İki kardeş, sadece birkaç saniyede 25 milyon dolarlık kriptoyu nasıl çaldı?

Kripto paraların güvenliği konusunu yeniden gündeme taşıyan bir olayda iki kardeş, 25 milyon dolarlık Ethereum çaldı. Peki bu olay nasıl yaşandı?

İki kardeş, sadece birkaç saniyede 25 milyon dolarlık kriptoyu nasıl çaldı?

ABD'de yaşanan ilginç bir olay, kripto para dünyasında güvenlik konusunu tekrar gündeme getirdi. Federal savcıların el attığı olayda, 25 milyon dolarlık kripto para çalmakla suçlanan iki kardeş tutuklandı. İddiaya göre bu iki kardeş, Ethereum kripto ağında, sadece birkaç saniyelik işlemle 25 milyon dolarlık hırsızlık gerçekleştirdi.

Hırsızlıkla suçlanan Anton Peraire-Bueno ve James Peraire-Bueno kardeşler, MIT'de matematik ve bilgisayar bilimi okudular ve "ülkenin en prestijli üniversitelerinden birinde" edindikleri becerileri Ethereum ağındaki açıkları tespit etmek için kullandılar. Kardeşler elektronik dolandırıcılık, elektronik dolandırıcılık komplosu ve kara para aklama komplosu ile suçlanıyor.

Soygun birkaç saniye içinde gerçekleştirilmesine rağmen, belgelere göre kardeşler bunu planlamak için aylar harcadı. İddianamede, Peraire-Bueno kardeşlerin Aralık 2022'den itibaren saldırıyı "dikkatli bir şekilde planlayıp gerçekleştirdiği" iddia ediliyor. Kardeşlerin, dört aşamalı planlarını ortaya koyan "çevrimiçi bir belge" oluşturdukları da söyleniyor. Bu online sayfa sayesinde kardeşler bir dizi Ethereum doğrulayıcı kurdular. Savcıların iddiasına göre, aylar öncesinden davranışlarını inceledikleri üç tüccarı hedef aldılar ve tüccarların kullandığı botları çekmek için "bir dizi test işlemi veya 'yem işlemi'" düzenlediler.

Savcılar, kardeşlerin Etherum'un kodundaki bir güvenlik açığından yararlandığını ama artık bu açığın yamalandığını iddia ediyor. Adalet Bakanlığı'nın basın açıklamasındaysa şöyle deniyor: "İki kardeş, dolandırıcılıkla beklemede olan özel işlemlere erişim elde ettiler ve bu erişimi belirli işlemleri değiştirip, kurbanlarının henüz transfer aşamasında olan kripto para birimlerini kendi hesaplarına çekmek için kullandılar."

Tüm dengeleri sarsabilir

Bu noktada sorunun, sadece 25 milyon dolarlık bir hırsızlık olmadığı anlaşılıyor çünkü bu olayla beraber, kimsenin müdahale edip şifrelerini çözemeyeceği söylenen kripto para ekosisteminde, aslında insanların cüzdanlarından para çalmanın mümkün olduğu anlaşılıyor. Şu anda dünyada binlerce farklı kripto para birimi bulunuyor ve her biri farklı algoritmalarla çalışıyor, Ehereum'da olduğu gibi pek çoğunda benzer bir hırsızlığı mümkün kılacak açıklar bulmak da olası görünüyor. Dolayısıyla bu dolandırıcılık olayından sonra kripto para sistemlerine güvenin azalması söz konusu olabilir.

Kripto para piyasası hakkında bir diğer endişe de yakında kuantum bilgisayarların hayata geçecek olması. Bu yeni ve güçlü bilgisayarların kripto para cüzdanlarının şifrelerini çok kolay kırabileceğine dair korku var. Dolayısıyla, kripto paraların ekonomide asıl unsur haline gelmesinden önce bu endişelerin giderilmesi şart.