Intel'in yeni canavarı Sandy Bridge testte!

CHIP Online, Intel'in yeni canavarı Sandy Bridge'i A'dan Z'ye inceledi...

GHz'e karşı Sandy Bridge

İntel Gigahertz rekorları olmadan da yapabileceğini gösterdi. İntel Sandy Bridge ile yüksek sayılar yerine yeni özelliklere konsantre olmuş. Chip Online sizin için yepyeni Sandy Bridge işlemcisini dizüstü ve masaüstü bilgisayar platformlarında test etti.

Intel 2008 yılında Nehalem ile Core jenerasyonunu, bununla birlikte Thron'dan Core-2-Duo, Quad ve -Extreme işlemcilerini çıkardı. Yaklaşık bir yıl önce Westmere ile birlikte ana karttaki grafik bağımsızlığı işlemciye taşındı. Şimdi yeni atılımın zamanı : Sandy Bridge. Yeni bir mimariye sahip olan Sandy Bridge, çekirdek sayısı ve saat hızı çokluğu dikkate alınmadan yenilikler sunuyor.

Detaylarla Sandy Bridge mimarisi

Intel, Sandy Bridge ile yeni bir işlemci mimarisi sunuyor. Sandy Bridge Tik-Tak prensibi içinde bir "Tak".

Eski ayaklı saatinizin çıkardığı "Tik-Tok"lar Intel tarafından uyarlandır. Sandy Bridge'de de kullanıldığı gibi bir "Tok" yeni mikro mimariyi tanımlıyor. Intel yeni işlemcisini Core i3, i5 ve i7'ninde içinde bulunduğu Core işlemcilerin ikinci jenerasyonu olarak adlandırıyor. Bir "Tik" ise yeni ve daha küçük üretim boyunu temsil ediyor. Sandy-Bridge işlemciler 32 nm boyutunda üretildi. Aynı mimariye sahip "Ivy Bridge" işlemci ise 22 nm boyutlarına sahip olacak. Yani Ivy Bridge öngörüldüğü üzere klasik bir "Tik" olacak.

Sandy Bridge'e genel bakış

Sandy Bridge'e genel bakış

Sandy Bridge işlemciler temelde İntel'in Westmere ile başladığı serinin devamıdır. İşlemcinin temel elementi Westmere'e çok daha hızlı olacak yerleşmiş grafik çekirdekleridir. Zaten yeni mimarinin sebebi çip yerleri açmak ve 1155 soketi için yer bulmaktır. En önemli özelliği ise işlemci çekirdeği, grafik, sistem ajanı ve LLC( Last Level Cache)'nın hızlı birbirleriyle iletişime geçmesini, verilerin alıcıya her zaman en kısa yoldan ulaşmasını sağlayan yüzük bağlantısıdır.

Daha önce bahsettiğimiz sistem ajanı da yeniliklerin arasında yer alıyor. Bu kapsamda PCI-Express, DMI, bellek ve görüntü motoru için kontrol sağlanıyor. Yüzük sistemi arasındaki bağlantı sayesinde tüm veriler yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süresi ile çekirdeklere veya grafik motoruna taşınabiliyor. Pratikte tanıdığımız L3 önbelleklerin işini yapan tüm LLC, çekirdekler arasında eşit olarak dağıtılıyor. Oda çekirdekler gibi aynı saat ile yönlendiriliyor ve saniye 96 GB'ta kadar çıkan bir bant genişliğine ulaşabiliyor,ayrıca ayrı bir grafik birimi de mevcut.

Detaylarla yeni grafik

Detaylarla yeni grafik

Yıllardır ana kartlarda "On-Board" diye tabir ettiğimiz grafikler mevcut. Bu sadece bazı durumlarda insanları tatmin ediyor. Westmere'de olduğu gibi, entegre edilmiş grafik birimleri standart masaüstü uygulamalarında performans açısından tatmin etti. Bu set ile değişimin vakti geldi. Intel grafik birimini tekrar işlemciye yerleştiriyor, ring sistemine entegre ediyor ve LL-Cache erişimi sağlıyor. Bu şekilde teoride daha fazla güç mümkün hale geliyor. Her işlemciye 2 ayrı grafik birimi takılıyor.

Core i3'ten Core i7'ye kadar birçok işlemciye "HD Graphics 2000" entegre ediliyor. 6 EU(yürütme birimi) ile geliyor ve işlemci modeline göre 650 veya 850 MHz saat hızı ile çalışıyor. Yüzük integrasyonu ve Turbo Boost 2.0 sayesinde grafik çipi çekirdeklere overlock edilebilir.

Intel Sandy Bridge ile çıkarttığı bir versiyon ise K-CPU-Versiyonlarına özel gelen "HD Graphics 3000" . Bu K işlemciler (örnek olarak Core i7 2600K) potansiyelleri zorlayacak Overlock fanlarının işine yarıyor. 12 yürütme birimiyle ve HD 2000 ile aynı saat hızında HD 3000 bir AMD Radeon HD 5450 düzeyinde.

Yeni işlemci modelleri
Sandy Bridge'le birlikte Intel 14 yeni masaüstü işlemcisi piyasaya sürecek. Düşük özelliklilerden yüksek modellere kadar her şey var. Şuan itibariyle Hexacore( 6 çekirdekli) işlemciler ve buna uygun Extreme Edition'lar dışında her model var.

Test : Core İ7-2600K + Inel DH67BL (H67)

Test : Core İ7-2600K + Inel DH67BL (H67)

Intel test amacıyla yeni nesil işlemci Core i7-2600K'yı bize yolladı. Bizde bu yeni işlemciyi enine boyuna inceledik. Sonuçları aşağıda görüyorsunuz.

Entegre edilmiş grafik işlemcisine bir şans vermek için harici bir ekran kartından vazgeçtik. Intel tarafından gönderilen ana kart DH67BL adında geliyor ve H67 yonga setiyle donatılmış. Ana karta lehimli olarak bir adet ses ve ağ yongası bulunuyor. Bunun dışında bir adet PCI-E x16 slotu, 2 adet PCI-E x1 slotu, 1 adet PCI yuvası, 5 SATA portu ve USB 3.0 portları var. İntel bir kez daha USB 3.0 portunu yonga setine yerleştirmeye karar vermiş bu şekilde bunu harici bir çözüm haline getirmiş. Anakart USB, eSATA ve LAN gibi standart girişlerin dışında ayrıca DVI ve HDMI desteği sunuyor.

İşlemci bir soğutucu ile birlikte geliyor. Satışa çıkacak olan versiyonunda da bunun olacağını düşünüyoruz. Diğer özellikleri denemek için 4GB 1333 MHz DDR3 belleğimizi sisteme taktık. Depolama alanı olarak da Samsung'un 500 GB hard diskini kullandık. Ve işletimim sistemizde Windows 7 Home Premium 64 bit'ti.

Performans Ölçümleri

Performans Ölçümleri

Yepyeni bir mimari ve bununla gelen yeniliklerle birlikte, bu platformda eskiyi olan bağımlılığı kırmak zor olabilir. Bu nedenle bizde direkt olarak "eski" işlemcilerle karşılaştırmaktansa hangi yönden daha iyi yada daha kötü olduğu gösterdik. Grafik birimi sadece DirectX 10.1'i desteklediği için DirectX11-Benchmarks ve 3DMark 11'den vazgeçmek zorunda kaldık.

İşlemcinin asıl gücünü görmek için CineBench R10 programını kullandık. Bilgisayarınızı test eden bu program örneğin Core i7 980X işlemciyle yaptığımız 12 konulu testi 40 saniyede tamamladı. Mimarisiyle güç kazanan Intel i7-2600K aynı testi (4 boş konu ile) 38,5 saniyede geçti. Yeni CineBench R11.5'te de işlemci 6,87 puan alarak AMD-Hexacore'un üzerinde, ama Core i7 980X'in altında olduğunu gösterdi. PCMark Vontage ise tüm sistem değerlendirmesinde 8.960 puana ulaştı.

Özet : Yeni işlemci teknolojisi

Özet : Yeni işlemci teknolojisi

Yeni bir işlemci teknolojisi her zaman etkileyicidir. Sandy Bridge'de bu konuda bir istisna değil. MHz ve çekirdek yarışı yerine Intel daha çok anlamlı yenilikler yapmaya, kullanıcılara ucuz yolla çok şey sunmaya, konforlarını arttırmaya (entegre edilmiş grafik işlemcisi) ve kullanıcıların kendilerine en uygun işlemciyi bulmasına( birçok işlemci seçeneği ) odaklanmış. Tabi ki Intel AMD serilerini alt etmek için Hexacore'u Extreme-Edition olarak 1000 Euro'ya piyasaya sürebilirdi. Şuan aynı etkiyi Core i7 980X işlemcisiyle yaptı.

Gerçek oyuncular için entegre edilmiş grafik işlemcisi bir alternatif değil, çünkü performans açısından giriş seviyesi bir ekran kartı düzeyinde. Ama yine de bu ekran kartıyla da birçok şey yapabilirsiniz. Youtube HD'den Blu-Ray filmlere kadar problemsiz bir şekilde izleyebilir, hatta eski ve küçük oyunları oynayabilirsiniz. WoW oyununu Full HD çözünürlükte orta seviye detaylarda 30 fps'de oynayabilirsiniz.

Geliştirilmiş Turbo-Boost, yeni yüzük sistemi ve fiyatıyla tatmin edici. Intel yeni mimari Sandy Bridge ile ihtiyaçları karşılayacak 150'den 350 Euro'ya kadar geniş ürün yelpazesi sunmuş. Şimdi AMD, Intel karşısında yenik düşmemek için ne yapacağını göstermeli.

Dizüstü bilgisayarlar için Sandy Bridge

Dizüstü bilgisayarlar için Sandy Bridge

Intel Sandy Bridge işlemcisini masaüstü bilgisayarda olduğu gibi dizüstü bilgisayarlar içinde üretiyor. Mimari açıdan aynı olan dizüstü Sandy-Bridge'leri masaüstü versiyonlarına göre daha az enerji gerektiriyorlar. Turbo-Boost(i5/i7), Hyper-Threading, integre edilmiş Grafik,2 veya 4 çekirdekli işlemciler.. Hepsi mevcut. Ama fark detaylarda gizli.

3,5 GHz'e kadar standart işlemciler
Şuandan itibaren kullanıcılar Sandy Bridge mimarisine sahip bir Core i3, üç Core i5 ve altı Core i7 istediklerini laptopları için seçebilirler. 4 çekirdekli i7 işlemcilerine kadar tümü maximum 35 Watt güç kaybıyla çalışıyorlar. Core i7-xxxxQM serisi 45 Watt ve Extreme Edition Core i7-2020XM ise 55 Watt güç kaybına sahip.

Core i7-2720QM ve Core i72820QM'nin aralarında bulunduğu en iyi 3 işlemcinin DDR3 bellekleri 1.333 MHz yerine 1.600 Mhz ile çalışıyor. 1.6 GHz standart saat frekansı ile başlayan 2010 model Core i işlemcileri 2,0'a hatta 2,7 GHz'ye kadar ulaşıyor.

HDMI 1.4 var ama USB 3.0 yine yok

HDMI 1.4 var ama USB 3.0 yine yok

Intel'in yeni bir konsorsiyom oturtmasına rağmen, yeni yonga setlerinde USB 3.0 portu bulunmuyor. Notebook üreticilerinin önümüzdeki gelişmeye kadar NEC çipleriyle idare etmesi gerekiyor. Bunun için "Cougar Point"in beş varyasyonu destekleniyor - QM67, QS67, HM67, HM65 VE HM67 yonga setleri HDMI 1.4 dahil olmak üzere 3D video oynatımı, kablosuz video aktarımı, Wireless ekran, RAID ve Gigabit-LAN . Altı SATA-, iki SATAII ve 14 USB 2.0 aygıtı destekleniyor.

İlginç işlemciler
Muhtemelen 2011'de Core i3-2310M, i5-2410M ve i7-2620M'i birçok kez notebooklarda göreceğiz. Kendi gruplarının en uygun alternatifleri olması, notebook fiyatlarını çok arttırmaması ve üreticiler için bir reklam aracı olarak kullanılması bunun altında yatan en büyük sebeplerden. Core i7-2620M Core i7 grubunda bulunan tek 2 çekirdekli ve 4 MB önbellekli işlemci. Daha uygun fiyatlı i5-2540M'e göre daha hızlı olabilir.

Özellikle Notebook'ta oyun oynayan kullanıcılar iki çekirdekli i5-2520M ve 4 çekirdekli i7-2720M işlemcilerine dikkat etmeliler. İkisi de fiyatlarına ve entegre edilmiş grafik birime göre yüksek performans gösteriyorlar. 3 misli fiyatındaki Super Highend Prozessor Core i7-2920XM ise birçok notebook üreticisi tarafından muhtemelen çok kullanılmayacak. 1.100 Dolar'lık fiyatı ile maximum işlemci gücünü sunuyorlar.

Sandy Bridge'li Asus

Sandy Bridge'li Asus

Asus bize Sandy Bridge işlemcisine sahip bir N53sv gönderdi. Aynı zamanda GeForce GT 540M ile donatılmış olan bu laptop, oyun notebooklarına ayrı bir alternatif oluyor.
Notebook'ların kapalı bir sisteme sahip olması ve sadece bazen parçalarının değiştirilebilmesi notebookların ilk "i" jenerasyon işlemcilerle karşılaştırma ihtimallerini yok ediyor. Bizde bunun için standart notebook testlerimizde kullandığımız benchmark'ları kullandık. Bu şekilde aşağıda bulunan test sonuçlarını eski notebook incelemelerimiz ile karşılaştırabilirsiniz.

İşlemci performansı
4 çekirdekli ve 8 sanal çekirdekli Core i7-2720QM (2,2 GHz, 3,3 GHz'e kadar Turbo-Boost) iki çekirdekli işlemcileri kolayca alt edebiliyor. Özel işlemci test programı Benchmark Cinebench 9.5 ile yaptığımız test sonuçları gerçekten güzeldi. Örneğin sözde daha yüksek saat hızına sahip iki çekirdekli Core i7-620M (2.67, Turbo-Boost ile 3,33'e kadar) işlemciyi tek çekirdek testinde yüzde 20 iki çekirdek testinde yüzde 40 oranında aştı.

Grafik performansı

Grafik performansı

Eski GMA HD'lerle kıyaslamak amacıyla Intel'in entegre edilmiş grafik birimi HD 3000'i eski ATI ve Nvidia başlangıç seviyesi ekran kartlarıyla karşılaştırdık. Örnek olarak Counter Strike: Source(1.024 x 768 Pixel) GeForce 310M ve Mobility Radeon HD5145'te saniyede 140 resimde çalışırken, HD 3000 ile 158,1 fps'de çalıştı. Eski GMA HD ise 70 fps'lerdeydi. Karşılaştırdığımız bir başka oyun Quake Arena 3 de ise durumlar aşağı yukarı aynıydı. HD 3000(en azından Core i7 ile) ile aynı zamanda bazı eski oyunları tam detayları ile oynayabilirsiniz.

Nvidia'nın orta sınıf grafik işlemcisi GeForce GT540M ile karşılaştırdığımızda durumlar aynı değildi. Entegre edilmiş grafik işlemci için bu çok fazlaydı. ATI ve Nvidia'nın yüksek seviyede ekran kartlarının bulunduğu 2010 model notebooklarla karşılaştırdığımızda N53sv iyi bir performans sergiledi. Bunun için eski ama Benchmark testi için uygun olan Quake 3 Arena ve Counter Strike: Source oyunlarını kullandık. Sonuç açıktı, Core i7-2720QM ve GeForce GT540M açık ara farkla öndeydi. Hatta bazen çok üst değerlere çıktı.

Okuyucu Yorumları