Huawei'ye şok suçlama: Çinli dev şirket, insanları adım adım takip mi ediyor?

Huawei’nin MWC 2023 standına uğramış olan ziyaretçileri adım adım izlemiş olabileceği iddia ediliyor.

Huawei'ye şok suçlama: Çinli dev insanları takip mi ediyor?

Çinli telekomünikasyon devi Huawei, 2023 Mobil Dünya Kongresi'ndeki (MWC) standında ziyaretçileri takip ettiği iddiasıyla zan altında. MWC büyük bir teknoloji etkinliği ve bu yıl da Barselona'da düzenlendi. Google da dahil olmak üzere pek çok şirket etkinlikte yeni ürünlerini sergiledi.

Şirket standı büyük ilgi görürken, Huawei'nin "Huawei Pass" adı verilen güvenlik rozetlerinin içine izleyiciler gizlediğine dair söylentiler yayıldı. Geçiş kartları bir kordon, rozet ve plastik bir kap içeriyordu ve sahipleri tarafından şirket standına iade edilmeleri gerekiyordu. Ancak bazı ziyaretçiler bunu yapmayı unuttu ve rozeti oldukça şüpheli buldu.

Nokia'nın Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Rolf Werner rozetini parçalara ayırdığını ve potansiyel olarak bir izleyici olarak kullanılabilecek devreler bulduğunu söylüyor. Light Reading'e göre, şirketin standında düşük güç sinyalleri kullanarak 70 metreye kadar olan mesafeleri takip edebilen Beacon Teknolojisini kullanma ihtimali var. Huawei kartının arka yüzünde ayrıca takipte yardımcı olabilecek yerel alan radyo sistemlerinden de şu şekilde söz ediyor: "Huawei fuar alanının girişinde bu Huawei Kartının kaydırma süresini, gerçek zamanlı konum bilgilerini ve bu Huawei Kart sahiplerinin Huawei fuar alanındaki ikamet süresi bilgilerini toplamak için RFID ve Bluetooth teknolojisini kullanıyoruz, bu tür bilgiler yalnızca hizmet kalitemizi artırmak için davetlilerimizin ürünlerimizdeki genel çıkarlarını analiz etmek amacıyla toplanacak ve işlenecektir. Bu tür bilgileri Gizlilik Politikamıza göre koruyacağız."

Öte yandan, bir Huawei sözcüsü "Huawei kartı yalnızca stantta kullanılıyor ve ziyaretçiler dışarı çıktığında iade ediliyor. Konum takibi yapılmasına gerek yoktur” dedi. MWC'nin organizasyonundan sorumlu olan GSM Birliği (GSMA) ise bu iddiaların ciddi olduğunu ve konuyu araştırdıklarını, ancak şu anda paylaşacak detaylarının olmadığını belirtti.