İki kadından Apple’a AirTags davası: “Eski sevgililerimiz bizi takip ediyor”

Apple’ın küçük takip cihazları AirTags, bir kez daha mahkeme salonlarına taşındı. Bu sefer davayı açan iki kadın, Apple’ı yeterli önlem almamakla suçluyor.

İki kadından Apple’a AirTags davası

İki kadın, Apple’ın AirTag cihazlarının eski partnerleri tarafından hareketlerini gerçek zamanlı olarak izlemek için gizlice kullanıldığını iddia ederek Apple'a dava açtı.

Toplu dava, Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde açıldı. Davacılar, Apple’ı istenmeyen takipçilerin insanları gözetlemek için AirTag'leri kullanmasını önlemek amacıyla etkili güvenlik önlemleri uygulamamakla suçluyor.

Apple AirTags geçtiğimiz yılın Nisan ayında kullanıma sunulmuştu. Bu cihazlar yaklaşık bir madeni para boyutunda ve normalde anahtarlıklara, sırt çantalarına, cüzdanlara ve diğer eşyalara takılarak, kaybolduklarında kolayca bulunmalarını sağlıyor. Ancak insanlar, 29 dolarlık cihazın tacizciler tarafından kurbanlarını takip etmek için kolayca kötüye kullanılabileceği ve istismar edilebileceği konusundaki endişelerini sıklıkla dile getirdi ve getirmeye de devam ediyor.

Davacılardan biri olan Lauren Hughes, üç aylık ilişkileri sona erdikten sonra, Ağustos 2021'de eski erkek arkadaşının onu takip etmek için bir AirTag kullandığını öğrendi. Eski sevgilisi evinin önüne bazı eşyalar bıraktıktan sonra, taşınmaya ve geçici olarak bir otelde kalmaya karar verdi ve bu sırada telefonunda bilinmeyen bir AirTag'in onunla seyahat ettiğini belirten bir bildirim aldı. Arabasının tekerlek yuvasında keçeli kalem ile boyanmış ve plastiğe sarılmış olarak bir AirTag buldu. Taşındıktan sonra eski erkek arkadaşı, yeni mahallesindeki bir yemek kamyonunun fotoğrafını internete yükledi. Davada belirtilene göre resmin altında #airt2.0 hashtag'i ve göz kırpan bir yüz vardı.

Mahkeme belgelerinde yalnızca "Jane Doe" (ABD ve BK’de ismi bilinmeyen veya verilmeyen kadınlar için kullanılan isim) olarak anılan ikinci davacı, eski eşinin AirTag kullanarak onu gözetlemek için cihazı çocuklarının sırt çantasına yerleştirdiğini söylüyor. Şikayette belirtilene göre, ilk AirTag'i devre dışı bırakmaya çalıştıktan sonra yeni bir tane daha ortaya çıktı.

Davada, AirTags için "sadece 29 dolarlık fiyatıyla, tacizcilerin ve istenmeyen takipçilerin tercih ettiği silah haline geldi" deniliyor.

Apple, davayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Şubat ayında şirket, AirTags için yayınladığı bir güncelleme ile, iPhone’unun yakınlarında bilinmeyen bir AirTag varsa insanları uyarmaya başladı.