Huawei MateBook D16 (2022) İnceleme

Huawei, bugüne kadar MateBook’larda ilk olarak yer verdiği özelliklerle donattığı MateBook D16 (2022)’yı tanıttı. Tüm detaylarıyla Huawei MateBook D16 (2022)’yi inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Yapay zekalı kamera
  • Numerik tuş takımı
  • Üst seviye performans
  • 16 inç parlak ekran
  • Çok kompakt ve hızlı şarj adaptörü
  • Yazılım özellikleri
Editörün Seçimi

Huawei, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen ve bizim de incelediğimizde fazlasıyla beğendiğimiz MateBook D16’yı 2022 yılı için güncelledi. Teknik kadroda değişiklik olduğu gibi yeni laptop’ta farklı özellikler de yer alıyor. Laptop’a üzerine uzun uzadıya konuşacağımız yapay zeka desteği gelmiş, klavyede artık numerik tuş takımı da bulunuyor ve bu sıradan bir şekilde değil, kullanımı destekleyecek yeni fonksiyonlarla donatılmış bir şekilde yapılmış. Laptop’a daha iyi bir kablosuz internet performansı sağlanması açısından metaline anten teknolojisi yerleştirilmiş. Ses konusunda iyileştirmeler var, kamerada önemli yenilikler var ve pek tabii ki Huawei ekosistemini geliştirecek, bu laptop’ı kullanacaklara kolaylık sağlayacak yazılım konusunda da önemli yenilikler bulunuyor. Yani çok fazla şey hakkında konuşacağız bugün de. O halde şimdi yeni MateBook D16’ya daha yakından bakalım.

Huawei MateBook D16 (2022) Ekran Özellikleri

Pek çok noktada ilklerin yer aldığı bir laptop olmuş MateBook D16. Önce ekrandan başlayalım: Huawei, bu MateBook D16 2022 modelinde, ilk defa 16:10 ekran en-boy oranını kullanmış. Altın oran olarak anılan bu boyut, hem multimedya kullanımları hem iş ihtiyaçlarını karşılamak için gayet uygun yapıda olurken, ekranın büyüklüğü de 16 inç olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan ekran gövde oranı yüzde 90 seviyesinde. Baktığınızda ekran çerçevelerinin ne kadar ince tutulmuş olduğunu görüyorsunuz.

Ekran, detaylarında da önemli özellikler içeriyor. Ekran için çift göz konforu sertifikası alınmış. Bunlardan biri TÜV Rheinland düşük mavi ışık sertifikası olurken, diğeri ise DC Dimming Flicker Free sertifikası. Böylece ekran hem göz yorucu mavi ışığı azaltabiliyor hem de görüntüde gözleri yorucu titreşim yaymıyor. Bunlar uzun kullanım için önemli. Bunların dışında ekran zaten sağladığı görselliğiyle de gayet canlı görünüyor. sRGB renk gamının yüzde 100’ünün karşılandığı ekran fazlasıyla parlak yapıda. Ekran çözünürlüğünün Full HD olduğunu da söyleyelim.

Huawei’nin İlk Yapay Zekalı Kamerası

Ekranın üzerine baktığımızda burada bir diğer ilkle karşılaşıyoruz. Burada kullanılan kamera, Huawei’nin bir dizüstü bilgisayarda kullandığı ilk 1080p yapay zekalı kamerası. Gelen yeni özelliklerle gerçekten çok etkili çalışıyor.

Bu kamera, 88 derecelik görüş açısına sahip. Böylece standart laptop kameralarından daha geniş açıda görüntü alabiliyor. Ancak asıl önemli olan kısmı burası değil. Yapay zeka desteği ile farklı özellikleri var bu kameranın. 3 farklı kamera modu bulunuyor.

Yapay zeka desteği sayesinde kameranız açıkken sanal arka plan ekleyebiliyorsunuz. Bu sayede görüntülü görüşmelerde daha profesyonel görünürken, aynı zamanda gizliliğinizi de koruyabiliyorsunuz. Bir diğer mod ise kamera takibi. Ekran başında hareketli olduğunuz anlarda kamera sizi takip edebiliyor ve böylece her zaman videonun merkezinde olabiliyorsunuz; öte yandan bu işlev görüntüye hareket katıyor. Bunun yanı sıra kamerada göz teması özelliğiyle de bulunuyor. Bu özellik, gözlerinizi otomatik olarak gerçek zamanlı düzelterek yukarı, kameraya doğru kaydırıyor. Böylece ekrana baktığınız anlarda da kameraya bakıyormuşsunuz gibi bir görüntü sağlanıyor ve bu da özellikle kamera yoluyla yapacağınız toplantılarda göz teması ile etkileşimi artırmanızı sağlıyor. Gerçekten kameraya eklenen bu 3 özellik de fazlasıyla yerinde olmuş.

Kamera konusundaki yeteneklerini AI ses ile de desteklemiş Huawei. Laptop’ta ses alma modu bulunuyor. Böylece yine görüntülü görüşmelerde, katılacağınız online toplantılarda sesiniz karşı tarafa net bir şekilde ulaşıyor.

Huawei’nin daha önceki pek çok laptop’ında kameranın fiziksel olarak kapatılabildiğini biliyoruz. Benzer özellikle MateBook D16 (2022)’de de var. Bunu numerik tuş takımının hemen üzerine bir tuş olarak getiren Huawei, bu alanda bir dizi farklı özelliği daha karşımıza çıkartıyor.

Numerik Tuş Takımında Yeni Özellikler

MateBook D16 (2022), Huawei’nin ilk numerik tuş takımına sahip dizüstü bilgisayarı ve sadece bir numerik tuş takımı gibi davranmıyor. Huawei, bu bölümü de özelleştirmiş ve üzerine 4 farklı fonksiyon getirmiş. Bunlardan en sağdaki kamerayı kapatmak için kullanılırken, diğerleri de hesap makinesine hızlı erişim, AI Search ile bilgisayarda arama yapma ve pencereleri masaüstüne indirilebilme olanağı tanıyor. Böylece bilgisayarda bir arama yapacağınızda ya da hesap makisini açmak istediğinizde menülerde aramanıza gerek yok, bu tuşlara basarak kolayca ulaşabiliyorsunuz. Her ne kadar bunlar üzerine pek konuşulmayacak basit çözümler gibi dursa da kullandıkça yararını anlayacaksınız diye düşünüyoruz. Özellikle ekran başında çalışırken bizim de sık sık ihtiyaç duyarak kullandığımız pencereleri masaüstüne indirme işlemi için bir tuş atanmış olması gayet akıllıca. Böylece her defasında klavyeden Windows + D tuş kombinasyonunu kullanmanıza gerek kalmıyor.

Huawei MateBook D16 (2022) Çevre Detayları

Evet, buraya kadar gerçekten de farklı detaylarla karşılaştık laptop’ta. MateBook D16 (2022)’nin tasarıma baktığımızda ise bir farklılık yok, Huawei’nin her zamanki MateBook’larından alışkın olduğumuz gibi güzel bir tasarımla karşılaşıyoruz. Yine alüminyum alaşımlı metal gövdenin kullanıldığı laptop geniş yapısına karşın oldukça hafif; sadece 1.7 kilogram ağırlığında. Ayrıca hiç de kalın sayılmaz, sadece 18.4 mm seviyesinde bir kalınlığı var. Böylece kolayca çantada falan taşıyabileceğinizi düşünüyoruz.

MateBook D16 (2022) de oldukça sade tasarlanmış bir MateBook. Uzay gri rengiyle güzel görünen laptop’ın iç yüzü fazlasıyla sade. Geniş geniş konumlandırılan derli toplu bir klavye, altında touchpad alanı ve yanlarda da bileklerinizi rahatlıkla dayayabileceğiniz palmrest bölgeleriyle hem şık hem konforlu duruyor. Laptop’ın bağlantıları da her 2 yana dağıtılmış. Sağ tarafta 2 adet USB 3.2 Gen1 portu, sol tarafta da 2 adet USB-C portu ile 4K çözünürlüğünde 60 kare görüntü aktarabilen HDMI 2.0 portu ve 3.5 mm girişi bulunuyor. Böylece fiziksel bağlantı açısından da ideal bir profil çiziyor laptop.

İşin kablosuz tarafı için ise Huawei ekstra bir dokunuşta bulunmuş ve bu laptop’ta ilk kez farklı bir anten sistemine başvurmuş. Metaline adını verdiği anten teknolojisini MateBook D16 (2022)’de kullanan Huawei, böylece Wi-Fi sinyallerinin daha iyi yakalanabilmesini sağlıyor. Metaline Anten Teknolojisi, sinyal dönüştürme verimliliğini yüzde 56 oranında artırabiliyor ve böylece Wi-Fi sinyalleri daha kararlı şekilde alınabiliyor. Ayrıca modem uzaktaysa, uzun mesafeli iletimde de bu anten zayıf sinyal koşullarında da performansa katkıda bulunuyor.

Huawei MateBook D16 (2022) Özellikleri Neler?

MateBook D16 (2022), şu ana kadar anlattığımız yeniliklerle sınırlı değil. Dizüstü bilgisayarın teknik kadrosunda da pek çok yenilik yapılmış durumda. Öncelikle laptop’ın, 12’inci nesil Intel H serisi işlemci ile donatılmış olması performans açısından çok iyi bir hamle olmuş. Zira bu işlemci, tam 14 çekirdekli yapıda olurken, bunların 6’sı performans odaklı olarak, diğer 8’i ise verimlilik odaklı olarak yer alıyor. Buradaki performans odaklı 6 çekirdek yoğun görevlerde kullanılıyor, küçük güç tasarruflu çekirdekler ise günlük görevlerde kullanılıyor. Verimlilik odaklı olarak 3.50 GHz frekansta çalışan işlemci, tam yük altında ise 4.70 GHz saat hızına ulaşabiliyor. Böylece yüksek performans sağlanabiliyor. Yani bu laptop’ta yüksek işlem performansı beklentisi içinde olabilirsiniz. Çizim yazılımları ya da video çalışmaları için uygun yapıda olduğunu söyleyebiliriz. İşin video kısmında da yer alan Intel Irix Xe grafik birimi yardımcı oluyor. Intel yeni seri işlemci ailesindeki Irix Xe gerçekten de geleneksel yerleşik grafik birimleriyle kıyaslanamayacak derecede başarılı, harici ekran kartı deneyimine yakın performans gösterebiliyor. Böylece iş odaklı kullanımlarda elinizi kuvvetlendiriyor.

Laptop’ta teknik kadroya ait yer alan diğer bileşenler olarak 16 GB RAM ve 512 GB PCIe SSD’nin kullanıldığını söyleyebiliriz. Böylece hem RAM hem SSD konusunda yeterli destek sağlanmış. Bu arada MateBook D16 (2022)’de Huawei Shark Fin fan tasarımı kullanılmış. Bu fan tasarımı sayesinde daha iyi soğutma sağlanırken, fan sesi de minimumda kalıyor.

Laptop’ın pil ömrü de gayet mobil kullanıma uygun. Pil ömrü günlük kullanımda sizi zora sokmayacak, ancak daha da güzel olan yanındaki şarj adaptörü. Huawei, MateBook’ların şarj adaptörlerini her yeni modelde daha da küçültüyor, yakında gerçekten telefon şarj adaptörü kadar olacak gibi görünüyor. Eski şarj cihazından yüzde 30 oranında daha küçük boyutta olan bu şarj adaptörü küçük boyuna karşın çok hızlı çalışıyor. 65W gücünde şarj edebilen SuperCharge destekli şarj cihazının kompakt boyutu sayesinde her zaman rahatlıkla yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Ayrıca bununla Huawei telefonlarını da şarj edebiliyorsunuz.

Huawei MateBook D16 (2022) Süper Cihaz Özelliği

Huawei, son dönemde tüm cihazlarını tek bir çatı altında birleştirmeye gayet ediyordu ve her yeni cihazında yer verdiği özellikler ve yazılım desteğiyle de artık bunu sağlamış durumda. Huawei, Süper Cihaz çatısı altında bir dizi özellik sunuyor. Daha önceki pek çok MateBook incelemesinde de bahsettiğimiz Çoklu Ekran İş Birliği bunlardan biri olurken, cihazların birbiriyle kolayca eşleşmesini sağlayan, cihazlarınızı daha iyi yönetebilmenizi sağlayan ve daha yüksek güvenlik seçenekleri sunan pek çok yararlı uygulama bir arada bulunuyor.

Huawei Multi-Screen Collaboration olarak da bilinen Çoklu Ekran İş Birliği özelliği, Huawei laptop’ları Huawei akıllı telefonları ile bir araya getiren ve bu sayede laptop’ın kullanımını diğer modellerden farklı bir çehreye büründüren oldukça faydalı bir uygulama. Bu özellik ile telefonunuzun ekranını laptop’a taşıyabiliyor ve böylece laptop karşısında çalışırken tüm telefon fonksiyonlarına da erişebiliyorsunuz.

Huawei, laptop ile telefonu birbirine bağlamak için Huawei Share özelliğini ve telefonun NFC özelliğini kullanıyor. Telefonu MateBook D16’ya dokundurduğumuz an telefon ve laptop birbirine bağlanıyor ve böylece telefonunuzun ekranı, laptop’ın ekranında beliriyor. Böylece bilgisayar başındayken de telefon ekranda yer alıyor, telefon ve bilgisayar arasında dosya paylaşımı yapabiliyor, telefonunuzu laptop üzerinden yönetebiliyorsunuz.

Çoklu Ekran İş Birliği özelliği yalnızca bu şekilde telefon ve laptop arasında sınırlı değil. Dilerseniz yine bir Huawei tableti de ayna modu, genişleme modu ve iş birliği modu şeklinde MateBook D16 (2022)’ye bağlayabilirsiniz. Eğer kullandığınız monitör Huawei MateView ise Huawei Cast+ protokolü üzerinden 2 cihazı birbirine kablosuz olarak bağlayabilir ve MateBook D16 (2022)’den monitöre kablosuz projeksiyon sağlayabilirsiniz. Yani seçenekler oldukça fazla.

Bunun yanı sıra bir diğer bahsedilmesi gereken konu Huawei Mobile Cloud olacak. Huawei Mobile Cloud, Huawei’nin, mobil ofisin yeni norm haline gelmesi ve kullanıcıların veri bulutlarına daha fazla ihtiyaç duymalarından yola çıkarak geliştirdiği, akılcı bir kullanıcı deneyimi için kullanışlı bir depolama çözümü. PC’ler için de kullanımda olan Huawei Mobile Cloud ile kullanıcılar dosyalarını PC üzerinden doğrudan şifreli bir bulut deposuna güvenli şekilde aktararak burada saklayabiliyor ve istedikleri zaman istedikleri yerden bu dosyalara erişerek yönetebiliyorlar. Bunu şu adresten (https://cloud.huawei.eu/pcclient/downloadPcClientPackage) indirip MateBook D16’ya yüklüyor ve Huawei Kimliğinizi oluşturarak oturum açıyorsunuz.

Buraya aktaracağınız dosyalara istediğiniz her an istediğiniz her yerden erişebileceğiniz gibi, aynı zamanda aynı kimlik bilgileri ile giriş yaptığınız diğer Huawei cihazlarınızdan da erişebiliyorsunuz. İşte Süper Cihaz adı da bir anlamda burada kendini hatırlatıyor. Buradaki dosya ve dokümanlarınız kullandığınız tüm cihazlarınızla anında senkronize ediliyor ve böylece tüm cihazlarınız her zaman güncel oluyor.

Sonuç

Evet, Huawei MateBook D16 (2022) gerçekten de başarılı özelliklere sahip güzel bir laptop olmuş. Yenilenen güçlü teknik kadrosu bir yana, Huawei’nin bu modelinde ilk kez kullandığı yeni özellikler laptop’ın kullanımını çeşitlendiren yerinde detaylar. Sonuç olarak yüksek performansta yeniliklerle donalı bir dizüstü bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız yakından değerlendirebilirsiniz diyebiliriz. Özellikle kullandığınız telefon, tablet ve monitör de Huawei’den ise, o zaman zaten bu laptop elinizi tamamlayacak tek noksan.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook D16 (2022)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
USB 3.2 Gen 1 2 adet
USB-C 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11
İşlemciIntel Core i7-12700H
Çekirdek Sayısı14
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok