Pirate Library Mirror, insanlığın tüm korsan bilgi birikimini kaydedecek

Pirate Library Mirror, insanlığın tüm bilgi birikimini koruma altına almayı hedefliyor. Sorun ise, bunun yasal olmaması...

İnsanlığın tüm bilgi birikimini kopyalıyorlar; ama korsan olarak!

İnsanlığın bilgi birikimini kayıt altına alıp korumayı hedefleyen yeni bir proje başlatıldı. Ancak küçük bir sorun var: Bu proje, yasal değil. Zira adından da anlaşılabileceği gibi, Pirate Library Mirror (Korsan Kütüphanesi) korsan kopyaları dağıtılan içerikleri arşivliyor. Özellikle kitaplara odaklanıyorlar, ancak bu kapsamın zamanla genişleyeceği düşünülüyor.

İlk etapta Z-Library olarak bilinen ve gazete yazıları, akademik metinler ve genel ilgi alanına yönelik kitapları yasal olmayan bir şekilde arşivleyen sistemin yedeği alınacak. Z-library kullanıcılara günde 10 kitabı bedava indirme hakkı veriyor, bu sınırın üzerine çıktığında kullanıcılar para ödemek zorunda kalıyor.

Söz konusu servis, 7 TB büyüklüğünde ve birçok ülkede yasaklı. Projeyi başlatanlar, bu servisin zamanla kapatılabileceğini, bu yüzden de bu içeriğin heba olmamasını sağlamak için arşivlemeye karar verdiklerini söylüyorlar. Yasal konularda sorun yaşamamak için, Pirate Library Mirror üzerinde araştırma yapılıp içerik indirilecek bir indekse sahip olmayacak. Ancak yine de torrent üzerinden çalıştığından ve TOR ile erişim sağlandığından dolayı, gri bir alanda yer alıyor.

İçeriğin telif hakkına sahip olmayacaklarını da hatırlatalım...