Re'yi test ettik!

Telefonun ön yüzünde harika bir kameranın yer alması, aynı zamanda HTC'nin simgeleşen BoomSound hoparlörlerinden vazgeçilmemiş olması, bizi memnun etti. Hoparlör çizgilerinin incelerek ekrana yer açılmış olması da güzel.

HTC Desire Eye ve HTC Re'yi test ettik!

Kamera ve yeni modlar

Kamera ve yeni modlar

Kamera

Telefonun en çok merak ettiğiniz yönü, büyük ihtimalle ön ve arka kameraları. Özetle söylemek gerekirse arka kamera çok iyi, ancak büyülenmeyi beklemeyin. Ön kamera ise aşırı güçlü olmasına rağmen çıktı anlamında yeterince iyi değil.

Ön kamerayla özellikle düşük ışıkta çektiğiniz fotoğraflar, iPhone 6 ve hatta HTC One M8'e kıyasla yeterince iyi değil. Sanırız 13MP'lik ön kameraya sahip bir telefondan daha iyisini bekleyerek ona haksızlık etmiş olmuyoruz.

Ancak sonuçların kötü olduğunu ve sizi tatmin etmeyeceğini söylemiyoruz. Sadece HTC'nin ön tarafa düşük ışık için optimize edilmiş, dengeli fotoğraflar üretebilen 8MP'lik bir kamera koyması, pazarlamaya yönelik 13MP'lik bir kameradan daha iyi olabilirdi.

Tüm bunları bir kenara ayırırsak, HTC'nin Desire Eye'a eklediği yazılımsal özellikler, onu tam anlamıyla bir selfie telefonu yapıyor.

Yeni modlar

HTC Desire Eye'da eğlenerek kullanacağınız bir dizi kamera modu var. Ancak bu özelliklerin yakında diğer telefonlara da sunulacağını düşünürsek, onları telefonun öne çıkan yetenekleri olarak görmememiz gerekiyor.

Modlar arasında en keyiflisi, "crop-me-in". Bu mod, ön kamerayla fotoğraf çektikten sonra onu arka kamerayla çektiğiniz fotoğrafın üzerine taşımanızı sağlıyor. Yani kafanız, ortamdan kırpılarak arka kamerayla yakaladığınız karenin üzerine yerleştiriliyor. Bu sırada saçınızın bir kısmı kırpılsa da ortaya çıkan sonuçlar oldukça eğlenceli.

Videolu sohbet

Videolu sohbet

Videolu sohbet

HTC, dört kişinin bir telefon üzerinden aynı anda sohbet etmesini sağlayarak iddialı bir işlev sunuyor. Desire Eye bu sırada herkesin yüzünü algılayarak, her bir kişiyi çerçeve içerisine yerleştirebiliyor.

Yüksek çözünürlüklü ön kamera, bu işlev sırasında gerçekten işe yarıyor. HTC Desire Eye ile yapacağınız iş görüşmeleri, çok daha profesyonel görünecek.

Daha önce HTC Desire 820'de gördüğümüz Face Fusion modu, canınız sıkılmadan oynayacağınız işlevler arasında.

HTC Desire Eye'ın ön ve arka kameraları yeterince iyi, ancak çok özel olduklarını söyleyemeyiz. Telefonun fiyatının "uygun" seviyede olacağını düşündüğümüzde bu, hiç de kötü bir şey değil. Ancak telefonu sadece kamerası için satın almak, doğru bir tercih olmayabilir.

Karar

Karar

Karar

Biz HTC Desire Eye'ı beğendik. Ancak telefonun amacını tam olarak anlayamadık. Özellikleri gerçekten güçlü olan telefon, çok iyi bir ekrana sahip ve Double Shot tasarımı göze çok hoş görünüyor. Ancak hem önde, hem de arkada 13MP'lik bir kameraya ne kadar ihtiyaç olduğu tartışmalı bir konu. Özellikle verdiği çıktının o kadar da özel olmadığını düşündüğümüzde. One M8'in ön kamerası bizce daha iyi ve düşük ışıkta daha net görüntüler sunuyor.

Desire Eye, iyi bir telefon olsa da bizce HTC'nin piyasayı denediği bir telefon gibi görünüyor. En son kararımızı ise telefonun fiyatının açıklanmasıyla vereceğiz.

HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar'la röportajımızı buraya tıklayarak izleyebilirsiniz!

Ve sıra HTC Re'de

Ve sıra HTC Re'de

Ve sıra HTC Re'de

Çoğumuzun beklemediği bir cihaz olan HTC Re, telefonla fotoğraf çekmenin "zorluğunu" ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

HTC, Re ile koşucuların hızla fotoğraf çekmelerini, partilerde daha eşsiz görünmenizi, bisiklet sürerken anı rahatça yakalamanızı istiyor. Dedikodular, kameranın 200 dolarlık bir fiyat etiketine sahip olacağını söylüyor. Re'nin 16 megapiksellik bir sensöre sahip olduğunu ve kapasitesinin kısıtlı olduğunu düşünürsek, bu fiyat HTC'nin Re'yi satmasını zorlaştırabilir. Re, şüphesiz yaratıcı bir fikir ancak tüketicilerin ilgisini çekip çekmeyeceğini kestirmek güç.

Video: HTC Re nasıl çalışıyor?

Tasarımı

Bir periskopu/boruyu andıran tasarımı, Re'nin görünümünü ilginç kılıyor. Kameranın ergonomisi bizi şaşırtıcı biçimde etkiledi. Re'yi yakınımızda taşıdığımız bir gün içinde Re'yi çok kez elimize aldığımızı, onunla oynadığımızı ve manasız fotoğraflar çektiğimizi fark ettik.

Tasarım anlamında bunlar iyi şeyler. Plastik gövde, "kalite" hissini biraz eritse de HTC'nin üst düzey tasarımını kolayca hissedebiliyorsunuz. Cihazın alt tarafında bir microSD slotu bulunuyor, böylece 8GB'lık depolama alanını yükseltebiliyorsunuz. Video kaydedeceğinizi de düşünürseniz, bir microSD kart satın almanızda fayda var.

Tasarımı - II

Tasarımı - II

microUSB portu, Re'nin altında yer alıyor. Bu bölgede bir tripod bağlantısı da var. Cihazın kutusundan onu boynunuzda gezdirmenizi sağlayacak bir çözüm de çıkıyor. Re'nin geri kalan kısmı oldukça pürüzsüz, sadece birkaç düğmeye rastlıyorsunuz.

Aynalı ana düğme, iki şekilde çalışıyor: Kısa bastığınızda kamera etkinleşiyor, uzun bastığınızda ise video kaydı başlıyor. Bu işlemler, düğmenin üzerindeki LED ile gösteriliyor. Parmağınız genelde düğmenin üstünde olduğundan bu, bize biraz garip geldi.

Re'nin önünde ağır-çekim düğmesi var. Bu düğmeye basılı tuttuğunuzda ağır-çekim videolar kaydedeceğiniz yeni bir moda giriyorsunuz.

HTC Desire Eye ve HTC Re'yi test ettik!

Ön cebinizde taşımak için elverişli bir şekle sahip olmasa da Re'yi elde tutması son derece rahat. HTC'nin Re'nin şekli üzerinde çok düşünüp taşındığına inandığımızı çekinmeden söyleyebiliriz.

Kamera

Kamera

Kamera

Elbette kamerasının kötü olması, Re'nin hiçbir işe yaramaması anlamına gelirdi. Bu yüzden HTC, Re'ye 16MP'lik 146 derece geniş açı yeteneğine sahip bir sensör eklemiş (Sony, Exmor RS teknolojisini kullanıyor).

Re ile fotoğraf, video, ağır-çekim veya time-lapse videolar hazırlayabiliyorsunuz. Cihazın yeteneklerinin yakın gelecekte artmasını da bekleyebilirsiniz. Re'nin ilginç bir özelliği, (neredeyse) her zaman açık olması. Cihazı hareket ettirdiğiniz anda onu fotoğraf çekmeye hazırlamış oluyorsunuz.

Ancak kameranın hazır hale gelmesi 1 saniyeyi aşabiliyor ve fotoğraf çekmek, 1 saniyeden sadece biraz daha kısa sürüyor. Bunlar çok uzun süreler gibi görünmese de, deklanşöre bastığınızda fotoğrafı anında çekmediğinizi fark ediyorsunuz. Bu genelde sorun olmuyor ancak anı yakalamak konusunda zaman zaman sıkıntı oluşturabilir.

HTC Desire Eye ve HTC Re'yi test ettik!

Neyin fotoğrafını çektiğiniz görmediğinizden, fotoğraf çekme işi başta biraz garip geliyor. Ancak özneyi gözünüzün önünde canlandırdıktan sonra istediğiniz genellikle alıyorsunuz. Kamera, portreler için harika ancak yatay manzaraları ve aynı seviyede tutulması zor olduğundan dengeli sahneleri yakalamak için pek uygun değil.

Video özellikleri, arayüzü

Video özellikleri, arayüzü

Video

1080p 30fps video kaydedebilen Re'nin çok özel bir video yeteneği yok. Ancak ondan zaten çok daha fazlasını beklemiyorduk. 4K videolar, çok fazla yer kaplayacağından bizce temiz ve keskin görünen videolar yeterli. Re, bu beklentimizi kısmen karşıladı.

Re ile kaydettiğimiz videolara bilgisayarda baktığımızda bazı efektlerin kaydı olumsuz etkilediğini gördük, dolayısıyla kaydın çok keskin olduğunu söyleyemeyiz. Ancak cihazın video kalitesinin kötü olduğunu da söylemiyoruz.

Time-lapse

Re'nin en iyi özelliklerinden bir tanesi olan Time-lapse, etkileyici sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bu işlevle son derece akıcı 30fps'lik bir film oluşturabiliyor ve fazlasını yapabiliyorsunuz. Bu modu kullanmak için telefona ihtiyacınız olduğundan kurulum sizi biraz uğraştıyor, ancak elde ettiğiniz sonuçlar buna değiyor.

Arayüz

Kamerayı telefonunuza bağlamak için indirebileceğiniz bir Re uygulaması sunuluyor. Bağlantı sırasında bazı sorunlar yaşasak da, fotoğraflar telefonda hızla görünüyor. Fotoğrafların otomatik olarak telefona kayededilmemesi ise bizce biraz can sıkıcıydı. Ekranı olmayan cihazı telefona bağladığınızda, fotoğrafların otomatik olarak kopyalanmasını bekliyorsunuz.

Pil konusu ve kararımız

Pil konusu ve kararımız

Pil

HTC, Re'nin yaklaşık 2 saat pil ömrü sunduğunu söylüyor. Video kaydetmediğiniz sürece bu, doğru bir iddia.

Pil seviyesini uygulama üzerinden görebildiğiniz için, bazen ne kadar pilinizin kaldığını merak ediyor ve LED ışığının yanıp sönmelerine anlam yüklemeye çalışıyorsunuz. Bu durum, bize pili bir anda tükeniveren akıllı saatleri hatırlatmadı değil.

Kararımız

HTC Re yenilikçi bir cihaz. Peki ama yeni bir ürün kategorisi oluşturabilecek mi? Fiyatı 70-80 dolar seviyelerinde olsaydı, belki de bunu başarabilirdi. HTC, Re ile akıllı telefonların bir "sorununu" çözmek istiyor. Bizce HTC'nin pazarlama takımının böyle bir soruna sahip olduğumuz konusunda bizi ikna etmesi için mucizelere imza atması gerekiyor. Ancak paranız varsa ve farklı şeyler denemek istiyorsanız, Re müthiş bir cihaz. Yazılım güncellemeleriyle daha da iyi olacağından şüphemiz yok.

HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar'la röportajımızı buraya tıklayarak izleyebilirsiniz!

Okuyucu Yorumları