İflas eden edene... Elektrikli araçların üzerinde kara bulutlar dolaşıyor

Büyük umutlarla yola çıkan elektrikli araç üreticileri yeterince ilgi görmeyi başaramayınca iflas bayrağını çekmek zorunda kalıyor ve bu başarısızlıklar, tüketicinin teknolojiye olan güvenini sarsıyor olabilir.

Elektrikli araçların üzerinde kara bulutlar dolaşıyor

Kaliforniyalı iddialı elektrikli araç start-up'ı Fisker, umut ettiği satışlara bir türlü ulaşamadığı için zor günler yaşıyor. Son raporlar şirketin yakında iflas başvurusunda bulunmak zorunda kalabileceğini ve şirketin azalan nakit rezervleri nedeniyle devam etme kabiliyeti hakkında önemli şüphelerin oluştuğunu gösteriyor.

Bu, 450 küsur Fisker çalışanı ve şirketin işlerine bağımlı uydu şirketleri için açıkça kötü bir haber. Ancak bu aynı zamanda şirkete güvenen ve Ocean modeli için zor kazandıkları parayı teslim eden yaklaşık 4.700 müşteri için de bir darbe.

İflas eden edene

Bu sorun sadece Fisker'ı da bağlamıyor. Gelişmekte olan elektrikli araç endüstrisi de bu iflaslardan olumsuz etkileniyor ve tüketici güveni kayboluyor. Tesla'nın bir başarı öyküsü olarak piyasada yer alması pek anlam ifade etmiyor çünkü diğer elektrikli araç üreticileri başarılı olamıyor. Elektrikli kamyonet üreticisi Lordstown Motors da Haziran 2023'te iflas başvurusunda bulunmuştu.

Kaliforniya merkezli Indi EV de birkaç ay sonra aynı şeyi yaparken, gelecek vaat eden Çinli elektrikli araç şirketi WM Motors da aynı dönemde ticareti durdurdu ve 2019'dan bu yana fokurdayan Çin'in çekişmeli iç pazarında yükselen ancak kaçınılmaz olarak tükenen yüzlerce genç elektrikli araç girişimcisine katıldı.

Dünya çapında başka üreticilerin de kısa zaman içinde iflas başvurusu yaptığı biliniyor.

Araçlar, kullanım ömrü boyunca servis, bakım ihtiyaçları için ve işler ters gittiğinde hazır bulunabilecek güvenilir bir uzman ağına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, iflas eden, kapanan her elektrikli otomobil üreticisi, yeni şirketlerin başarılı olma şansını daha da azaltıyor ve tüketiciler yatırımlarını bu şirketlere bağlamamayı tercih ediyorlar.