iOS 18 ile gelecek yapay zekalı yeni Siri, kullanıcılara neler sunacak?

Apple'ın iOS 18'de çok gelişmiş bir Siri ve hayranlık uyandıran yapay zeka yetenekleri sunacağını biliyorduk ama detaylar ortaya çıktıkça heyecan daha da artıyor.

iOS 18 ile gelecek yapay zekalı yeni Siri, kullanıcılara neler sunacak?

Apple, iOS 18 ile beraber, mobil cihazlarında çok önemli bir yapay zeka devrimine hazırlanıyor. Apple'ın iOS 18'e ekleyeceği yeni Siri sürümü ve diğer yapay zeka uygulamalarının detaylarından bazıları medyaya sızdı.

Buna göre, Apple Siri'yi artık gerçek bir insan gibi akıcı şekilde sohbet eden bir yapay zeka asistanına dönüştürüyor. Aslında bunun bir benzerini kısa süre önce OpenAI'nin GPT-4o lansmanında görmüştük. GPT-4o, kullanıcının karşısında gerçek bir insan varmış gibi, ses mimikleri yaparak, duyguları sesle yansıtarak cevaplar veriyordu. Apple'ın da Siri ile bu hedefi gerçekleştirmek istediği düşünülüyor zira Siri'nin GPT-4o'dan daha azını sunması halinde, büyük eleştiri alacağını tahmin edebilirsiniz.

Apple'ın Siri'ye kazandıracağı yeni "insansı" yeteneklerin proaktif zeka adı verilen bir yaklaşımla tanımlanacağı da vurgulanıyor. Proaktif zeka, kullanıcının ne demek istediğini anlayacak, ihtiyaçlarını sezecek, gerekli olabilecek ek bilgileri sunacak ve bunu yine insansı mimiklerle yaparak, gün içinde gerçek bir asistan gibi iPhone sahibi ile sürekli iletişim halinde olacak.

Proaktif zeka aynı zamanda "bildirimlerin otomatik özetlenmesi", "sesli notların yazıya geçirilmesi" ve "haber makalelerinin hızlı özeti" gibi özellikleri de içerecek.

Rakipler atı alıp Üsküdar'ı geçti

Apple'ın ayrıca, Microsoft CoPilot'ta olduğu gibi, yaratıcı yapay zeka uygulamalarını da iOS 18'e adapte etmesi bekleniyor. Böylece iPhone ile çektiğiniz fotoğrafları yapay zeka yardımıyla düzenlerken, sesli veya yazılı komutlarla tamamen sıfırdan bir görüntü de oluşturmak mümkün olabilecek.

Ancak yine de Apple'ın ciddi bir handikabı var çünkü şirket iOS 18'in önemli güncellemelerini yılda bir kez duyuruyor. Ancak rakibi OpenAI, hızlı ve seri bir şekilde, yeni özelliklerini devreye alarak hızla gelişiyor ve kullanıcılarını etkileyerek arayı açabiliyor.

Bakalım Apple iOS 18 ile beraber şapkadan tavşan çıkarmayı başarabilecek mi?