Intel’den tarihi karar: Artık Pentium ve Celeron işlemci görmeyeceğiz

Intel, uzun yıllardır kullandığı iki önemli markasından vaz geçemeye hazırlanıyor: Pentium ve Celeron için yolun sonu göründü...

Intel, Pentium ve Celeron’u “öldürüyor”

Intel, 2023 yılı itibarı ile piyasaya sürülecek olan mobil işlemcileri için "Pentium" ve "Celeron" markalarını artık kullanmayacağını duyurdu. Uzun soluklu bu iki markanın yerini ise, basit bir "Intel İşlemci" markası alacak. Şirket, bunun nedeninin alt seviye işlemcileri için kullanılan isimlendirme sistemini basitleştirmek istemeleri olduğunu söylüyor.

Intel başkan yardımcısı ve Mobil İstemci Platformları geçici genel müdürü Josh Newman, değişikliği şu sözlerle açıklıyor: “İster iş ister oyun için olsun, PC'nin önemi, teknolojik gelişimin hızı dünyayı şekillendirmeye devam ettikçe daha da belirgin hale geldi. Intel, kullanıcılara fayda sağlamak için inovasyonu yönlendirmeye kendini adamıştır ve giriş seviyesi işlemci ailelerimiz, tüm fiyat noktalarında bilgisayar standardını yükseltmek için çok önemli olmuştur. Yeni Intel İşlemci markası, kullanıcıların ihtiyaçları için doğru işlemciyi seçmeye odaklanabilmelerini kolaylaştıracak.

Intel masaüstü CPU'lardan bahsetmedi, bu nedenle markanın masaüstü SKU'ları için kullanılmaya devam edip etmeyeceği belli değil.

Pentium markası 1993'te tanıtıldı ve Celeron bunu beş yıl sonra 1998'de izledi. Bunların her ikisi de bugün giriş seviyesi temel ürünlerle ilişkilendirilirken, özellikle Pentium, en azından Intel Core CPU'lar piyasaya çıkana kadar ana akım ve yüksek performanslı seçenekler olarak biliniyordu.