İnternetin babasından ChatGPT uyarısı: "Sırf havalı olduğu için..."

İnternetin babası uyarıyor: "Sırf ChatGPT'nin havalı olduğunu düşündüğünüz için, yapay zekaya yatırım yapmak konusunda acele etmeyin..."

İnternetin babasından ChatGPT uyarısı

“İnternetin babası” olarak da bilinen Vint Cerf, Chat GPT gibi sohbet yapay zekası çalışmalarını aceleye getirmek isteyen yöneticilere net bir mesaj gönderdi: “Bunu yapmayın.

Cerf, Mountain View, California'daki bir konferansta katılımcılara, sırf çok gündemde bir konu olduğu için sohbet yeteneğine sahip yapay zekaya yatırım yapmamalarını istedi. Uyarı, ChatGPT'nin popülerliğindeki muazzam yükseliş sırasında geldi.

Cerf, Google'ın geçen hafta duyurulan Bard yapay zekasına atıfta bulunarak, konferans katılımcılarına “Bazılarınızın dikkate alacağını umduğum bir etik sorun var” dedi ve devam etti: “Herkes ChatGPT veya Google versiyonundan bahsediyor ve bunun her zaman istediğimiz gibi çalışmadığını biliyoruz.

Cerf'in açıklamalarında dikkat çeken kısımlar şu şekilde: “Bunu yatırımcılara satabilirim çünkü bu sıcak bir gündem konusu ve herkes bana para verecek’ diye düşünüyorsanız, bunu yapmayın. Düşünceli olun. Bu teknolojilerde ne olacağını her zaman tahmin edemeyeceğimiz konusunda haklıydınız ve size karşı dürüst olmak gerekirse, sorunun büyük kısmı insanlar – bu yüzden biz insanlar bırakın son 4000 yılı, son 400 yılda bile değişmedik.

Teknolojiye yatırım yapanlar sizin değil, onların yararına olanı yapmaya çalışacaklar. Bu yüzden bunu hatırlamalı ve bu teknolojileri nasıl kullandığımız konusunda dikkatli olmalıyız.

Teknolojinin yapacağını söylediği ile yaptığı arasında büyük bir fark var. İşte sorun burada… Güzel bir şekilde ifade edilmiş bir yanıt ile doğru bir yanıt arasındaki farkı anlayamazsınız."

Cerf, 2005'ten beri Google'da başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. İnternetin temelini oluşturmak için kullanılan mimarinin bazılarını birlikte tasarladığı için “internetin babalarından biri” olarak da biliniyor.

Bu uyarı, Google, Meta ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin hala yaygın olarak hata yapan bir teknolojiyi çok hızlı bir şekilde geliştirmek istemeleri ile ilgili. Alphabet başkanı John Hennessy de, sistemlerin hala yaygın olarak kullanışlı olmaktan çok uzak olduğunu ve ürünü halk genelinde test etmeden önce hala çözülmesi gereken birçok hata ve “toksisite” sorunu olduğunu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile kabul etmişti.