İnsansı robot Optimus, Elon Musk'ı bir kez daha alay konusu yaptı

Elon Musk'ın insansı robotu Optimus'un gömlek katlarken çekilen görüntüleri, ünlü milyarderi bir kez daha utandırdı.

Elon Musk, Tesla’nın insansı robotu Optimus’un bir gömleği katladığı yeni bir video yayınladı. Musk, takip eden bir X gönderisinde robotun otonom olarak çalışmadığını kabul etse de, robot teknolojilerinin geleceğiyle ilgilenen herkes için oldukça ilgi çekici bir videoydu. Ancak bu videonun yakından incelenmesi, bunun robot destekli yaşam teknolojilerinde ileriye doğru büyük bir sıçramadan ziyade bir sihirbazlık numarasına daha yakın olduğunu gösteriyor.


Elon Musk, Optimus'un tişört katladığı anları paylaştı

X’te paylaşılan videoda, Optimus’un sepetten bir tişört çıkartması ve iki elini kullanarak gömleği dikkatlice katlaması izlenebiliyor. Musk’ın kendisi de X üzerinde yaptığı paylaşımda “Optimus bunu henüz otonom olarak yapamıyor, ancak bunu kesinlikle tamamen otonom olarak ve keyfi bir ortamda yapabilecek (sadece bir gömleği olan kutulu sabit bir masaya ihtiyaç duymayacak)” dedi.

Ancak videoyu izleyen dikkatli izleyiciler, ekranın sağ alt köşesinde bir şeyin hareket ettiğini fark ettiler. Bir mühendis, ekranın dışında robotun nasıl hareket etmesi gerektiğini dikte ediyor gibi görünüyordu. İzleyiciler bir elin sahneye girdiğini görebiliyor, bu da sağ tarafta robot tarafından taklit edilen hareketleri yapan bir kişinin olduğunu öneriyor. Ve ne yazık ki, bu tür bir teknoloji tam olarak yeni değil; hatta 1960’lı yıllardan beri var.

Örneğin Disney, 1964 yılında benzer bir teknolojiyle New York Dünya Fuarı için bir cazibe merkezi yarattığında bunun bir örneği görülüyordu. Disney, fuarın Illinois pavyonu için ayağa kalkabilen, çeşitli uzuvlarını gerçeğe yakın bir şekilde hareket ettirebilen ve konuşma yapabilen robotik bir Abe Lincoln oluşturmuştu. Ve tüm bu hareketler, hareketleri robot tarafından kopyalanan bir kişi kullanılarak programlandı.

Dolayısıyla Tesla gibi bir şirketin robot teknolojisiyle uğraştığını görmek güzel olsa da, uzun bir süredir beklenilen bu gelecek sözüyle evlerimizi robot hizmetkarlarla paylaşmadan önce halen uzun bir yolumuz var gibi görünüyor. Hatta Optimus’un, DARPA gibi yerlerde görülen robotlara yaklaşmaktan ziyade, 1964’teki teknolojiye göre bile çok fazla ilerlemediği söylenebilir.

Musk, 2021 yazında yeni Optimus robotunu, gerçek bir robot yerine dans eden bir insanı öne çıkararak duyurduğunda da alay konusu olmuştu. Boston Dynamics gibi ciddi robotik şirketler ters takla atabilen robotlarını gösterirken, Musk, robot kıyafeti giymiş bir kişiyle hayali bir gelecekten bahsediyordu. Yine de pek çok kişi, bir gün ev işlerini yapabilecek uygun fiyatlı bir robot üretebileceğini umarak Musk’ı övmeye devam etti.

Tesla’nın robotik alanındaki diğer liderleri yakalamak için çok daha büyük atılımlar yapması gerektiği açık. Elbette Musk ve ekibinin rakiplerine yetişmesi kesinlikle mümkün. Uzaya ulaşma yolunda çok sayıda roketin parçalanmasını pek umursamayacak kadar kaynağınız varsa, teknolojik atılımları gerçekleştirmek biraz daha kolay olabiliyor. Ancak paylaşılan en son videolarda gördüğümüz teknoloji, Disney’in 60 yıl önce geliştirdiği teknolojilerden çok da gelişmiş değil.