Internet Archive, 13 farklı nostaljik hesap makinesini ekrana taşıyor

Internet Archive, dönemine damga vurmuş 13 nostaljik hesap makinesini ekrana ve parmaklarımızın ucuna taşıyor.

Internet Archive, nostaljik hesap makinelerini ekrana taşıyor

Bir hesap makinesi emülatörünün eğlenceli bir araç olacağını düşünmek zor. Ancak Internet Archive’in sunmaya başladığı yeni hesap makinesi koleksiyonu, bazı klasik hesap makinelerini plastik kasalarından kurtarıyor ve bizi geçmişe doğru nostaljik bir yolculuğa çıkartıyor.

Internet Archive, bu yeni koleksiyonu The Calculator Drawer (Hesap Makinesi Çekmecesi) olarak adlandırıyor. HP 48GX, TI-82, TI-83 Plus ve hatta 80'lerden kalma bir oyuncak hesap makinesi olan Electronic Number Muncher dahil olmak üzere, aralarından seçim yapabileceğiniz 14 hesap makinesi bu "çekmecede" bulunuyor. Internet Archive, sadece her bir cihazın arayüzünü emüle etmekle kalmıyor, aynı zamanda fiziksel tasarımlarını ve düğmelerini bir araya getirerek, gerçek cihaz tam önünüzdeymiş gibi hissettiriyor.

Internet Archive, blogundaki bir gönderide tüm bunların nasıl çalıştığı hakkında daha fazla ayrıntı sunuyor. Kuruluş, hesap makinelerini çalıştırmak için, çeşitli sistemlerde klasik atari oyunlarını yeniden yaratan açık kaynaklı çerçevenin bir dalı olan MAME Artwork System'i kullanıyor.

Internet Archive tarafından belirtildiği üzere, MAME “ekranını veya cihazın ışıklarını yansıtan kısmını büyütmek için ‘ek’ çizim gerektiren emüle edilen bir cihazı iki farklı şekilde oluşturabiliyor." MAME sistemi, düğmelerin ve ekranın vektör tabanlı bir çizimini oluşturabilirken, MAME Artwork System, bu çizimleri gerçek bir görüntüyle değiştiriyor.

Bu emülatörlerde, tıpkı parmağınızla hesap makinesindeki bir düğmeye fiziksel olarak basıyormuşsunuz gibi, sayıları ve işlevleri girmek için düğmelere tıklayabilirsiniz. Sayıları yazmak için klavyenizi kullanmak mümkün olsa da, düğmelere basılıyor gibi gözükmediği için aynı hissi vermeyebilir.

HP 48G+ gibi bazı cihazlarda sesin bile olması ise kesinlikle hoş bir ek özellik. Ayrıca bu hesap makinelerinin nasıl kullanılacağına dair bilgiye ihtiyacınız varsa, Internet Archive orijinal kullanım kılavuzlarından oluşan bir koleksiyonu da sunuyor.