Tabletlerde değişen bir şey yok; Chromebook'lar tepe taklak...

IDC, tablet ve Chromebook satışlarının karnesini açıkladı: Tabletler için değişen bir şey yok; Chromebook'lar içinse işler tepetaklak olmuş gibi görünüyor.

Google'a kötü haber: Chromebook'lar tepe taklak oldu

Analiz firması IDC, tablet ve Chromebook sevkiyatlarının ikinci çeyrek karnesini açıkladı. İkinci çeyrekte, tabletlerdeki yıllık büyüme %0,15 ile çok düşük kalsa da, aynı dönemde Chromebook'lar %51,4 gibi önemli bir düşüşe sahne oldu. Chromebook segmentinde en büyük kaybı yaşayan, %78,6'lık bir düşüş kaydeden HP oldu.

İlk beş tablet şirketi ve yıldan yıla performanslarına bakıldığında, Apple’ın artık %31 piyasa payına sahip olduğu görülüyor. Samsung’un %10,63 gerileme ile %18,1 piyasa payına gerilerken, %13,6 ile Amazon (%26,92), %8,7 ile Lenovo (-%25,67), %5,3 ile Huawei (-%0,16) listenin ilk beşini tamamlıyor.

Chromebook'lar tarafında ise Dell Technologies %25,5 piyasa payı ile ilk sırayı alırken (-%15,5), %22,6 ile Acer Group (-%28,9), %19,4 ile Lenovo (-%54), %15,6 ile HP (-%78,6) ve %6,2 ile Samsung (-%27) ilk beşi oluşturuyor.

Chromebook üreticileri tarafında düşüşler kesinlikle daha fazla hissedilmiş olsa da, IDC araştırma yöneticisi Jitesh Ubrani umutlu olduğunu söylüyor. Okulların muhtemelen her öğrenci için dizüstü bilgisayar satın almaya devam edeceğini ve Chromebook'ların okullarda popüler olması nedeniyle gelecekte de başarılı olmaya devam etmeleri gerektiğini belirtiyor.

Okulların Eylül ayında yeniden başlamasıyla Chromebook üreticileri, eğitim kurumlarının ihtiyaç duydukları donanımı satın almasıyla satışlarında bir artış görebilir. Ama bu artışın, yaşanan düşüşü ne kadar telafi edebileceği belli değil.