İlk 8K Yayın Japonya'da Yapıldı!

Evet, 8K yayın resmi olarak hayatımıza girdi. İlk yayın Japonya'da yapıldı! Peki, nasıl izleyeceğiz?

8K yayın, resmi olarak başladı

8K görüntü teknolojisi bir süredir test aşamasındaydı biliyorsunuz. Özellikle Japonya'da bu konu üzerine büyük uğraş veriliyordu. Sonunda bunun karşılığını da aldılar ve ilk 8K yayın Japonya'da başladı.

Birkaç yıldır test aşamasında olan ünlü Japon kanal NHK, 8K ve 4K yayınlarını halkın kullanımına sundu. 8K görüntünün yanı sıra 22.2 ses kanalı ile yayın yapan NHK, ilk 8K film olarak ise 2001: A Space Odyssey'i seçmiş. BBC'nin Warner Bros ile yaptığı söyleşiye göre, orijinali 70mm olan 2001: A Space Odyssey, 8K yayın için özel olarak yeniden taranmış.

8K yayını nasıl izleyeceğiz?

Elbette 8K teknolojisinin henüz ilk günleri. Prototip olanlardan satın almadılarsa henüz kimsede bir 8K TV yok, ancak yakın gelecekte hayatımıza girecekler. Öte yandan 8K yayınları izlemek için özel bir uydu alıcıya da ihtiyaç var. Yine HDMI 2.1'yi de beklemek gerekiyor.

Fiyat konusunu tamamen bir kenara koyuyoruz; zira bu teknoloji elbette özellikle ilk aşamada pahalı olacak. Sharp'ın geliştirdiği 8K Hi-Vision-ready TV'nin fiyatı 6600 Dolar. Şimdilik tek tük görünse de 8K TV'lerin birkaç yıl içinde yaygınlaşması bekleniyor. Özellikle 2020 yılında Japonya düzenlenecek olan olimpiyatlar, 8K'nın bir nevi tanıtım etkinliği de olacak.

Okuyucu Yorumları