Instagram'ın başı dertte: Threads isminin yeni bir sahibi daha çıktı

Threads adlı bir yazılım şirketi, Meta'nın alan adını satın almaya çalıştığını ve bunu başaramayınca kendisini Facebook'tan attığını söylüyor. Üstelik bu nedenle Meta'yı dava etmeye de hazır görünüyor.

Instagram'ın başı dertte: Threads isminin yeni bir sahibi daha çıktı

Threads Software Limited adlı İngiltere merkezli bir yazılım şirketi, Threads adını kullanması nedeniyle Meta’ya karşı yasal işlem başlatabileceğini söylüyor. 2012’den beri Threads ticari markasına sahip olduğunu söyleyen şirket, işletmelerin telefon çağrılarını, e-postaları ve diğer mesajları takip etmesine yardımcı olmak için yapay zekayı kullanan bir “akıllı mesaj merkezi” sunuyor.

Threads Software Limited, Meta avukatlarının Nisan 2023’ten başlayarak yazılım şirketinin thread.app alan adını satın almak için dört ayrı girişimde bulunduğunu ve sonunda şirketin Facebook hesabını kapattığını iddia ediyor. Şirket yaptığı açıklamada “tüm teklifleri reddedildi" dedi ve ekledi: “Alanın satılık olmadığı Meta’nın Instagram hesabına açıkça belirtildi. Meta’nın Instagram’ı Temmuz 2023’te ‘threads’ sosyal medya platformunu duyurdu ve Threads Software Limited’i Facebook platformundan kaldırdı.

Yazılım şirketi, Meta’ya Threads adını kullanmayı bırakması için 30 gün süre verdiğini ve sosyal medya şirketinin bunu reddetmesi halinde “Birleşik Krallık mahkemelerinden tedbir talebinde bulunacağını” söyledi. Threads Software’in CEO’su John Yardley yaptığı açıklamada, Meta’ya dava açmanın kolay bir karar olmadığını ancak işletmenin şu anda dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birinden gelen ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Meta konu hakkında henüz bir yorum yapmadı. Meta’nın thread.app için ne kadar para teklif ettiği belli değil, ancak Yardley’in açıklamaları, aranan bir alan adını veya kullanıcı adını güvence altına almak için arka planda yapılabilecek müzakerelere nadir bir bakış sunuyor.

İlk Threads vukuatı bu değil

Meta’nın Twitter rakibini piyasaya sürdüğü dönemde Threads adını kullanan tek şirketin yazılım üreticisi olmadığını belirtmekte de fayda var. Örneğin Amerikalı moda ürünleri satıcısı American Threads, Instagram’ın Threads platformunun başlatıldığı sırasında Instagram’da @Threads kullanıcı adına sahipti. Meta, hizmet başlatıldığı sırasında Instagram üzerinde @threadsapp adını ve Threads üzerinde threadsapp.net adını kullanıyordu.

Bir ay sonra, mağazanın Instagram hesabının kullanıcı adları herhangi bir açıklama yapılmadan @americanthreads (ve Threads'te americanthreads.net) olarak değiştirilirken, Meta @Threads kullanıcı adının kontrolünü üstlendi. Giyim markasının temsilcileri konu hakkında bir yorum yapmamış olsa da, Meta’nın bir yıldan uzun bir süre önce Instagram’da @Meta kullanıcı adını sessiz bir şekilde kontrolüne almasına oldukça benziyor. Bu kullanıcı adı da META adlı bağımsız bir motosiklet yayını olan ayrı bir kuruluş tarafından da kontrol ediliyordu, ancak hesap daha sonra herhangi bir açıklama yapılmaksızın sosyal ağ tarafından ele geçirildi.

Dergi olan Meta’nın temsilcileri, hesaplarının nasıl el değiştirdiğine dair hiçbir zaman doğrudan yorum yapmamış olsa da, Facebook’un isim değişikliği kararını öğrenmenin onlar için "büyük bir dehşet" olduğundan bahsetti. Derginin kurucu ortağı, daha sonra silinen bir blog yazısında “Bir düğmenin çevrilmesiyle kimliğimiz aniden sulandı ve adımızın boşa çıkıp kontrolümüz dışında bir şeye sürüklenmesini izledik” yazdı. Dergi artık Vahna adını kullanıyor.

En azından şimdilik, Threads Software Limited adından vazgeçmek istemiyor ve farklı bir sonuç bekliyor gibi gözüküyor. Bir blog yazısında “son 10 yılda Threads ismine büyük bir yatırım yaptık ve sırf Meta, bir mesajlaşma hizmeti için zaten bulduğumuz ismi beğendi diye bu yatırımı iptal etmek zorunda kalmak istemedik” diye yazdılar ve eklediler: “Meta’nın ürünüyle karıştırılmayı önlemek için hizmet adını değiştirmemiz, hizmeti teknolojik liderliği kaybetmemize yetecek kadar geriletebilir.