Intel, bir kez daha aldatıcı performans sonuçları vermekle suçlanıyor

Intel, bir kez dada gerçek CPU performansını manipüle etmekle suçlanıyor. Ve bu suçlamayı yapan en büyük rakibi AMD değil...

Intel, bir kez daha aldatıcı performans sonuçları vermekle suçlanıyor

En yeni Intel 14. nesil masaüstü i9-14900K ve i5-14600K işlemcilerinin performans anlamında kesinlikle başarılı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bunun karşılığında çok yüksek güç gereksinimlerine sahipler. Şirket, potansiyel müşterilerini Intel’in neden daha iyi bir seçim olduğuna ikna etmenin yollarını arıyor. Son zamanlarda, şirketin AMD’nin CPU adlandırma şemasını “sahte ilaç satışı” ile karşılaştırdığı “Temel Gerçekler” adlı bir pazarlama PDF’si bile internete sızmıştı.

Şimdi ise Intel, SPEC (Standart Performans Değerlendirme Kurumu) tarafından “523.xalancbmk_r” ve “623.xalancbmk_s” kriterlerini etkileyen belirli optimizasyonların Intel oneAPI DPC++ derleyicisine entegre edildiğini tespit ettiği için kıyaslama puanlarını şişirmekle suçlanıyor. Bu kıyaslamalar Xalan ve XSLT (eXtensible Stylesheet Language Transformations) çıktısını değerlendiriyor.

Phoronix tarafından tespit edildiği üzere, Intel’in Xeon Platinum 8480+ (Sapphire Rapids) SPEC CPU 2017 Tamsayı Hızı Sonucunda, derleyici veri notları şu şekilde: “SPEC, bu sonuç için kullanılan derleyicinin, dar uygulanabilirliğe sahip bir dönüşüm gerçekleştirmek için SPEC kodu ve veri kümesine ilişkin ön bilgiyi kullanarak 523.xalancbmk_r / 623.xalancbmk_s kıyaslamalarının performansını özellikle artıran bir derleme gerçekleştirdiğine karar verdi.”

Bu nedenle SPEC, SPEC 2017 Çalıştırma ve Raporlama Kurallarının 14 numaralı kuralına göre bu optimizasyonu iptal etmeye karar verdi ve böylece 2.600’den fazla sonuç kaldırıldı: “Geniş uygulanabilirliğe sahip optimizasyonları teşvik etmek amacıyla (bkz. kural 1.4 https://www.spec.org/cpu2017/Docs/runrules.html#rule_1.4), SPEC artık bu optimizasyonu kullanarak sonuçları yayınlamayacaktır. Bu sonuç, tarihsel referans amacıyla SPEC sonuç veritabanında bırakılmıştır.”

AMD ve Intel gibi şirketler, işlemcilerinin IPC’sini (saat döngüsü başına talimatlar) göstermek için sıklıkla SPEC sonuçlarını kullanır. Belki de bu, Intel’in Xeon CPU’larının AMD’nin EPYC’sinden üstün olduğunu gösterme girişimi olabilir. Bunun nedeninin de muhtemelen AMD’nin veri merkezlerindeki payının artmaya devam etmesi olduğu tahmin edilebilir.