Intel'in 10nm Sunny Cove Mimarisi Geliyor

Intel'in yeni 10nm mimarisine sahip Sunny Cove işlemcilerini 2019'da tanıtması bekleniyor. Peki, yeni mimari neler sunacak?

Sunny Cove için geri sayım başladı

Hemen her teknoloji devi 2019 için büyük umutlar besliyor. Bunlar arasında kuşkusuz Intel de var ve 2019 yılında yeni mikromimarisini tanıtmaya hazırlanıyor. Halihazırda 14nm mimarisine sahip işlemcileriyle Ryzen platformunun 12nm mimarisinin gerisinde duran Intel, 2019'da tüketicileri 10nm ile tanıştırmaya hazırlanıyor. Yeni mimarinin ismi ise Sunny Cove.

10nm işlemci mikro mimarisi Sunny Cove, şirketin yeni sunucu serisi (Xeon) ve tüketici tarafı (Core serisi) için sunulacak ve 2019'un ikinci yarısından itibaren ulaşılabilir olacak. Yeni mimari elbette saat başına performansa ve güç verimliliğine odaklanacak ve önemli ölçüde iyileştirmeler sunacak. Yapay zeka ve kriptografi gibi özel amaçlı hesaplama görevlerini hızlandırmak için de yeni özellikler sunacağı bilinen Sunny Cove, eşdeğer bir Intel işlemcisinden yüzde 75 oranında daha hızlı olacağı iddia ediliyor. Bu performansı, gösterilen bir demoda AES-256 kullanarak 7-Zip kodlaması sırasında gerçekleştiriyor.

Elbette yeni 10nm mimarisine sahip Intel işlemcileri ile ilgili hala yanıtlanmamış çok fazla soru var. Bunları da zaman içinde öğreneceğiz. Ancak şunu da hatırlamak lazım: AMD de bu süreçte boş durmuyor. AMD'nin CES 2019'da 7nm mimarisine sahip işlemcilerini tanıtması bekleniyor. 7nm mimarili CPU'larının yanı sıra yine 7nm GPU'larıyla da adeta şov yapması beklenen AMD, bakalım neler tanıtacak. Ancak daha önce sizlerle paylaştığımız sızıntılar gerçekleşirse, 2019'un AMD için çok parlak bir yıl olması gayet muhtemel.

Okuyucu Yorumları